Кемал упозорава: Мој живот је угрожен

Кемал Чаушевић, осумњичен у предмету Пандора, половином прошле седмице послао је ВСТВ-у, Суду и Тужилаштву БиХ писмо у којем оптужује тужиоце да су заташкали криминал тежак двије милијарде марака.

Босна и Херцеговина 07.03.2017 | 16:00
Кемал упозорава: Мој живот је угрожен
„Преварен сам“, пише у писму Кемал Чаушевић ВСТВ-у, Суду и Тужилаштву БиХ.

Против Чаушевића је, подсјећамо, Тужилаштво БиХ подигло оптужницу због кривичних дјела злоупотреба положаја и овлаштења и прање новца, јер је, у вријеме док је обављао функцију директора Управе за индиректно опорезивање БиХ, за мито незаконито погодовао увозницима текстила Анесу Садиковићу и Сединету Карићу, на основу чега су они избјегли плаћање пореза и царине.

ЧОВИЋ ЈЕ НЕДОКАЗИВ

Чаушевић је ухапшен прије скоро три године због сумње да је починио организовани криминал у Управи за индиректно опорезивање, али је након три мјесеца притвора пуштен, а оптужница у овом предмету подигнута је тек недавно и у њој није поменут организовани криминал.   

„Ја сам с Тужилаштвом БиХ потписао Споразум о признају кривице 5. септембра 2014. године. Споразум је потписан од стране тужиоца Олега Чавке, Дубравка Чампаре, уз одобрење и присуство Горана Салиховића и Боже Михајловића. Споразум је на примјерку Тужилаштва потписао и адвокат Асим Црналић“, наводи Чаушевић.

Истиче да је Споразум потписан на приједлог Тужилаштва и то након његовог вишедневног испитивања током којег је изнио бројне информације о криминалу у и око Управе за индиректно опорезивање, у који су били укључени високи званичници СДА, ХДЗ-а и СНСД-а.

„Тако су, напримјер, одмах након давања мог исказа утврдили да је 397 хиљада еура непознатог поријекла Никола Шпирић пребацио у Беч (куповина стана), а да је Робот приватизовао Биру са великим залихама различитих уређаја. Ја сам и за друге ствари, одмах по изласку из притвора доставио више стотина страница документације о криминалу“, пише Чаушевић.

Доказе је, тврди, доставио тужиоцу Дубравку Чампари, који му је казао да су његови наводи о умијешаности Драгана Човића у незакониту куповину зграда за потребе УИО у Мостару – недоказиви. 

„То је потпуна неистина, када сва документација, која није провјерена, а која је  достављена од стране СИПА-е и УИО говори да је све истина што сам рекао“, написао је Чаушевић.   

Подсјећамо, он је у свом исказу, на основу којег је Тужилаштво БиХ склопило нагодбу са Чаушевићем навео да га је Драган Човић по Мостару возао  у свом аутомобилу, те му показивао халу коју је судски вјештак процијенио на 900.000 КМ, тражећи од њега да је УИО купи за 1,5 милиона КМ.

Управа је ту зграду касније купила од Човићевог пријатеља који је раније тај објекат приватизовао од Сокола и у којем је Драган Човић био директор. Према Чаушевићевом исказу, разговорима о куповини спорне зграде присуствовали су Драган Вранкић и Вјекослав Беванда. Међутим, Тужилаштво БиХ, односно тужилац Дубравко Чампара, ове наводе, према тврдњи Кемала Чаушевића, уопште није истражило.    

ЈЕДНА ОД ПЕТ ПРЕВАРА

„Осим тога, то је један од петнаестак случајева које сам поменуо, те само једна од пет великих превара које сам навео.  У Споразуму изричито стоји када се може одустати (уколико се наводи покажу лажним). Сасвим је јасно да не постоји ниједан разлог осим трговине предметима и других незаконитих радњи да се од споразума одустане“, наводи Чаушевић.

Истиче да је његова обавеза, према Споразуму, била да исприча истину, те да свједочи уколико Тужилаштво БиХ оптужи неке од особа поменутих у исказу (Човић, Шпирић ...).

„Моје свједочење је објављено у јавности  (искрено мислим да је ту тужилац Чампара имао нечасну улогу) како би се трговало са предметима и моћним појединцима и групама. Мој живот је, због тога, угрожен“, тврди Чаушевић.

Он у писму упућеном на четири адресе наводи да му је 2010. године „један члан Изборног штаба казао да ће га процесуирати за три-четири године“, што је касније најављивао „и тужилац Чампара у себи блиским медијима“.

„Такође, ја се никад ни са ким нисам договорио нити склопио било какав корупцијски споразум. Са гњевом одбацујем тезу тужиоца (Чампара), да смо се ми нешто почетком 2007. године договарали. Ја знам да смо ми само једном били заједно и то када ми је намјештено од стране Лагумџија Хајрудина (један од директора у УИО, кадар СДА), који им је открио да сам ја у марту 2010. године у Турској,  гдје истражујем како се увози текстил, а извозе ораси“,написао је Чаушевић.

Подсјећамо, у септембру 2014.године, три мјесеца након акције Пандора, у јавности се појавио исказ Камала Чаушевића у којем су наведени детаљи како су високи званичници СДА, ХДЗ-а и СНСД-а учествовали у криминалу у Управи за индиректно опорезивање. Међутим, три године касније, нико од прозваних није оптужен, а свједок-покајник Кемал Чаушевић оптужен је само за злоупотребу положаја и прање новца. Организовани криминал процијењен на двије милијарде марака је нестао.

(зурнал.инфо)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Црни

07.03.2017 15:07

ПРЕВЕЛИ ТЕ ЖЕДНА ПРЕКО ВОДЕ ситна СИ ТИ РИБА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

07.03.2017 17:08

Ето те сад си ти Санадер , Спирко ниста. Добро те ј..аше.

Name

Храброст

07.03.2017 18:54

Нека сад свједочи уз видео снимак, пошаље снимак на адресе свих судова, важнијих институција, медијима, у Брисел...па да видимо онда!

Name

Народе

07.03.2017 15:13

Циркус од дрзаве и друства. Па ово је преузела мафија и мафија господари насим зивотима. Једино рјесење је РЕВОЛУЦИЈА!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој ха

07.03.2017 16:11

Спрдацина од дрзаве.

Name

Тамо далеко

07.03.2017 15:18

Новац нема странку . Гдје је новац има и воље за све договоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Низ воду пуштен

08.03.2017 09:05

Мој лијепи директоре, нисам задовољан твојим радом...памти ли Чаушевић?

Name

БОБА

07.03.2017 15:19

НА ОСНОВУ ТОГ КРИМИНАЛА СВИ ДОБРО ЖИВЕ КАКО ОНИ КОМЕНТАРИШУ НИЧИЈА ДО ЗОРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

07.03.2017 15:20

На крају ће Чаушевић добити 2 месеца,условно,а остали ће речи да је то све трач.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

07.03.2017 15:25

Ј.... ову земљу да Бог да се распала. Јука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаг

07.03.2017 15:44

Ово је невјероватно ста се ради?! Пазите, то је само исказ једног цовјека који зна за дјелиц криминала у који су уплетени "наси браниоци нације"....а гдје је остало за које се не зна?! Па ти људи су тески милијарде и посједују пола дрзаве...СТРАСНО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није битно

08.03.2017 12:17

И замисли, колико су спремни пролити невине крви да сачувају те паре...

Name

др

07.03.2017 15:45

Све је у праву Мектиц сто говори, а ова га организована група напада и прави лудим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

07.03.2017 15:46

Цовиц је највеци лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имт

07.03.2017 16:31

Е мој Цаусевицу,јеси вјеровао М.Дјакули а он те највисе завали.Данас је криминал,корупција и рекет веци него икад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рекет

07.03.2017 16:43

Када це одговарати и упослени у УИО који су исто уцествовали у овом криминалу и који су узимали саком и капом,исто као и данас сто се узима уз придодати рекет и није ми јасно како подузетници то висе трпе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало клипане

07.03.2017 17:13

Тако ми те зао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немогуце,

07.03.2017 19:07

Да такав сетоња"управља са 2е милијарде марака, које овде луд"хало" он је мала риба ,којој је зрака змањкало о испливо на.поврсину ,по свези зрак "е проблем су велике рибе: видет цемо ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

жа жак

08.03.2017 08:37

Мој Кемо, ти си на почетку играо у колу како би нешто ућарио са великим лоповима. Али, заиграо се момчина, добро кренуло, накуповало се станова а није се размишљало ко ће бити кривац кад музика утихне и коло стане. Нема музике, коло се разиђе, оста Кемо саам. Досјетише се моћни људи да Кемо није могао сам оволико покрасти па му придружише некакве трговце дроњцима. Дедер момчино сад покажи умјеће па привали све трговцима, е хајд ако можеш. Нема теби више бијела дана а твоји партнери који су били са тобом у пљачки БиХ, ће са оним парама изабрати сигурне дестинације за живот. На нама радницима је да опет вратимо у живот ову Земљу а на лоповима је да јој опет ј..у матер. Ма нек' се само здраво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вертикала

08.03.2017 16:08

Када це неко одговарати за криминал у УИО РЦ Мостар гдје су нестале масине које су заплијењене од илегалне фабрике цигарета у вриједности од цца 3.500.000,оо км.Ста је са фингираним крадјама складиста. гдје су нестале огромне колицине цигарета а које су у ствари продате на црном трзисту и недира се нико јер су застицени као медвједи.Имена се знају али је мук.

ОДГОВОРИТЕ