Влада крије податке о трошковима

Влада РС још није објавила податке о трошковима одласка премијерке Жељке Цвијановић на инаугурацију Доналда Трампа. Потпредсједник Владе Антон Касиповић задњи пут је најавио да ће ускоро имати потпуну информацију, али од тада су прошли дани и дани. . . Јавности још није понуђен конкретан податак о трошковима, нити о "успјешном" лобирању у Вашингтону.

Република Српска 28.02.2017 | 09:38
Влада крије податке о трошковима
Приликом најаве "званичног" одласка на пријем поводом инаугурације изабраног америчког предсједника Доналда Трампа, из Владе је саопштено да са премијерком Жељком Цвијановић путује и супруга предсједника РС Сњежана Додик. Речено је и да госпођа Додик сама сноси трошкове свог путовања. По повратку из Вашингтона, премијерка новинарима није открила ниједан детаљ са наводних сусрета и пријема на којима је била. Само толико - да је имала "одређене састанке" и да би "морала да сабере" трошкове.

"Отприлике је то било мање него када одлазим на ММФ. Ишла сам о трошку Владе Републике Српске, што се тиче авионске карте. Што се тиче других трошкова, нисам била у обавези да их плаћам. Било је то углавном много јефтиније него кад идем на ММФ", рекла је Цвијановићева, 25. јануара ове године.

Новинарска инсистирања нису уродила плодом, али ништа успјешнији нису били ни посланици у Народној скупштини РС који су од извршне власти тражили податке о ефектима и трошковима премијеркиног одласка у Вашингтон. Потпредсједник Владе Антон Касиповић најавио је да ће ускоро имати "потпуну информацију" о трошковима путовања премијерке Жељке Цвијановић у Вашингтон на инаугурацију Доналда Трампа.

"Предсједница Владе, колико ја знам, будући да су у врло кратком времену била два путовања, информисала је Владу усмено о суштини својих путовања. Увјерен сам да ће у врло кратком времену Влада имати комплетну и потпуну информацију везано за трошкове путовања. Уобичајени је начин, уобичајено је путовање… наравно, свако путовање предсједнице прати одлука владе, путни налог и измирење свих трошкова према том путном налогу", казао је Касиповић новинарима, 07. фебруара .

На 16. сједници Народне скупштине РС, 07. фебруара, посланик ПДП-а, Бранислав Бореновић поставио је сљедеће питање потпредсједнику Владе и министру правде Републике, Антону Касиповићу:

Које бенефиције ће тачно Република Српска имати од њеног боравка, да нам набројите о којем се износу финансијске помоћи или подршке ради када је у питању РС, и да ли је могуће добити пуни финансијски извјештај боравка Предсједнице Владе и њене делегације у САД, везано за трошкове?

Касиповићев одговор, да ће информација о трошковима путовања Жељке Цвијановић на инаугурацију Доналда Трумпа, бити доступна “у врло кратком времену”, провјерили смо пославши упит Влади РС неколико дана након 16. сједнице НСРС.

Одговор који смо запримили не садржи никакву конкретну информацију о наведеним трошковима. Штавише, у њему је само поновљена констатација коју је Влада РС објавила у саопштењу издатом још 20.01.2017, на сам дан путовања премијерке РС у САД:

Трошкови путовања и боравка делегације Владе Републике Српске, коју је предводила предсједница Владе Републике Српске г-ђа Жељка Цвијановић а поводом инаугурације новог предсједника САД-а Доналда Трампа, идентични су онима које подразумијева боравак у Сједињеним Америчким Државама у сврху одржавања састанака са представницима међународних финансијских организација, с тим што су трошкови овог конкретног боравка умањени за трошкове хотелског смјештаја.

Захтјев за увид у путни налог је одбијен, са образложењем да “кретање предсједнице Владе, као штићене особе, подразумијева и одређене безбједносне аспекте, те Вам из тих разлога нисмо у могућности предметном захтјеву удовољити.”

Иако нисмо добили одговор на питање о висини трошкова, нити приказ истих, из Владе РС су напоменули да се евиденција о путним налозима и трошковима везаним за службена путовања врши у складу са Уредбом о накнадама за службена путовања у земљи и иностранству за запослене у јавном сектору Републике Српске и да ови трошкови подлијежу редовној ревизији. 

Путни трошкови се, међутим, у ревизорским извјештајима третирају само збирно, те из њих није могуће добити потпуну информацију о трошковима сваког појединачног путовања, нити закључити колико кошта често помињано “одржавање састанака са представницима међународних финансијских организација”.

Занимљиво је да је, у посљедњем ревизорском извјештају за Генерални секретаријат Владе РС, наглашено да за најмање 5.646 КМ трошкова за “угоститељске услуге делегација на службеним путовањима” у оквиру ставке “репрезентација у иностранству”, нису поднесени докази да су трошкови настали у службене сврхе, због чега је ревизор издао сљедећу препоруку:

Препоручује се Генералном секретару да у циљу ефикаснијег коришћења буџетских средстава намијењених за службена путовања обезбиједи адекватна рјешења, одлуке и извјештавања о сврси, релацији и времену проведеног службеног путовања.

С обзиром да су управо то информације које Влада РС већ мјесец дана одбија објавити у вези са путовањем премијерке РС у Вађингтон , чини се да ова ревизорска препорука из прођле године није озбиљно схваћена.

Влада ради по старом!

Извор: Истиномјер

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

цвијет

28.02.2017 08:48

Сада це реци да је ММФ аразман одгодјен и да ти троскови покривају њене троскове у Америци. Са Сњезаном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славуј

28.02.2017 09:30

САмо тузити гдје год се стигне. Јутрос на радију у БЛ коментари на тузбе које су стигле од Бањалуцке цистоце...у програму као ттузени су били водитељ и метеоролог...неки дан Фонзд здрвства тузила Крајина лијек па сада плате касне...САМО ТУЗИТЕ ЉУДИ ПО РЕДУ ЈЕР СВЕ ОДЕ У 3ПМ.

Name

НЕМА ВИСЕ ВРЕМЕНА!!!

28.02.2017 10:01

Нама пара, нема висе времена!!! Следи ударац о бетон али и то је у интересу насе РС. РАдујте се срби јел јад и биједа других вам је увијек давала подстицај да зивите даље, да се правдате својој дјеци, зени, мајци, оцу...

Name

Додо

28.02.2017 10:13

Додиковца је пробала пребацит лову на своје име у банци у САД ал није ишло. изаће на видјело.

Name

ТУЖИТЕЉ

28.02.2017 17:31

АМА ТУЖИМО, АЛИ МИЛЕ И ЊЕГОВИ НЕ ПОШТУЈУ СУДСКЕ ОДЛУКЕ НИТИ СЕ СУДСКЕ ОДЛУКЕ ИЗВРШАВАЈУ, ШТА ДА РАДИМО, ОЗБИЉНО ТЕ ПИТАМ. зЉКИЦА МДАЊИЛА КАМАТНЕ СТОПЕ НА НЕИЗМИРЕНЕ ОБАВЕЗЕ ПО СУДСКИМ ОДЛУКАМА, А СЕБЕ И ПОДПРЕДСЕДНИКОВИЦУ ВОДА ОД НАШИХ ПАРА ПО БУТИЦИМА У ВАШИНГОТНУ, А ЈЕДНА КАРТА БИ СВЕ ТО НАДОКНАДИЛА.

Name

Бајкер

28.02.2017 21:52

Е јесу ми лијепе обадвије ко...

Name

X

28.02.2017 08:53

Вриједи селфи милион. Ста ситницарити за пар хиљадарки!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре x

28.02.2017 13:14

Послао Додик зену са Зељком да се увјери како је њему са њом.

Name

Векy

28.02.2017 09:04

Као да је битно колико је провод у Америци коштао. Битно је да су се госпође лијепо провеле и да су видјеле "Тхе Wхите Хоусе" из далека и да имају нешто заједничко са загребачким усташама, а то је подршка Твампу Свбину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

докле висе

28.02.2017 09:06

Само ви кријте свој лоповлук, ниста друго и не знате. Сви сте исти. Тако радите и са Бајом. Инаце би био давно ухапсен. Да се овако неста у њемацкој или било којој дрзави десава, били би одмах ухапсени и мора ли би одговарати за криминал или корупцију. У свему је народ крив, сто за те лопове гласа да могу они радити ста и како хоце. Да се ради о обицном градјану, тај би давно заврсио у затвору!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

28.02.2017 09:46

Потпуно си у праву,. Сви ти лопови би требали бити затворени, као сто се то ради у другим земљама свијета. Па сте се ради у Босни, то нема нигдје,

Name

Нико и Неко

28.02.2017 09:13

Пишите шта хоћете оде до до сутра у Русију. Има већ мјесец данА како је уговорио важан састанак просијацења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо пирмо

28.02.2017 09:43

Хоче ли се вратити са малим или са великим.

Name

ре

28.02.2017 09:46

Мозда добије велики.

Name

Нико и Неко

28.02.2017 16:57

Вратнице се са два шарена јајета да спати са оним што је прошли пут добио.

Name

Никола

28.02.2017 09:20

Ове двије као да су отишле на пијац да купе кромпир !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психо аналитичар

28.02.2017 09:24

На лицима ових жена се види јасна и недвосмислена пакост и малограђански порив да "у инат буду тамо, јер забога шта кога брига и шта им ко може"...ово су последње патолошке особине људи који нису у стању да контролишу своју свијест и поступке , те су склони испадима ,попут овог, не интересујући се за последице...судећи по физиономији лица још им је фалило неколико госпођа из ужег Бајиног окружења ,извјесна Гајић Дијана, Васиљевић, Видаковић...онда би друштванце било комплетно и селфи би сигурно био за десет те би врховни поглавар имао све овјековјечене ...али неко је морао увјерујем и да га пази....

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсиница цаца

28.02.2017 10:20

А мени се цини као да је ова Милорадовица натјерана да иде са овим пробисвијетом!? Тако ми несто јадно изгледа да ми је додје цак и зао.

Name

Ја не бих ишао лично

28.02.2017 11:08

Госпођу Додик не би увлачио у ове коментаре.Могу само да кажем да је срамотно злоупотребљена.

Name

ЖИКА Ж

28.02.2017 09:32

АУТОСТОПЕРКЕ ИЗ ПРИЈЕДОРА БОЖАНА И ЗОРАНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

28.02.2017 10:24

СКЛАЊАЈ ПОВРАЦА МИ СЕ ....јесу покупиле лисце и папир од сендвица..

Name

Ријетко лијеп пар

28.02.2017 10:38

Недостаје само Емил Влајки ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма Немој

28.02.2017 14:22

па кад њега виде побјегли би од њих ко би онда купио им ајвар и како да смање троскове а мозда несто и да зараде

Name

просвјета

28.02.2017 19:48

Има ли плате просвјетним радницима, касни три дана, сутра је 1.март? Оде у други мјесец, срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

28.02.2017 21:19

Ма осисали нас ко овце! Умањена плата, касни...а пробисвети се сећкају по белом свету!

Name

петко

01.03.2017 11:29

Па зар ове двије нису ишле на затезање капака и скраћивање носева....

ОДГОВОРИТЕ