"Јавни РТВ сервиси под пол. притисцима"

Корупција у власти још је највећи проблем Босне и Херцеговине, што доприноси наставку политичке и економске стагнације. БиХ има законе, али их власти не проводе нити проблем корупције схватају озбиљно.  Наводи се то у исцрпном извјештају америчког Стате департмента о Стању људских права и слобода у свијету, а који потписује нови државни секретар Реx Тиллерсон.

Босна и Херцеговина 05.03.2017 | 16:30
"Јавни РТВ сервиси под пол. притисцима"
Извјештај је написан на 32 стране са седам поглавља у којима се детаљно анализира стање у погледу људских права, слободе говора и медија, али и осталих важних сегмената демократских држава.

У извјештају Стате департмента важан дио посвећен је и слободи медија. Како се наводи закони у БиХ гарантују свим медијима слободу, међутим и даље се биљеже разни напади на новинаре.

Посебан дио извештаја посвећен је и јавним сервисима.

Како се истиче, три јавна сервиса суочени су с финансијском нестабилношћу, а управо због тога је, како се наводи, БХРТ као сервис чије је програм оцијењен као најнеутралинији саопштио да 30. маја престаје с емитовањем сигнала.

Што се тиче два ентитетска сервиса, наводи се како су и они у лошој финансијској ситуацији те да су ослабљени и попуштају политичким притисцима.

Наводи се да Влада Републике Српске у потпуности контролише РТРС те га користи као свог портпарола, док ФТВ покушава да покаже политичку непристрасност.

У овом поглављу набројани су и многобројни напади на новинаре.

У извјештају је посвећено поглавље и корупцији. Како се иситиче, закони у БиХ прописују казне за коруптивно дјеловање државних службеника, али власти ове законе не проводе нити проблем јавне корупције схватају озбиљно.

"Функционери често учествују у коруптивним дјелима некажњено, а корупција је раширена у многим политичким и економским институцијама".

У овом дјелу се говори и о финансијским извјештајима политичара.

Како се наводи, политичари не објављују у потпуности своје финансијске картоне с обзиром на наводни сукоб са законом о заштити личних података. 

Извор: Агенције

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Кпд Фоца

05.03.2017 15:44

Имате све документовано и достављено за мог директора Синису Гољанина.Директора кпд_а Фоца.За посао цувара12.000.Додатни допуст 500,само њега провјерите па крените даље.!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.03.2017 18:34

Само процитајте књигу од генерала Лисице, командант без потребе, све це вам бити јасно, рат, странка, исти принцип, темељи републике итд имао је као генерал проблема са извјесним послаником Нинковицем, вријеме показа да му се сад суди, процитајте књигу, исплати се

Name

борац

06.03.2017 06:40

Немојте ГОЛИЈАНИНА,Врти се огромна ЛОВА,То је ситно колико узимају његови сефови,све је то тал

Name

корупција

05.03.2017 15:53

Све це то покрадено,ако бог да они дати за лијецење најтезе болести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

05.03.2017 18:04

Небих ја судио, али небих ни био у њиховој кози, незаборавите да све се плати, има Бога.

Name

ЖУЋО

05.03.2017 18:48

РЕ МИХАЈЛО, ДА ИМА БОГА, АЛИ ИРИНЕЈ И ГРИГОРИЈЕ ТО ЊИМА СРЕДЕ, НИСАМ ЧУО ДА ЈЕ НЕКО ОД ОВИХ НА ВЛАСТИ ОБОЛИО, А НАНИЈЕЛИ СУ ЗЛА ОВОМ НАРОДУ ВИШЕ ОД СВИХ ДУШМАНА У ЗАДЊИХ 300 ГОДИНА. СИГУРНО НЕКАКО ОТКУПЕ ГРИЈЕХЕ ПРЕКО ОВИХ ИЗ ЦРКВЕ

Name

Драган

05.03.2017 15:56

Тужилаштво, инспекције, полиција, Пореска управа...то ништа? Па то су им алати за пљачку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немају они шта попуштати

05.03.2017 16:08

Ту су постављени људи на мјесто директора и главних уредника који су полтрони по својој природи.Не сумњам да на РТРС-у има часних новинара али их се не пита ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

додик

05.03.2017 16:27

Шта је ово опет се неки тамо чиновници недоказани у администрацији петљају тамо гдје им није мјесто.Предложит чу сазивање ванредне скупшти не са само једном тачком да се овакви извјештаји категорички одбију и затражити под савјета безбједности да заустави неуставно уплитање САД У УНУТРАШЊЕ ствари суверене државе,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народи

05.03.2017 16:31

Нису полутицари криви за корупцију.Насо велики народи одувијек су вољели висе са зиве од везе,потплацивања,подмицивања...Тако се долази до посла,до стана,до дипломе,до доктора и то је генетски код насих народа.Треба се једном погледати у оци и реци попу поп.А народ који не зна да зиви од свог рада не мозе нико излијецити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди ми додји ми

05.03.2017 17:37

То је одлазеца администрација писала извјестај, сад це то Трумп исправити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор социјал демекратије

05.03.2017 17:46

Докони људи пису сваста прогнозирају оплакују и поново пјевајуДобри мој народе крупне сузе испаре али незаборавите опасније су влазне оци од крупних суза некунем али се радујем да дати се оци неосусе као ни. оци овог напаценог народа и појединаца које си преваријо да гласа затебе Милораде које си ојадио у приватизацији ПРИРОДА СЕ ПОБРИНУЛА УТОПЉЕНИКЕ ВОДА ИЗБАЦИ А НАСЛЕДНИЦИ УБИЦЕ ДИБИЈУ СВОЈ ВИРУС КОЈИ ИХ ОБИЛЕЗИ МНОГО ЈЕ ТЕСКО ГЛЕДАТИ БОЛЕСТ БЛИЗЊИХ КОЈУ СИ ТИ ИЗЛЕГО ПОЗНАЈ СЕ ПА ЈАВИ ИМА ИХ КОЈИ БЈЕРУЈУ ДА ЈЕ ПЛИТИКА И РЕЛОГИЈА ВЈЕРОВАЊ У НЕВЈЕРОВАТНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

05.03.2017 18:25

Није Само Синиса Голијан плаценик такав је и нацелник из Добоја Стеван Ступар плати адвокат а он одма одради приватну истрагу напакује лази пријаву сваком градјанину то сад свако зна.Напаковат лази постеном цовјеку поднесе пријаву па кад новинари објаве он лицно нај црње лази коментарисе као да би се та пријава доказала као истинита.За паре цовјек све ради Петровацку лоби лазе да га стити власт.Одакле му богаство од полуцијске плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шок

05.03.2017 18:35

У КП дом Фоча код Синише Голијанина долазе на одслужење казне за корупцију. Синиша има право да узима мито за посао јер он сваки дан долази да одслужење. Чак има и нарађених мјесеци. Чист к'о суза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

05.03.2017 19:31

Ста је са ракијом Синисе Голијана сувенира које раде затвореници он придаје без акцизе у пореза.Велика вила у Фоци сељак из Миљевине великог богаства куце викендице станови и он и полицајац Мандиц полицајац Ступар Стево корупирани покицајци и они некоме суде и која правда тески лопови требају заједно са затвореницима да буду цимери а не слободи.Прица пријатељи са министрима и са власцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

граданин

05.03.2017 19:38

Да не заборавим и Говедарицу Мику продаде земљу камењар за милијонце куца на мору станови и диплома из Крагујевца а вецина професора у затвору због продаје оцјена.Ти је наса струцност купис диплиму узмес паре и ри паметан замјенис улоге лопови на слободи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

05.03.2017 19:39

Зар ви у САД-у немате проблема са гласилима или је ТРАМП избацио новине са Антарктика?Благо земљи коју Ви заобиђете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ртрс

05.03.2017 19:58

РТРС није под политичким притиском, то је сигурно, и у РТРС-у нема корупције.Ради се колико се може.Приговора је увијек било и бит ће, ту се ништа не може учинити. Треба видјети ко приговара , али доказа да је РТРС под притиском и чињеница нема!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

05.03.2017 20:01

какав притисак у РТРС-у? Јел неко мисли да Додик свако вце зовве Синису Михајловица Баустелца и прави притисак да објави неку његову изјаву? Ја прије мислим да је и самом Додику нелагодно кад се види 8 пута у првих 10 вијести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тишина

05.03.2017 20:55

Понтрони, доћи ће му главе, понтронишу а гледајусвој интерес , каже нема корупције...само сви у ртсу шуте ко заливени, а све се зна што више мита више улизивања додику да се на миру богате јадни сви и додик и опозиција и народ.

Name

Таг

05.03.2017 21:45

Ако САД администрација зна какво је стање, а оцито је да зна, засто не прекине ММФове кредите оваквим багровима?

ОДГОВОРИТЕ