С прољећем почиње "буђење" странака

Прича о "прегруписавању" политичких снага у Републици Српској и стварању нове опције која би била алтернатива садашњој власти, али и опозицији, све више заокупља пажњу јавности у Републици Српској. Све гласнија мимоилажења унутар политичких партија иду у прилог спекулацијама о формирању нове опције која би, наводно, окупила незадовољне из више партија којима тренутно припадају.

Република Српска 02.03.2017 | 14:29
С прољећем почиње "буђење" странака
Од оних који су више од двадесет година на политичкој сцени не може се очекивати ништа ново што би било алтернатива постојећем стању, тврди политичка аналитичарка Тања Топић. На то, како каже, указују и разлози због којих се појединци разилазе са својим странкама.

"Разлози незадовољства се крећу од личних до незадовољства изазваног начином и стилом владања унутар политичких странака и размимоилажења са страначким руководствима. Битно је истаћи да то незадовољство нема идеолошки карактер те да појединци и групе не напуштају странке јер су незадовољни идеолошким и програмским циљевима. Отуда је упитно и колико спајање свих група које су напустиле постојеће странке, које су на сцени 20 година са готово истим политичким лицима, може бити нека врста алтернативе и владајућим и опозицији. За истинску алтернативу потребне су потпуно нове особе", каже Тања Топић, у изјави за Клиx.ба.

Унутарпартијски сукоби у готово свим водећим странкама се распламсавају, нарочито када је ријеч о локалној организацији у Бањалуци и другим већим градовима. У Српској демократској странци у Бањалуци већ мјесецима се не назире договор о избору будућег руководства градске организације ове странке.

Сукоби у овој странци, о којима нико јавно не жели говорити, су у неким мјестима дошли до ивице физичког обрачуна међу различитим струјама, као што је то недавно био случај у Приједору. Сукобљене струје су и у Градишци, Новом Граду, Мркоњић Граду и другим мјестима.

У Повјереништву Градске организације СДС-а у Бањалуци више од 40 одсто чланова је недавно поднијело оставке и напустило састанак.

Велику одговорност за сукобе унутар ове странке, каже наш извор из врха СДС-а, сноси струја блиска Огњену Тадићу. Бивши потпредсједник ове странке и замјеник предсједавајућег у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, се у јануару отворено супротставио избору Вукоте Говедарице за новог предсједника водеће опозиционе странке у Српској.

"Он сада контактира, из разних разлога, незадовољне по општинским одборима и нуди им сарадњу. Кажу да тражи подршку за неки свој концепт који би се, ако не прође у СДС-у, могао преточити у неку нову странку. Тадић се често сусреће и с Бориславом Бојићем, једним од потпредсејдника СДС-а, а њему најближи сарадник је бивши генерални секретар странке Владо Бабић.

"Бабић се кандидовао и за предсједника Градског одбора СДС-а", наводи наш извор из ове странке.

Он још истиче да Тадићеви и Бабићеви људи отворено у Крајини раде на рушењу Вукоте Говедарице, а да он сам нема адекаватан одговор на то и да се, када је ријеч о тој регији, понаша дезоријентисано, док је улога бившег шефа СДС-а Младена Босића потпуно нејасна.

Наводно би, како тврди овај извор, ако не успије у намјери да преузме СДС, струја окупљена око Огњена Тадића формирала нову странку која би била дио неке нове коалиције коју би чинили ПДП, НДП Драгана Чавића, али и ДНС који је сада у коалицији са СНСД-ом, или бар један дио незадовољних из те странке.

У ДНС-у је у току оштар сукоб струја које предводе предсједник Скупштине града Бањалука Будимир Балабан и групе формиране око Недјељка Чубриловића, предсједника Скупштине Републике Српске.

Медији су недавно објавили информације о томе да се између ПДП-а и НДП-а воде разговори о уједињењу, међутим нико од званичника тих партија то није ни потврдио ни демантовао.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић није желио о овом ништа конкретније рећи, само је кратко прокоментарисао да је укрупњавање опозиције у РС неопходно и да разговора о томе "на званичном нивоу" није било.

Хаос на политичкој сцени у Српској, према свему судећи, тек предстоји, а он није заобишао ни највећу владајућу странку у Републици Српској.

Иако се унутарпартијска бура у бањалучком СНСД-у послије изборне побједе Игора Радојичића стишала, подјеле у тој странци на Радојичићеве и Додикове присталице никада нису престале. Напротив, према поузданим изворима, оне су све дубље и јачаће како се буду приближавали избори 2018. године.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

ПЈЕСНИК

02.03.2017 13:31

Прољеће је отпочело с надом............. да ће једном другачије бити..................

ОДГОВОРИТЕ
Name

хисторијска перспектива

02.03.2017 15:06

Има наде да БиХ остане наредних 100 година рупцага каква је и била. То је све, а стета ресурса које има, стета бас, бас..

Name

П

02.03.2017 13:45

Нек се нешто дешава па било шта!Ничија није до зоре сијала а Миле се урушава као стара кућа.Почео се затезати код пластичних хирурга, фарба се већ одавно, оћелавио је опозади...тоне свакако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре п

02.03.2017 14:38

Док се Додик и његова странка урусе, питам се гдје це бити поједини лидери и њихове странке!!!!!

Name

Рики

02.03.2017 13:47

Предлажем да се овај пут зову: "Најновији савез за промјене (на боље)".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из искуства

02.03.2017 13:49

Каква црна идеологија, какви бакрачи. Већина народа је искварена до сржи, нема ту више спаса, сада је стање такво да онај ко има новац и моћ тај и влада. Све остало су "копрцања" појединаца, који не могу "испливати" поред лопова који су покрали и уништили ову земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.03.2017 13:53

Вама из СДС-а би најбоље било да се не будите из зимског сна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

02.03.2017 13:53

Тадић не може 5 људи да окупи а не да води политичку партију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

02.03.2017 14:04

Али може у Еаст Wест Бридге заједно са Шкрбићем, Радојичићем...

Name

Таг

02.03.2017 18:27

Био је кандидован за предсхеднока РС два пута, није просао, ста висе хоце?

Name

Пензионер

02.03.2017 13:53

Додик из Москве поручио како неће бити референдума о независности РС-а. Ста је сад ово?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики

02.03.2017 14:37

Бих се и без референдума распада.

Name

Пензионер

02.03.2017 15:09

Али никако да се распадне.

Name

Линуx

02.03.2017 14:33

Нама треба потпуно нова опција са потпуно новим људима који досада уопште нису били у политици, нешто попут ЖИВОГ ЗИДА у Хрватској или ДОСТА ЈЕ БИЛО у Србији. Сви ови који се од рата врте у политици су или истрошени или корумпирани и не могу ништа новог и доброг донијети у политику или створити услове за бољи живот. Позивам све стручне и способне људе који су бјежали од политике да покрену такву странку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

02.03.2017 14:33

Док имају позицију одано су странци 100% и пљују по свима који је напусте. Кад они остану без позиције онда се оснива нова странка. Каква црна странка? Бојиц, Бабиц и Тадиц? Ста је ту ново? Па тај двојац је и унистио СДС у Крајини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прољеце

02.03.2017 14:55

Засто чекају прољеће? Кад дође прољеце(за мјесец дана) онда це реци на јесен јер љети нико ништа не ради. Мислим да је владајуца коалиција разједињена али је опозиција неспојива. Појединци су недодириви, неки се ослањају на режим, неки на опозицију, ријетки су они који раде савјесно. Мислим да цеw до тог прољеца бити апсолутно изједнацени људи из позиције и опозиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.03.2017 15:06

Иду заједно на пецање

Name

Пајсер

02.03.2017 15:05

Врбопуц почео

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

02.03.2017 15:11

Бојим се оне старе: ''Која птица рано пјева, усе.. се у гнијездо.''

ОДГОВОРИТЕ
Name

Линуx

02.03.2017 15:12

Потпуно нова странка са новим људима попут покрета ДОСТА ЈЕ БИЛО у Србији могла би својим програмом који би оквирно имао сљедеће тачке привући велики број људи у Српској: 1. плате посланика у висини просјечне плате у Српској 2. потпуно укидање свих агенција јер оно што раде треба да обављају министарства 3.смањење министарстава на упола мањи број људи 4.у државним органима могу радити само они са завршеним државним факултетима 5. отпуштање свих који су запослени без конкурса или који нису испуњавали услове конкурса 6.потпуна транспарентност у јавним набавкама са тачним подацима о свим тендерима на сајту министарства 7. запошљавање у државним органима само преко к8нкурса на сајту бироа за запошљавање 8. право на ауто и возача имају само пресједник РС, предсједник Владе и министри 9.љекари могу радити само у државној установи или приватно 10.растерећење малих приватника смањењем пореза, доприноса и других дажбина итд. Ово је само оквирни приједлог, а могло би се додати још пуно тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

02.03.2017 15:21

Ако нам будете спаремили националну кухињу има да поврацамо до јесени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ндп Требиње.

02.03.2017 15:24

Само склоните Крсмановица из партије.Не дајте му никакву функцију и исте секунде це напустити ндп.То је такав цовјек.Само своју корист гледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРГА

02.03.2017 16:05

НАСИ ОПОЗИЦИОНАРИ ЗИВЕ КАО БУБРЕГ У ЛОЈУ И ЊИХ ВЛАСТ НЕ ЗАНИМА САМО ИМЈЕ БИТНО ДА СУ ТУ НЕГДЈЕ И ДА ЛАНУ ПОКОЈУ ПРОТИВ МИЛЕ СТОБИ МОЗГАЛИ И ОДГОВАРАЛИ НАРОДУ КАД ИМЈЕ И ОВАКО ДОБРО

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

02.03.2017 17:00

Дај Боже да моја странка и СзП дочекају јединствени љето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

03.03.2017 17:40

У СДСу сам 26 година у нади да це доци прави људи да поведу странку И побједе Додика И његове лопове. Изгубио сам наду јер долазе само гори. И. Н. Сарајево резултати катастрофални а најодговорнији добисе директорске фотеље ,невјероватно.

ОДГОВОРИТЕ