ЕУ уводи визе Американцима

Посланици Европског парламента су данашњим гласањем поручили да би америчким грађанима прије љета требало укинути безвизни режим за путовања у ЕУ јер Вашингтон појединим чланицама европског блока не дозвољава улазак без виза.

Свијет 02.03.2017 | 15:16
ЕУ уводи визе Американцима
Аналитичари наводе да ће гласањем у Европском парламенту бити извршен притисак на Европску комисију да уведе једногодишњу суспензију Америци као реципрочну мјеру јер Вашингтон ускраћује безвизни режим држављанима Пољске, Хрватске, Кипра, Румуније и Бугарске.

Неименовани званичник Европске комисије рекао је да су у току контакти са америчком администрацијом ради пуног визног реципроцитета, али није прецизирао када ће конкретна акција бити предузета.

Посланици Европског парламента су затражили од Европске комисије да усвоји рестриктивне мјере против америчких држављана у року од два мјесеца.

"Европска комисија треба да поднесе извјештај о напретку прије краја јуна 2017. године", изјавио је званичник.

Према регулативама ЕУ, одлука о окончању безвизног режима треба да буде извршена двије године од првог обавјештења земљама које траже визе за чланице европског блока.

Прво обавјештење Америци о недостатку реципрочних мјера послато је у априлу 2014. године. Европски парламент тврди да је Европска комисија "правно обавезна" да предузме мјере.

Канада је, такође, увела визе држављанима Бугарске и Румуније, али је најавила да ће оне бити укинуте у децембру.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар