Последице соларијума годишње коштају САД 343 милиона долара

Рак коже проузрокован вештачким сунчањем у соларијуму разлог је што Сједињене Америчке Државе на лечење кожних обољења годишње троше 343 милиона долара, утврђено је новом студијом.

Здравље 04.03.2017 | 14:17
Последице соларијума годишње коштају САД 343 милиона долара
Директни трошкови лечења, непродуктивност оболелих и преурањена смрт пацијената са меланомом и другим малигним стањима која се везују за употребу соларијума, прећи ће суму од 127 милијарди долара до краја живота људи којима је дијагностикован рак. 

„Већ смо знали да је коришћење соларијума штетно по здравље и да може да изазове рак, али нисмо имали свеобухватну документацију о утицајима на здравље на нивоу популације нити процену трошкова здравствене заштите за лечење таквих стања“, истиче коаутор студије Хју Вотерс са Универзитета Северне Каролине у Чапел Хилу.

Процењује се да 30 милиона људи у САД користи соларијуме најмање једном годишње, а на располагању им је око 25.000 салона, истичу истраживачи у часопису Јоурнал оф Цанцер Полицy.

Трошкови лечења рака коже су исти, без обзира на то да ли је пацијент користио соларијум или се сунчао природним путем. Ипак, сунчање у соларијуму је опасније, јер повећава шансе од развитка меланома, најсмртоноснијег типа рака коже, а ризик се повећава сваким сунчањем, каже др Елизабет Мартин.

„Код жена млађих од 30 година, шансе од развијања меланома су шест пута веће ако се сунчају у затвореном простору“, истиче Мартинова. „Чак и једно сунчање у соларијуму повећава ризик од развоја карцинома сквамозних ћелија за 67 одсто и карцинома базалних ћелија за 29 одсто“.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар