Запостављене српске општине

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да су Гламоч и Босанско Грахово запостављене и због тога што су већинске и повратничке српске општине, те обећао да ће учинити све што може да буде побољшано стање свих становника овог краја.

Босна и Херцеговина 03.03.2017 | 22:45
Запостављене српске општине
Иванић и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур посјетили су данас Гламоч и Босанско Грахово, гдје су обећали да ће учинити све да помогну ове двије локалне заједнице, између осталог и лобирајући код инвеститора за отварање нових радних мјеста.

Двојица званичника сагласни су да су Гламоч и Босанско Грахово међу најзапостављенијим општинама у БиХ.

Иванић је рекао да, када се сагледа укупно стање у Гламочу и Босанском Грахову, нико не може да га убиједи да ове општине нису запостављене и због тога што су већински и повратнички српске.

"Ипак, овдје сви имају проблеме и ја ћу учинити са своје стране оно што могу да поправимо стање у интересу свих Гламочана", изјавио је Иванић новинарима.

Као добар примјер током посјете истакнуто је пословање Фарме "Шишовић" из Гламоча која запошљава 200 људи.

Иванић и Мур посјетили су Основну школу и Дом здравља у Гламочу, а начелник општине Радован Марковић упознао их је са ситуацијом у овој општини.

"Гламоч је заиста запостављена општина. Дом здравља је у јадном стању када је ријеч о згради и опремљености, али медицинском особљу свака част. Њих десетак брину о неколико хиљада Гламочана, колико могу. Они су хероји", рекао је Иванић.

Мур је нагласио да му је драго што се поново налази у Гламочу, у чију је основну школу међународна заједница много инвестирала.

"Гламоч и Босанско Грахово заслужују већу пажњу кантоналних и међународних институција, као и институција БиХ", навео је Мур.

Марковић каже да не очекује веће промјене у Гламочу ни након посјете Иванића и Мура.

"ОЕБС је само посматрачка мисија. Предсједништво БиХ је `нико ни с ким`, а ми у Гламочу још корисницима буџета дугујемо шест плата из прошле године. Рачун нам је коначно деблокиран, али каква корист од тога када средства не пристижу као неким другим општинама", рекао је Марковић и навео да из Гламоча све више становника исељава.

Иванић и Мур посјетили су касно поподне Босанско Грахово, гдје су се састали са начелником Душком Радуном и, између осталог, обишли основну школу, преносе федерални медији.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

краисник

04.03.2017 09:34

Кантоналне власти би требале, зарад зитеља Гламоца и Грахова и самог Кантона, да ставе у функцију запосљавања и укупног економског развоја, рационалније користење природних богатстава - суме и пољопривреда, сеоски туризам... Гламоцани муце муку са пласманом кромпира, сто је својеврстан бренд овог поднебља, а "Глама" је ван производње...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

04.03.2017 10:49

Е бас це ти иваниц све то пласирати.Ако ти имас Суме он је мајстор за то јер је веци једну аферу са сумом.

Name

X

04.03.2017 23:41

Он се брине само о ковертама