Које је политичаре штитио Салиховић?

Драган Мектић, министар безбједности БиХ је у емисији Прессинг на Н1 говорио о "правосудној мафији и политичарима које је штитио Горан Салиховић".

Босна и Херцеговина 01.03.2017 | 21:41
Које је политичаре штитио Салиховић?
Мектић је рекао да није био свјестан "криминала у правосудним институцијама", када је говорио о најављеним хапшењима на политичкој сцени БиХ.

"Када сам говорио о процесу који се треба догодити, о борби против корупције, у том моменту нисам био свјестан степена криминала у правосудним институцијама. Мислио сам да тамо ради часни људи, професионалци, чији је мотив борба против криминала. Они су од 2003. године извучени као посебна група људи којима су дате велике бенфиције, невјероватне плате и чекало се да успоставе владавину права.

Када сам видио тај степен криминала у правосуђу, није вриједило инсистирати на борби и корупције, већ на борби у правосудним институцијама. Онда се десио Горан Салиховић. То је огромна ствар у тој борби.

Он је бомбастично најављивао истраге пљачки од неколико милијарди, а све вријеме држао истраге под својом контролом. Неколико година нема окончања свих тих великих афеа, јер је све држано под контролом, ништа се није радило, чак су се одуговлачиле."

Постоји ли државна правосудна мафија у БиХ?

"То је доказано. Изјавио сам да имамо ситуацију у којој су тужиоци у притвору, судије у бјекству, а криминалци на слободи. Како је могуће да се код младог тужиоца пронађе 700.000 КМ готовине, он је сад у притвору. Судиница Фазлагић је побјегла из државе дан прије него је требала бити ухапшена.

Како је могуће да у Тужилаштво БиХ дође тужилац који нема ни дана радног искуства? Могуће је јер имамо такав висок тужилачки и судски савјет. Тужилаштво БиХ се мора бавити најсложенијим облицима криминала и корупције. Како је могуће да у Тужилаштву БиХ имамо судије и тужиоце који немају нити једне окончане истраге и оптужнице. То је немогуће и невјероватно докле иде тај нерад.

Мислио сам да ће се промијенити нешто са вршиоцем дужности главног тужиоца, али нема свјести и одговорности да због њиховог нерада све ове кризе су резултат тога. Нико не бјежи да направи кризу, јер не постоји одговорност. Шаљу поруку да се криминал исплати."

Да ли је утицао да Салиховић буде суспендован?

"Рекао сам шта је потребно да Министарство безбједности БиХ учинимо, побољшамо, радимо по захтјевима да што прије документујемо сваку истрагу. Рекао сам да полиција мора бити на располагању Тужилаштву БиХ 24 сата. Први сам рекао да са оваквим главним тужиоцем овако не може, он мора да оде. Постојало је низ доказа да се ради о једном несавјесном раду, злоупотреби положаја, корупцији и уз помоћ институција дошло је до овог епилога."

Нису свјесни да ме не могу зауставити. Причају о мојој дипломи, причају да нисам Србин. Поручујем им да појачају интензитет свих прљавих послових. Све знам како раде, кога су ангажовали да смишља приче, али неће ме зауставити. Нудили су ми и паре.

Које политичаре је штитио Горан Салиховић?

"Штитио је у оквиру Пандоре низ политичара које је прозвао Кемал Чаушевић. Ја питам Тужилаштво је ли нормално да се једна изјава од 30 страница човјека који је требао бити сарадник у случају нађе на интернету. Тамо се говори шта је тражио Сулејман Тихић, Никола Шпирић... Чаушевић је прибавио од Садиковића 700.000 еура и да је тај новац користио да купује некретнине. Не помиње се колика је материјална штета почињена држава."

Шта је са аферама Бобар банка и другим случајевима?

"Ови људи не могу завршити овај посао. Немају капацитет и знања. Нису свјесни и за неку корупцију у који су се упетљали они су уништили правну државу. Овдје треба правосуђе ресетовати. Угасити мрак и упалити свјетло и правити државу."

(Н1)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Влада националног спаса

01.03.2017 20:53

Овдје требају да се скупе десетине хиљда људи пољопривредника,демобилисаних бораца,свих људи који су обесправљени и да се тражи влада националног спаса.Мектића за министра унутрашњих послова Републике Српске.И да нас више не замајава неспособним Тужилаштвом БиХ.Добро човјек каже Тужилаштво БиХ ради шта хоће али не ради у интересу државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

01.03.2017 22:09

И Мектиц да додје за министра МУП РС као да би било боље, досли би други ниста бољи од ових. Све везе и везице-

Name

Велики Мектиц

01.03.2017 21:19

Браво Мектицу, уз тебе је народ. Свих вјероисповијести у БиХ. И нова тузитељица је у истој прици, а изгледа и главни судија. Повези се са Сехерезадом Делиц код Босњака и надјите једног постеног Хрвата. Онда вас нико неце зауставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.борац

01.03.2017 23:39

Сви нормални људи би требали подрзати Мектица пустимо ко је цији свих нас је право и дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

01.03.2017 23:45

Тужилац је превасходно штитио велики новац...мислим Павловић, Бобар и сл. А онда по дифолту и политичаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ:

02.03.2017 12:24

Он је превасходно заштитио прљаве Павловићеве и Бобарове послове. Али дођоше други...

Name

Мекетало

02.03.2017 06:49

Не могу да вјерујем да је ово интервју са Мектићем из разлога што не напада Предсједника Републике Српске. Очекуј брзу смјену од стране својих шефова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тенис

02.03.2017 15:09

Ста је са кривицним пријавама које су поднесене против Мире Дјакуле ,а дате су другим тузиоцима само да Цавка не би водио истрагу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ссс

02.03.2017 15:13

Када це кривицно одговарати дозивотни предсједник синдиката УИО БИХ и увлакац директора и мали од кузине Осмиц за проневјеру од цца 200.000,00 км.

ОДГОВОРИТЕ