''Југа'' Трампова политичка главобоља

На Косову, у Србији, Босни и Црној Гори поново се виде знаци повећаних етничких тензија, пише "Тхе Гуардиан" у једном од главних текстова на њиховом сајту.

Свијет 27.02.2017 | 19:30
''Југа'' Трампова политичка главобоља
"Познато лице гледа на улице и тргове балканског града Северна Митровица. ’Срби су били уз њега све вријеме’, пише на слогану написаном на енглеском испод џиновске слике Доналда Трампа који гледа на пролазнике“, ријечи су у којима британски медиј почиње текст.

Како наводе, већина грађана у граду у којем махом живе Срби би се сагласила с тим.

Срби су углавном били одушевљени Трамповом побједом, ако ништа онда само зато што је побиједио супругу њиховог непријатеља из деведестих Била Клинтона који је предводио НАТО бомбардовање против српских снага у Босни и на Косову, пише "Тхе Гуардиан".



Сада, Балкан је још једном суочен са кризом. Границе се преиспитују, етничке тензије расту и замјена територија се опет помиње као посљедњи начин на који се може спријечити насиље.

"Заборавите Кину и Блиски исток, бивша Југославија би тек могла да израсте у Трампву прву праву спољнополитичку главобољу“, истиче "Тхе Гуардиан".

Прошлог мјесеца избио је сукоб око српског воза прекривеног слоганом "Косово је Србија“ написаном на више језика, а који је послат ка Митровици, пише британски медиј истичући да је ријеч о најгорој кризи у региону у посљедњих неколико година.

"Већину на Косову чине Албанци, око 90 процената укупног становништва. Иако је воз заустављен изван Косова, НАТО чланице Хрватска и Албанија тражиле су од Алијансе да промијени мировни план на Косову. Српски предсједник Томислав Николић изјавио је да ће са својим синовима лично узети оружје уколико неко буде пријетио Србима на Косову“, наводи “Гардијан“.

Шефица администрације у Сјеверној Митровици Адријана Хоџић вјерује да све те тензије немају никакве везе са грађанима.

"На северу Косова и даље постоји нада да ће људи моћи да живе без страха. Лично ми је мука и Приштине и Београда, жртве смо политичара са високих позиција“, наводи она.

Онда је ту Босна, наводи "Тхе Гуардиан“.



"Граница између два федерална дијела – српског и босанско-хрватског – након трогодишњег рата током деведесетих никада није у потпуности зацијелила. Аутономна Република Српска редовно пријетиреферендумом о независности, док су неки босански Срби пријетили бојкотом институција у Сарајеву због захтјева за ревизијом одлуке Међународног суда о генциду српских снага током рата", пише портал.

Ту је и Црна Гора, предмет невјероватних политичких превирања прошле године када је влада тврдила да су руске институције покушале да организују државни удар.

На крају се Македонија, најјужнија република бивше Југославије, бори да формира нову главу након политичке кризе са етничким Албанцима. Земља је доспјела у центар пажње када је конгресмен САД предложио Трампу да је разбије и подијели сусједима.

"Македонија није земља. Жао ми је, али није земља“, рекао је Дана Рорабахер конгресмен који, како "Гуардиан" наводи, редовно брани руског предсједника Владимира Путина.



"Ситуација је катастрофална“, наводи Белгзим Камбери, етнички Албанац и борац за људска права.

"Готово двије деценије послије рата, ово није мир. Албанско и српско питање није завршено на Балкану, то је однос Изреала и Палестине у Европи“.

Као и увијек, регион има проблем не само са унутрашњим размирицама већ и због иностраних фактора.

"Европска унија, погођена својим егзистенцијалним проблемима, смањила је експанзију на западни Балкан. Приступ Трампове администрације и даље није јасан. Русија за то вријеме повећа своју моћу региону и прошири утицај“, пише британски медиј.

Ипак, како наводи "Тхе Гуардиан", "Косово остаје кључно“.

"Косово је прогласило независност 2008. године, али Београд то никада није признао. Споразум под покровитељством ЕУ из 2013. године обећао је Србији нешто бржи пут ка чланству, а Косову према статусу кандидата. Али ЕУ сада има друге кризе на уму, линије подјеле су видљјивије него икада", истиче портал.

На сјеверном Косову улице су пуне српских застава, српски динар је валута и језик је углавном српски.Аутомобил иду без таблица, они са званичним косовским таблицама их скидају прије уласка на сјевер. Са друге стране ријеке Ибар је Јужна Митровица у којој живе углавном само Албанци, она функционише одвојено.

"Уколико бисте довели некога овдје у Северну Митровицу рекли би да је ово више Србија него Косово. Нисам сигурна да је ово одрживо“, наводи Хоџићева.

Како каже, региону би било боље да је дошло до размјене територија о којој се причало на преговорима око Косова послије рата 1999. година. Сада, неки аналитичари поново наводе идеју о замјени територија. Сјеверна Митровица Србији у замјену за Прешевску долину.

"Сада морамо да бирамо између неколико лоших опција“, истиче она.

Упркос националистичким симболима, међу обичним грађанима постоји мало апетита за сукобом. Многи изражавају осјећај безмоћи суочени са геополитички махинацијама великих сила.

"Срби и Албанци су ту најмање криви. Политичари су стали између два народа. Видели смо доста рата“, каже 74-годишњи Вукоје Утвић.

Неименовани западни допломата "са искуством у региону“ за "Гуардиан“ каже да постоји самоједан потенцијални спонзор за промјене границе, а то је Русија. Такође, он наводи да се не плаши да би могло да дође до сукоба попут оног из 2004. године и напада на Србе који су довели до 30 жртава.

Сви су, како каже, посвећени бриселском дијалогу и размјена територија није уопште питање.

"Гуардиан" такође истиче да су дипломате 2017. годину на Балкану у политичком смислу описали као кошмарну због избора у Србији, растуће жеље за референдумом на Косову и почетним маневрима за изборе у Босни сљедеће године, а очекују се и прве оптужнице пред новим специјалним судом у Хагу за злочине ОВК пред којим би могли да се нађу "високи званичници политичке елите“ што би довело до нове нестабилности.

(Б92)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

е моји Срби

27.02.2017 18:56

Кад американци виде ову слику на којој су ТРУМП и ПУТИН заједно у акцији спасавања Срба... истог момента ће бит контра Срба, правимо себи медвеђу услугу :/

ОДГОВОРИТЕ
Name

фангла

27.02.2017 19:13

Ова слика Путина није у реду, одакле му оволика коса, кад је у стварности целавко.Могли су искористити зид па му направити веце сиске, и по могуцности реп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за фанхгла

27.02.2017 22:31

Ееее људино људино... Да су насликали сиске и реп,Путину онда би лицио на тебе и твоју фамилију.

Name

Наслов слике

27.02.2017 21:04

Двије плавусе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко ли је онај

04.03.2017 09:05

Ено га и један дзукац, усао у фокус.

ОДГОВОРИТЕ