Ватикан: Ауторска права на лик папе

Ватикан намјерава да заштити лик папе Фрање и "стане на пут нелегалним ситуацијама које би могле бити откривене", с обзиром на обиље мајица, пешкира и других предмета са папиним ликом који се производе широм свијета.

Свијет 26.02.2017 | 12:24
Ватикан: Ауторска права на лик папе
"Државни секретар ће успоставити систематски надзор над начинима на које се користи лик врховног поглавара и ознака Свете столице, а када је то потребно интервенисаће одговарајућим мјерама", саопштио је Ватикан, преноси данас АП.

Ватикан је, у намјери да заштити своја права на интелектуалну својину, ангажовао глобалну правну компанију "Бејкер Мекензи", преноси италијански лист "Кориере дела сера", не наводећи извор информација.

Најава нове мјере значи велику промјену за цркву чије су папе током 2.000 година слављене ликовима на заставама и медаљама свих врста, напомиње америчка агенција.

Међутим, популарност папе Фрање и лакоћа којом се његов лик може умножавати у доба интернета резултирали су мноштвом предмета с његовим ликом, због чега је Света столица забринута да би могла да изгуби контролу над тим.

"Права на папин лик не разликују се од права било које друге познате личности, па не изненађује што Ватикан упозорава да ће заштити права на интелектуалну својину", каже Ник Куупијас, оснивач консултантске фирме за интелектуалну својину у Лондону.

Многобројна путовања одвела су папу Фрању и у земље као што су Филипини и Шри Ланка, гдје фабрике брзо могу да произведу велике количине капа, мајица и пешкира с његовим ликом.

Ватикански званичници све више страхују да ће вјерници помислити да се црква богати од продаје те робе, а што је још горе, они виде у каквим условима се та роба понегдје производи и стрепе да би их људи могли повезати са злоупотребама радне снаге, наводе експерти.

Експерт за питања интелектуалне својине из Индијане Марк Мекена каже да није ново то што људи продају мајице са ликом папе, али подсјећа да су раније то вјероватно били малобројни локални продавци.

Новина је количина такве робе која се може произвести и брзина којом се она дистрибуира путем онлајн платформи.

АП напомиње да нове мјере које Ватикан најављује не значе да Црква одустаје од продаје материјала с папиним ликом, јер се на сајту Ватикана могу купити медаље, иконе и кутије с папским мотовима, а продавнице ватиканских музеја нуде свилене кравате, мараме и сатове са сценамаМикеланђелових фресака из Сикстинске капеле.

Комерцијални мотиви би могли бити објашњење за нове мјере Ватикана, уз упозорење да ће се супротставити копијама предмета с ликом папе Фрање, закључује америчка агенција.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар