Институције БиХ су и институције РС

Политичка криза избила је управо инсистирањем на предаји захтјева за ревизију и шта год да се деси, она неће проћи тако лако. Поново је дошло до колективизације националних заједница у БиХ, те ширења неповјерења, а изгубљено повјерење се јако тешко стиче. Нарочито је то присутно у самим врховима политичких елита, упозорио је у разговору за Вијести. ба политички аналитичар Милош Шолаја.  Каже да ће ово показати нови приступ Републике Српске у односу према БиХ.

Босна и Херцеговина 03.03.2017 | 08:33
Институције БиХ су и институције РС
Мишљења је да је ова криза избила управо инсистирањем на предаји захтјева за ревизију пресуде тужбе БиХ против Србије.

"Стога, врло тешко могу да замислим да Предсједништво БиХ уопште функционише, да Парламент БиХ уопште ефикасно функционише. Сједнице ће се вјероватно заказивати и одржавати, али ће вјероватно бити дуготрајни процес док се све не врати у колико-толико нормалне токове", рекао је Шолаја.

Сматра да је Савез за промјене одлучио да остане у институцијама БиХ, али то неће ићи у правцу техничке владе.

"То је можда у некој погрешној анализи неко у самом почетку изнио. Мислим да ће Савез за промјене остати у институцијама у тој мјери да се не може рећи да оне не функционишу. Оне ће формално да функционишу, али ће де фацто блокирати процес, јер одлуке не морају да прођу, нити игдје пише да морају да прођу", рекао је Шолаја.



По њему ово ће показати нови приступ Републике Српске, односно Савеза за промјене, у односу према БиХ.

"Мислим да је и СНСД прећутно прихватио такву врсту политике. Чињеница је само да је СНСД поставио неке друге захтјеве који се односе на Уставни суд БиХ и Тужилаштво БиХ, дакле, нешто што није најдиректније у вези са овим питањем. Дакле, нови однос показује да се из Републике Српске јасно тврди да су заједничке институције између осталог и институције РС, што и јесу по дефиницији", рекао је Шолаја.

Додаје да је то једно од изненађења које није било очекивано.

"Очекивало се, према ранијој пракси, жешћа реакција из Републике Српске у том смислу да се буквално замрзне рад и блокирају институције", рекао је Шолаја.

Он је рекао да представници Републике Српске у институцијама БиХ, по слову Устава, не морају да слиједе институције из Републике Српске.

"То је ствар политичких односа и тога колико се слажу. Мислим да ће Савез за промјене искористити ту политичку слободу, а да истовремено Републици Српској покаже да је незадовољна када је у питању Устави суд БиХ, Суд БиХ и Тужилаштво БиХ. Мислим да иду обје поруке, а да ће то функционисати барем до избора. Такође, мислим да ће се до тада неке ствари разјаснити и да ће институције БиХ функционисати. То ће бити нека симбиоза, као што имамо кромпир и златицу. Сви заједно настављају да функционишу, без обзира на то што је златица против кромпира", рекао је Шолаја у раговору за вијести.ба.

БН телевизија

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

задаца

03.03.2017 07:47

Дефинисати јос хрватски ентитет па у лабаву федерацију..

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

03.03.2017 09:32

Ајде ти дефиниши шта је то "лабава федерација"

Name

Коwалски

03.03.2017 09:48

Федерација која је лабава.

Name

Фрањо

03.03.2017 09:51

И ја сам за хрватски ентитет: Посавина, мало средње Босне и добар дио Херцеговине.

Name

Разумио

03.03.2017 12:14

- садасње стање: Свако ради за себе али одговорност је колективна. - стање које треба успоставити: свако ради за себе али и одговара за своје поступке.

Name

Зуза

03.03.2017 08:16

Излазак из институција би непотребно пренио тезисте проблема на РС и опет би се упирало прстом у РС као главног кривца за нефункционисање БиХ...то нам наравно не треба, јер је СДА и Бакир отворио ову кризу и терет је на њему да је поправи...све до тад срби треба да су у институцијама и да бране интересе РС...уставни суд БИХ и тузиластво су други проблем који треба да дође на ред, али не преко реда, јер то одговара Баји...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитичар

03.03.2017 10:15

Излазак Српских политичара из Институција са државног нивоа БиХ би значио тотални крах и слом Републике Српске у сваком погледу. СЗП је добро процијенио ствар. То би додатно урушило владавину права у РС, економски је тотално упропастило а једину корист из свега би извукли ултранационалисти на челу са СНСД-ом. Институције РС су и Српске и треба се борити за свако Српско мјесто у Сарајеву. БиХ је и Српска држава, и несмијемо од тога бјежати. Дођимо памети једном. Излазаском Срба из Институција БиХ највећу корист би добили Бошњачки и Хрватски политичари. Држава БиХ би остала њима на управљање, а у РС неби се ништа десило спектакуларно. РС би била окривљена за антидејтонско дјеловање и нашли би се директно под санкцијама СБУН-а, које неби преживјели. О некаквом одцјепљењу од БИХ немој ни да помишљамо. То је празна прича за будале. Треба бити тотална будала и у то вјеровати. БиХ је Српска држава и морамо се борити за њу. Ако нам неко крши права морамо се за та права борити свим легалним и законским средствима. Морамо се навикнути да своја права тражимо пред судовима. То је прави пут а не бјежанија у пропаст какву нам Додик предлаже.

Name

Цампо

03.03.2017 08:33

Кад неки схвате да БиХ.нема алтернативу идемо напријед.Има ли већег проклетства живјети у једној држави а не волети исту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

03.03.2017 09:31

Мени неко 1990. да је рекао да це се она моцна Југа распасти, ја бих помислио да је комплетан идиот.

Name

трле

03.03.2017 09:35

Ко што сте ви живјели у Југославији, а?

Name

Зијад

03.03.2017 19:23

За Милија.Какве 1990.године побогу мили па 1986.са великосрпским меморандумом САНУ се поцела Југа распадати.Мени неко 1975.године да је рекао да це се она моцна Југа распасти,ја бих помислио да је идиот.

Name

цвијет

03.03.2017 09:19

Наравно да је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

03.03.2017 09:25

Кадрови из Српске у заједнилким институцијама државне заједнице БиХ су и делегирани непосредно из Српске. И они требају гледати увијек интерес и добробит Српске, и да неки процеси не би ишли на штету Српске. О овдје у овој причи око ревизије ирелевантно је да ли треба или не ревизија, мотиви оних који су поднијели захтјев, емпатија коју неки научени да им се угађа протурају умјесто чињеница, важно је да је Српска, тј њени представници, код ове одлуке заобиђена, да је Српска избачена код ове одлуке. Важно и ако се преко овога пређе, уследиће врло брзо ново ниподоштавање Српске, са незајажљивима тако иде. Зато реакција мора уследити, да ли блокада или излазак из заједничких институција, ваља проценити шта се добија, ту се у причу мора ући промиђљено и хладне главе, не срцем. Младен (Иванић) је показао како се ради са подлацима. Но овдје је сада важно и српско јединство. Два завађена блока у Српској нека се прозивају, гложе о свим питањима, и треба, али када је ова прича и бестидно избацивање Српске код ове одлуке у питању, мора постојати и јединствен став, али и усаглашено дјеловање у реакцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ КОМУНИСТА

03.03.2017 09:47

Треба се у БИХ борити за интерес народа који живи у РС.Ако је интерес стране инвестиције, извоз и ММФ то се остварује у СМ БИХ па је ли то треба оставити Српским ,,пријатељима" СДА и ХДЗ-у.

Name

Бн

03.03.2017 09:59

Истини се мора погледати у оци ма колико она била болна и теска.У зивоту је тако узети или дати.Проблем у томе сто у РС не зели промјене,ал вјерујте на таква нацин и себи стварају проблеме.Људи зар невидите да није Ммф-а и Дијаспоре све би то отисло уврага,нек изостане каква транса новца.па да видите како се брани национални интереси.Окани те се људи цорава посла зивот је кратак да се зајебајемо јос 20 или 30 наредних година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.03.2017 13:10

Ко каже да Српска не жели промене?Она не жели унитарну БИХ,Алијину БИХ.

Name

мохиканац

03.03.2017 10:23

БиХ да се не лаземо неце никада бити јединствена и унитарна како би то Босњаци зељели и ту лези сав проблем.Када то Босњаци схвате мозда и кренемо напред мада мислим да се никада неце престати са нападима на РС јер је циљ Босњака само један а то је унитарна Исламска БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ади

03.03.2017 10:53

Брате, мене унитаризација не занима, заиста.

Name

АР

03.03.2017 11:01

Нека се врати свако на своје па це се најбоље видјети каква је Босна.

Name

РеАди

03.03.2017 15:13

Ни Бакира не занима нормализација.