Чолаковићева вјерни војник СДА

Амбасадорка БиХ у Холандији Мирсада Чолаковић већ више од двије деценије је вјерни “војник” СДА, сазнаје “ЕуроБлиц”.

Босна и Херцеговина 04.03.2017 | 11:46
Чолаковићева вјерни војник СДА
Контроверзна амбасадорка, која је у жижу јавности недавно доспјела прво због одбијања да писмо министра спољних послова БиХ Игора Црнатка преда Међународном суду правде, а затим и због сумње да је мимо стриктних инструкција председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића отворила писмо које му је наведени суд послао у вези с подношењем захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије, цијелу своју досадашњу дипломатску каријеру изградила је захваљујући блиским везама са породицом Изетбеговић и највећом бошњачком партијом.

Извори листа тако откривају да је Чолаковићева свој пут у дипломатији БиХ почела да крчи још за вријеме рата, када је као избјеглица почела да ради у Амбасади тзв. Републике БиХ у Бриселу.

- Мирсада Чолаковић је дипломатску каријеру почела као секретарица Амбасаде БиХ у Белгији, да би одмах након рата била прекомандована у Сарајево у кабинет тадашњег бошњачког члана Предсједништва БиХ Алије Изетбеговића. Тамо је неколико година радила као најближа сарадница Изетбеговићевог ратног и поратног савјетника Мирзе Хајрића, који је недавно именован за новог амбасадора БиХ у Аустралији - открива лист.

Међутим, праву одскочну даску у каријери амбициозне Чолаковићеве је, према тврдњама тихизвора, представљала њена веза с Хусеином Живаљем, некадашњим амбасадором БиХ при УН, поратним замјеником министра спољних послова БиХ и човјеком који се, подсјећамо, прије неколико година у медијима доводио у директну везу са скандалом око издавања пасоша тзв. РБиХ Осами Бин Ладену.

-Живаљеви ратни контакти с најрадикалнијим исламистичким покретима и терористима на крају су га коштали стављањем на црну листу САД. С друге стране, занимљиво је то да је Чолаковићева управо на Живаљеву интервенцију и уз благослов Алије Изетбеговића 2000. године из Сарајева поново пребачена у дипломатију, и то на мјесто замјеника амбасадора БиХ у Грчкој. Након само двије године боравка у Атини прекомадована је у Амбасаду БиХ у Вашингтону, а убрзо послије тога је напредовала на мјесто шефа дипломатске Мисије БиХ при УН. Одатле је, овог пута на приједлог садашњег бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, средином прошле године пребачена на мјесто амбасадорке БиХ у Холандији, гдје је одрадила “лавовски” посао за Изетбеговића и бошњачку страну, саботирајући сваки покушај српског члана Председништва БиХ и министра спољних послова да спрече подношење захтјева за ревизију пресуде против Србије - истиче саговорник ЕуроБлица.

Некадашњи први секретар дипломатске Мисије БиХ при УН Дарко Трифуновић за “ЕуроБлиц” каже да из свог искуства може посвједочити да бошњачке дипломате стриктно слиједе упутства својих политичких шефова у Сарајеву.

- Сама чињеница да је амбасадорка Чолаковић узела себи за право да блокира писмо министра спољних послова Међународном суду правде, а затим и да отвара коверту са писмом које је суд послао на руке предсједавајућем Председништва БиХ, довољно говори у каквом се стању налази дипломатија БиХ. Јасно је да бошњачки амбасадори беспоговорно извршавају наређења из Сарајева и да БиХ доживљавају искључиво као бошњачко власништво - каже Трифуновић.
 
 Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Хм

04.03.2017 11:14

За њу би дипломатска карријера морала бити заврсена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

04.03.2017 13:04

Свакако је одмах повуци и наравно замијенити, тако се несмије радити.

Name

Миско

04.03.2017 16:46

Засто? Бас супротно, треба подрзавати такве који праве хаос јер сваки дан све висе разградјују БиХ. Ја бих ту зену поставио за министра.

Name

Амбасадор,

04.03.2017 11:17

Ммора да слузи целом народу,несме бити национално офарбана.недопустно је да ради вецно на стету :других народа .одмах је опзвати и одредити замјену "то тако неце моци ици висе 'народ губи стррпљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је кад људи предју мјеру.

04.03.2017 11:22

Добро уиграна екипа која је имала подрску запада. Мислим да се вријеме измијенило а много Тога је испливало на поврсину.Назалост неки људи у Сарајеву једно прицају ,друго раде а,ртеце мисле незнајуци да то висе непије воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

04.03.2017 11:25

Вама све такозвано. Не знам када це те да се образујете и да будете професионалци а не националисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

04.03.2017 12:04

Они су вец професионални националисти.

Name

ре саса

04.03.2017 18:12

Ако богда ускоро И бивса беиха.кад сам ја реко да са вама ни wц нетреба градит а камо несто висе

Name

Благоје

04.03.2017 11:45

Треба је вратити у БиХ и поставити Мајкичку , она није на страни СДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

04.03.2017 12:11

Како је успешна,хитно је пребацити на нову дужност.за амбасадора на Гренланд.

ОДГОВОРИТЕ