Анализа: Гелор Канга – господар Звездине пролећне судбине!

Он је непоуздан! Он не робује тактичким замислима. Он је помало дивљи. Он је понекад обична „мува без главе“. Али када говоримо о тркачком делу и навици да преузме одговорност Габонац је далеко изнад стандарда ове лиге!

Фудбал 01.03.2017 | 22:40
Анализа: Гелор Канга – господар Звездине пролећне судбине!
Није то никаква новост, нити нешто епохално. Уосталом, тај став су од септембра упорно понављали актуелни шеф стручног штаба и генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић – када игра Гелор Канга игра и српски шампион. Јесте Ричмонд Боаћи постигао два поготка у судару са Бачком, демонстрирао потребан нападачки инстинкт, али су мач и погача били у рукама репрезентативца Габона.

Уписао је две асистенције, сјајно је проиграо Душана Анђелковића у ситуацији коју је решио голман Бачке Коновалов. Био је плеј који је разиграо комплетну нападачку линију Црвене звезде. Можда је тај податак већи разлог за оптимизам навијача Црвене звезде уочи вечитог дербија, него чињеница да је Ричмонд Боаћи наговестио да ће бити право појачање.

Претенциозно је рећи, али Гелор Канга је у овом тренутку господар овесезонске судбине. У мечевима високог ризика много тога је лоше урадио. Да не помињемо инфантилни испад у судару са Лудогорецом, Канга је у првом овосезонском дербију био превише амбициозан. Лутао је између линија, нудио се и када за тим није било потребе и помогао Бразилцу Евертону да га „поједе“.

Постоји то мишљење, сасвим исправно, да би Канга већ шпартао теренима, примера ради, француске лиге да послодавцима може да гарантује константност. Тако је против Новог Пазара био убедљив, па само седам дана касније- одличан. Расположен да буде мирођија у сваком опасном нападу Црвене звезде. Шта доносе дани будући када су у питању издање Гелора Канге у Црвеној звезди вероватно не би могли да одгонетне ни веће најбољих европских тренера... Али Црвена звезда је током јула свесно преузела ризик, знала да поред везисте са јаким, плућима и идејом у игри добија тинејџера у телу озбиљног човека из Африке. Неког кога не занима да се конвен ционално понаша, нити да мења своје  навике.

Он је непоуздан! Он не робује тактичким замислима. Он је помало дивљи. Он је понекад обична „мува без главе“. Он је – чудак. Истина коју је на својој кожи осетио још чуднији руски стручњак Курбан Бердијев. И отуда одлучио да се захвали на сарадњи Габонцу, без обзира што је у једном тренутку жарио и палио у редовима Ростова.

Али када говоримо о тркачком делу и навици да преузме одговорност Гелор Канга је далеко изнад стандарда ове лиге.Уз једну битнан додатак – мора коначно да се докаже у мечевима високог ризика. Јер од меча у Разграду, када је кифлом преварио Стојановићапрошло је много. Баш много.Посебно, што му везисти Партизана неће дозволити много простора и прилика да карактеристичном лоптом спаја са голом Ричмонда Боаћија.

Током досадашњег дела сезоне Канга је одиграо 13 првенствених утакмица и постигао пола поготка (више је то био аутогол Лукаса Пјасентина), али је имао девет директних асистенција.Озбиљна бројка са тенденцијом да буде још озбиљнија, јер делује да је Кангадобио нападача чије кретње зна и може да препозна. Пре Боаћија у једном тренутку је то био Уго Вијеира.

И још један врло, врло чудан податак када је у питању Гелор Канга. За Црвену звезду је добро, чак би се рекло и одлично, то што афрички везиста нема вишка самопоуздања. На зимске припреме дошао је после колективног и личног дебакла на Купу Афричких нација, где је био епизодиста у систему Хосеа Камача. Кажемо добар податак за Звезду, јер ће Канга можда спознати да није кадар да се понаша у стилу: „Ја ратујем сам“...

Тако је играо у првом дербију. Лоше се завршило.

Извор: моззартспорт

Фото Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар