Кинези потрошили 388 милиона евра током зиме!

Кинески фудбалски клубови потрошили су у зимском прелазном року рекордних 388 милиона евра, упркос рестрикцијама "ирационалних" трансфера.

Фудбал 03.03.2017 | 23:00
Кинези потрошили 388 милиона евра током зиме!
Прелазни рок у Кини завршен је данас, а овај рекорд премашио је онај постављен прошле године, када је у истом периоду потрошено 345 милиона евра. Ово је друга узастопна година да кинеска Супер лига у зимском прелзном року троши више од енглеске Премијер лиге, која је ове године потрошила 259 милиона евра.

Бразилски везни фудбалер Оскар прешао је у децембру из Челсија у Шангај СИПГ за 60 милиона евра, што је азијски рекорд. Не зна се колико ће зарадјивати, али се нагадја да ће то бити 24 милиона годишње, што значи да је други најплаћенији играч света.

Одмах иза њега је некадашњи нападач Манчестер јунајтеда, Јувентуса, Манчестер ситија и Боке јуниорс Карлос Тевес, који је потписао за Шангај Шенхуа.

Многе друге звезде су отишле у Кину, медју којима су Аксел Вицел, Алешандре Пато, Џон Оби Микел или Рикардо Карваљо.

Долазак Оскара и Тевеса уследио је пре него што су власти најавиле прописе којима се ограничавају "ирационални" трошкови. Плате играча биће сада "разумно ограничене", а клубови Супер лиге моћи ће на терену да имају највише тројицу страних играча, што је за један мање него до сада.

Председник Тијандјин Ћуандјијана говорио је раније да ће сигурно довести Дијега Косту из Челсија, Единсона Каванија из Пари Сен Жермена и Радамела Фалкаа из Монака, али је одустао од тих планова после уводјења ограничења.

Локални стручњаци процењују да су скупи трансфери последица тога што председници клубова желе да се додворе председнику Кине, Си Дјинпингу, који је велики љубитељ фудбала. Кина покушава да израсте у фудбалску силу. Власти сада желе да ограниче ту потрошњу и усмере новац клубова у развој младих домаћих играча.

Репрезентација Кине тренутно је 86. на светској ранг-листи.

Према извештају ФИФА, Кина је 2016. постала пети највећи потрошач у медјународним трансферима, на које је потрошила 426 милиона евра. У години пре тога била је тек 20. Највећи потрошач и даље је енглеска Премијер лига, која је потрошила 1,3 милијарде евра.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар