Руси тврде: Пронашли смо лијек за рак

Руски научници тврде да су, у сарадњи са европским колегама, пронашли начин да истовремено дијагностикују и лече рак, а нови метод подразумева коришћење наночестица силицијума за откривање и уништавање ћелија рака уз помоћ ултразвука.

Свијет 05.03.2017 | 19:00
Руси тврде: Пронашли смо лијек за рак
При том, лечење новим методом не би штетило здравим ћелијама, преноси Спутњик.

"Пронашли смо 'блажи' режим терапијског дејства на ћелије рака, који не доводи до масовног уништавања ћелија, али судећи по свему, долази до уништења пре свега унутарћелијских органела наночестицама", каже Андреј Свиридов са Московског државног универзитета "Ломоносов".

Он истиче да овај метод доводи до јачег терапеутског ефекта. Физичари, хемичари, биолози, па и нанотехнолози су последњих година почели да развијају нове методе за обављање хируршких операција и терапија, које се изводе без отварања тела и наношења повреда ткивима и органима, наводи Спутњик.

На пример, стручњаци су развили честице које се уводе у тумор, а затим загревају помоћу ласера, што уништава рак, а не штети здравим ћелијама, док слично делује и генска терапија и специјални лекови који спутавају раст крвних судова и тумора и тако "гуше" ћелије рака.

Свиридов и његове колеге, који раде под руководством професора Виктора Тимошенка, сада су створили посебне наночестице од силицијума, обложене специјалним саставом полимера, који могу истовремено да се користе и за изучавање и за "убијање" рака, уз помоћ ултразвука.

Главни проблем оваквих метода у лечењу рака, кажу науцници, досад је био тај што ултразвук и наночестице које апсорбује често делују неселективно и уништавају не само туморе већ и здраве ћелије.

Осим тога, такве наночестице се веома брзо растварају у организму, што не дозвољава научницима да их изуче због њихове недуговечности и токсичности.

Руски стручњаци са "Ломоносова" сада су решили тај проблем, и то тако што су наночестице од порозног силицијума обложили слојем декстрана, биополимера из молекула глукозе.

Такве честице, како истичу биолози, не само да се спорије разлажу у поредјењу са њиховим "голим" панданима него и светле када се озраче ултраљубичастим зрацима, што омогућава да се ткива и ћелије изучавају.

Ове честице научници су испитали на културама ћелија рака на људском гркљану, и то тако што су га зрачили ултразвуком у присуству и одсуству наночестица.

Експерименти су показали да "чист" ултразвук не делује на ћелије рака, док их у комбинацији са наночестицима пажљиво убија.

Осим тога, те наночестице, како истичу научници, могу да се користе за доставу лека и других молекула у здраве ћелије или ћелије рака.

Загревање помоћу ултразвука или радио-таласа ће, како наводе, молекуле лека учинити покретљивијим, а самим тим то ће ојачати њихову ефикасност, закључује Спутњик.

Извор: Спутњик

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

не верује

06.03.2017 04:54

Сви несто проналазе , а народ и даље умире. Хајмо једном на дјела, поцети са лијецењем

ОДГОВОРИТЕ