Иванић: Ствари прелазе линију нормалности

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изразио је огорчење чињеницом да је неко прије њега отворио коверту са писмом Међународног суда правде у Хагу које му је упућено прошле седмице и поручио да би овим требало да се баве истражни органи.

Босна и Херцеговина 28.02.2017 | 15:29
Иванић: Ствари прелазе линију нормалности

Иванић је рекао да је претходно упозорио амбасадора БиХ у Холандији Мирсаду Чолаковић да његову коверту нико не смије отварати, с обзиром на недостатак повјерења.

"Ово прелази све мјере разума. Једино је моје писмо било отворено, али не и писма друга два члана Предсједништва БиХ. Ето до чега доводи паралелизам у раду институција БиХ и њихова злоупотреба", рекао је Иванић на ванредној конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је апеловао на све разумне људе у БиХ да коначно схвате гдје води политика злоупотребе институција БиХ.

"Ово је силовање Срба и српског народа у институцијама БиХ", оцијенио је Иванић.

Он истиче да је сасвим јасно да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић добио његово отворено писмо, што је оцијенио скандалозним и недопустивим.

"Овакве ствари прелазе линију нормалности. Нећу више овим да се бавим. Нека то раде истражни органи", рекао је Иванић.

Он наводи да Међународни суд правде у Хагу тражи у писму од чланова Предсједништва БиХ појашњења у вези са статусом бившег агента Сакиба Софтића.

Иванић каже да је то лично и очекивао и најавио, јер је јасно да позивање бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића на стару одлуку Предсједништва није било довољно за Међународни суд правде у Хагу.

Он је најавио да ће сутра путем личног изасланика у Хаг послати свој одговор, али да ће сачекати са његовм предајом док се евентуално не изјасни и хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић.

"Рок за одговоре из Предсједништва БиХ је 2. март. Након свега сумњам да можемо постићи договор, а сутра је и за Човића и Изетбеговића нерадни дан", рекао је Иванић.

Он наводи да је у свом писму појаснио да Софтић нема мандат за покретање ревизије пресуде, јер ниједан агент нема право на покретање било ког поступка, него само заступање земље, уколико за то има легалну одлуку надлежне институције.

Иванић истиче да је и лично обавијестио Софтића да му је истекао мандат агента БиХ у процесу који је окончан 2007. године.

"Требало је да Софтић испоштује ставове Предсједништва БиХ, а не да самостално и приватно предаје захтјев за ревизију пресуде и да при томе потпуно нелегално именује своја два замјеника, понављам без сагласности институција БиХ", рекао је Иванић.

Он наглашава да као предсједавајући Предсједништва БиХ уопште није информисан о тиму БиХ који је ишао у Хаг, као ни о наводним новим доказима БиХ против Србије.

Иванић је поновио да је учинио све да Предсједништво БиХ донесе било какву одлуку о овом питању, па чак и путем прегласавања, али да је наишао на Изетбеговићев отпор и опструкције.

"Ваљда је свима јасно да ову кризу нити сам изазвао нити је продубљујем, него то раде неки други, наводно у име интереса бошњачког народа. Очекујем да Међународни суд правде у Хагу одбаци захтјев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије", поручио је Иванић.

Он истиче да постојање паралених институција и структура које дјелују унутар и за интересе само једног народа није БиХ у коју вјерује и у којој се може градити међусобно повјерење.

Иванић подсјећа да ово није први пут да неко отвара пошту адресирану на његово име и додаје да је након дисциплинског поступка једно лице ослобођено оптужби за своје нелегалне радње.

"Сада чекам да надлежни органи спроведу истрагу и ако се потврди да је моје писмо отворено у Амбасади БиХ у Холандији тражићу смјену амбасадора Мирсаде Чолаковић", рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Иванић истиче да је он политичар и да не намјерава да се бави истрагама и подношењем кривичних пријава, јер то није у домену његовог рада, него надлежних истражних органа.

Он каже да је могуће и да Софтић одговара за лажно представљање, као и за и злоупотребу институција БиХ.

Коментаришући гест лидера СДП-а Нермина Никшића, који му је честитао 1. март, такозвани дан независности БиХ, Иванић је оцијенио да је то покушај наставка политичког притиска на њега као српског члана Предсједништва БиХ од којег желе да направе националисту.

"Никшић је маргинална политичка личност. Ја никоме не браним да слави 1. март, а они мени бране да славим 9. јануар - Дан Републике Српске. Шта би било да сам ја /потпредсједнику Републике Српске Рамизу/ Салкићу честитао 9. јануар?", пита Иванић.