Бјежанија владајуће гарнитуре у Српској

Недавна расправа у Народној скупштини Републике Српске (НС РС) о раду представништава Републике Српске у свијету, поново је отворила питање - зашто Република Српска (РС) има представништва и чему она служе.

Република Српска 25.02.2017 | 09:02
Бјежанија владајуће гарнитуре у Српској
Опозиционе странке жестоко критикују рад представништава тврдећи да је једино видљиво да се баве "организовањем манифестација и учешћем на сајмовима", пише Радио Слободна Европа.

У посљедњој деценији отворено је осам представништава РС. Нека од њих се налазе у значајним центрима попут оног у Вашингтону, Бриселу, Москви и Бечу. За њихов рад су потрошена огромна средства, али сада се постављају питања каква је њихова улога и какви су уопште ефекти њиховог постојања.

У опозиционим странкама у РС сматрају да није испуњен нити основни разлог њиховог постојања, а то је побољшавање имиџа.

"РС тренутно нема ниједног пријатеља, сем неких коректних односа са Србијом и Русијом. Само Представништво РС у Вашингтону и преко њега оно што је рађено је коштало преко 60 милиона марака (око 30 милиона евра) за лобирање у САД-у, а онда добијете предсједника (Милорад Додик), на црној листи, заједно са Кељмендијем или заједно са криминалцима и терористима са овог подручја", указује функционер Народног демократског покрета и посланик у НС РС Здравко Крсмановић.

Крсмановић истиче да није забиљежен ни било какав значајнији економски успјех рада представништава, а са том тврдњом се слаже и економиста Светлана Ценић.

"Никакав ефекат нисмо видели, осим што се преко тих представништава ко зна шта све радило. Подсетићу вас да је била и прича да се и кеш износио преко представништава и онда се то заташкало. Грчко представништво је укинуто, израелско укинуто, а никакви ту резултати нису били. Само смо годинама давали паре, једнако као за којекакве послове попут суфинансирања летова авиокомпанија. Не зна се бројка ствари за које су дате паре и никакву корист нема становништво осим ако не постоји приватна корист и стварно то онда треба истражити", истиче Ценић.

За Бошњаке у РС рад представништава одвија се на штету државе Босне и Херцеговине.

"Ако законским рјешењима ентитет узима надлежности са државног нивоа, институција које заиста имају тај циљ да промовишу Босну и Херцеговину траже послове за цијелу Босну и Херцеговину, самим тим што законска рјешења таква доносе да БиХ је све мање, а више је ентитета, заиста, нон стоп њихов рад је на подривању интереса БиХ", истиче шеф Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске Мујо Хаџиомеровић.

"Из начина њиховог функционисања, јасно се да закључити да представништва РС функционишу и као дипломатска представништва", мишљења је професор јавног мијења из Бањалуке Младен Миросављевић.

Евидентно је да су представништва отварана у годинама најаве разних референдума и све гласније приче о отцјепљењу РС.

"Када говоримо о представништвима РС, то ме неодољиво подсјећа на причу о трговинским представништвима која је Црна Гора отварала у најважнијим свјетским метрополама прије референдума о њеном осамостаљењу као самосталне државе. Чињеница је да је РС отворила већи број представништава у најважнијим европским центрима и Вашингтону, али да то није био доста транспарентан процес", констатује Мирослављевић.

Веома је нејасно, наводи професор Мирослављевић, која је улога тих представништава.

"Нејасно је и колико кошта њихово функционисање и шта је њихов крајњи циљ. Чињеница је и да је за рад представништава задужено Министарство за економске односе и регионалну сарадњу у Влади РС. Самим тим, то донекле имплицира да се то министарство а и рад представништава помало понашају као неформално министарство иностраних послова", додаје Миросављевић.

"Припрема за бјежанију"

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић тврди да су представништва РС оправдала постојање, о чему свједоче и позитивни ревизорски извјештаји о њиховом пословању.

Међутим, из Клокићевог министарства РСЕ је затражио детаљније информације о стварним ефектима рада представништава, међутим, одговор још није услиједио.

Опозицију је посебно заинтригирало отварање новог представништва РС на Кипру.

"Отварање представништва у Кипру само је врх леденог бријега и по мени, то је припрема за бјежанију владајуће гарнитуре у РС", оцјењује Здравко Крсмановић.

Ни економиста Светлана Ценић не види никаквог смисла за отварање Представништва РС на Кипру.

"Заиста не знам – осим неких рачуна ако неко има приватних по Кипру, имовине по Кипру – које ми то имамо трговачке, индустријске, привредне и не знам више какве сарадње са Кипром, нека ми само неко објасни", ријечи су Светлане Ценић.

За разлику од политичких конотација, у Привредној комори Републике Српске наводе да су задовољни радом појединих представништава, али да би се, генерално, могло учинити и много више на промоцији привреде и привредном повезивању. Чини се да тренутно најбоље ефекте остварују шефови представништава чија плата износи и до 3.500 евра.

Извор: Н1/РСЕ

Коментари / 60

Оставите коментар
Name

ЛИВНЕ СЕ ДОБРО ОМРСИО

25.02.2017 08:12

ЈОС АКО УГРАБИ РУДНИК - ПУНА САКА! А, У ЈЕВРЕЈСКОМ ЦЕНТРУ ОКО ЊЕГА СЈЕДЕ ПОЗНАТИ БАЊАЛУЦКИ ПРЕВАРАНТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

25.02.2017 10:32

ПРЕДСТАВНИШТВО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НА КИПРУ - ХА,ХА, ХА, ПА НАША РЕПУБЛИКА СЛУЖИ СВОЈ СВРСИ - ТОТАЛНОЈ ПЉАЧКИ НАРОДА И ГРАЂАНА. УСКОРО ОЧЕКУЈЕМ УСПЈЕШНО ОТВАРАЊЕ ПРЕДСТАВНИШТВА РС НА КАЈМАНСКИМ ОТОЦИМА. ТЕШКО ЈЕ СВАКИ ЧАС "ТРЧАТИ" ТАМО И НОСИТИ СИЛНЕ КОФЕРЕ СА ЛОВОМ- УБИШЕ ВРЕМЕНСКЕ ЗОНЕ. ОЧИТО ДА КРИМИНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА ФУНКЦИОНИШЕ ОДЛИЧНО.

Name

Ре ДеГотхиа

25.02.2017 11:49

Пријави се код Шефа за посао у представништву... обећај да ћеш му продати јабуке, а у представништву ће Проинтер инсталирати софтwаре и половне штампаче...и ето ријеши бар себе.

Name

боро

25.02.2017 08:14

Дон ће у ватикан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

25.02.2017 09:29

У рату Ронхил, чим је дошао на власт предао им јасеновачки архив, њихове банке протежира...куд би друго него тамо гдје му они кажу? За нас издајица, за њих профитер.

Name

Фасиста

25.02.2017 08:18

Фасизам нема сансе нигдје па ни у Сумској, сам нико опстао Није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бездушност

25.02.2017 09:39

Шкрбић, Будо Станковић, Слобо Станковић, Каја, Чорокало, Кокеза, Нинић, Елек, Лука Петровић, Гоци, Петар Пинокио, Жељко Ковачевић, Никола Шпирић, Радмановић...он мисли да није сам.

Name

има јос пуно

25.02.2017 11:07

Богданиц, Митровиц, Стевандиц, Горан Талиц, ...................

Name

Дон'т форгет

25.02.2017 11:33

Павловић Зворник, Чубри, Дејо Еникон, Чубриловић, Кесо, Мућак, Чоловић бротхерс...

Name

Има њих за аутобус на спрат

25.02.2017 13:12

Џери Селман звани "помиловање за добру лову" (он ће у Истру гдје је склнио покрадено), Верица Кунић (једино проблем што је наплаћивала у становима и пословним просторима x40 и више), Антон К., Грабољуб Давидовић звани "само кеш" (цца 200 милиона), Радуљи, Спадојевићи... и.т.д.

Name

Бн

25.02.2017 08:29

Ха ха зна Сам нико непљацка и не краде дгје је добро.рс је направљена ради пљацке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.02.2017 09:04

Ти мујо непетљај СЕ гдје ти није мјесто имас ти федерација и знас како је настала на геноциду протјеивањем србског народа а РС је настала борбом бораца РС против дзихада а друго је сто лопови користе прилику а настанак РС је несто друго.

Name

Ре за ре

25.02.2017 11:07

Јес попио ти јутрос апаурин?Ако ниси позури,јер није ти добро,халуцинирас,то је оцито.

Name

Бн

25.02.2017 11:38

Е мој ре ја носим у дзепу на картици висе него сто ти мозес сањати.размисли мало гдје Сам.

Name

ВЕТЕРАН

25.02.2017 12:27

Е мој БН,КОД МЕНЕ У ТРНОВУ,СРБИ РАДЕ ЦИТАВ ДАН НА ИМАЊУ ЗА 20 КМ...ДАМ ИМ 30..СУТРА УРЕДУ ЦЕКАЈУ ...ТО ЈЕ ВАМА ВАС ДОДО ДАО РОДИ ГА МАЈКА...

Name

МикиЛеx

26.02.2017 21:29

Бога ми Ветеран, не знам како је код тебе али ја у Бањалуку морам увозити бошњаке из травника јер једино бошњаци хоће да раде и недељом...исто је 20 км дневница, али им не дајем више од тога, а они кажу ма радили би и за 15.

Name

Додикистан

25.02.2017 08:33

Ево све сте нам лијепо објаснили (иако није било ни потребе), све знамо црно на бијело. Шта тзв Савез за Скакутање за Додиковим Иванићем мисли урадити по овом питању? Наставити паметовати када добије 2 минуте времена у Скупштини, или стиснути петљу и извести народ на улице? Сигуран сам да ће наставити да помало паметују, јер су неспособни и успут су на Додиковом платном списку. Док год се ротирају странке чије је главно оружје србовање, све остаје исто, полако али сигурно путовање на дно. Онај који буде имао петље и покрене Српску Пробосанску Странку, тај ће донијети промјене на боље. Придобити ће 50% људи који никада не гласају, док ће СНСД и СДС дијелити осталих 50%. Само људи којима је Босна и домаћи развој на првоме мјесту могу поправити стање. Трчање да се купује Србијанско, Турско, Хрватско, Њемачко... пут у самоубиство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

25.02.2017 09:15

У РС је СРБИЈАНСКО ДОМАЋЕ , само да знаш . Не пада нам на памет куповати робу од неког Браиловића и њему сличних , поред Златиборца , Неопланте , или Црвенке , Такова ....................... тако помажемо оне који помажу нас , лијечимо се у Србији , школујемо дјецу и много тога.

Name

Бандит у покушају

25.02.2017 10:04

"Боро" Добра ти је логика "боро".Ти би да пуниш буџет Србије а да живиш од буџета Босне и Херцеговине?И немој ми сада причати да живиш од буџета Републике Српске пошто су порези на државном нивоу.

Name

Ре Боро

25.02.2017 10:17

И на крају це те заврсити у Србији,као и вас водја.Он вам је примјер гдије се пљацка а гдије виле купују.

Name

Ре Боро

25.02.2017 10:18

Црни Боро па што заборави Матијевића. Па његове специјалите од меса, ни пси ни мачке неће ни да омиришу. Иначе слажем се да треба купивати робу од произвођача из Србије. Али све те које си побројао можеш ставити у исти кош са овима из Федерације. И једни и други увозе залеђено месо са запада које је за бацање. У прерађевине мељу сву отпад и уз додатак хемијских супстанци праве нам тако добре кобасице и саламе да их ни пси неће. Него ако немаш, прави сушару и сам суши ако хоћеш да не оболиш.

Name

боро @

25.02.2017 10:44

Знамо то, и на крају ћеш одселити у Београд.

Name

цвијет

25.02.2017 11:16

Боро,ти си неки "сумадинац" из РС-а.Знас ли колико се људи из Истоцног Сарајева. лијеци и лијецило се у Сарајеву у клиницком центру.

Name

Ре Боро

25.02.2017 19:14

Боро брате, зађи мало по маркетима па види која и чија роба се нуди. Већином из ХР, у великом проценту чак. Робу из СР истиснуо Конзум. А Конзум преплавио, прекрио РС уздуж и попријеко.

Name

Дон

25.02.2017 08:38

Невјероватно,политицари из РС-а се висе боре за тудју ,него за властиту дрзаву.Ово нема нигдје у свијету.Српски народ је кроз историју пуно патио,понајвисе захваљујуци својим политицарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лалаланд

25.02.2017 08:43

Ни мање рупетине у свијету ни веце багре. Кога и ста да представљају. Па да сте толико интересантни вец би се неко насао да вас узме под застоту. Видите косово као примјер. Готова прица. Руси вас користе и искористит це вас: Као и Бгд. Људи неце ни еуро да улазу у РС. То је готова прица. НЕЦЕ ВАС НИКО БИЈЕДНИЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даки

25.02.2017 09:36

ПА ШТО ОНДА ВИ ХОЋЕТЕ С НАМА ДА ЖИВИТЕ? ЗАШТО СЕ ЛЕПО НЕ РАСТАНЕМО ПА ВИ ЛЕПО ЖИВИТЕ БЕЗ "БАГРЕ".

Name

Ре даки

25.02.2017 10:12

Неце нико свама да зиви само вас мрцваримо како то Баја зна реци....

Name

цвијет

25.02.2017 11:18

Даки,ваљда знас да има и корисних паразита....

Name

пан,телија

25.02.2017 08:50

А ШТО СЕ ТИЧЕ МОЈЕ ИМОВИНЕ, ШТО ВАС НАЈВИШЕ ЗАНИМА, МОГУ ВАМ САОПШТИТИ СЛЕДЕЋЕ, СВЕ ШТО ИМАМ ОСТАВЉАМ...... САМОМ СЕБИ.СВРХА ПРЕДСТАВНИШТАВА ЈЕ ГЛУМАТАЊЕ И ИЗИГРАВАЊЕ ДРЖАВЕ, ЗАПОСЛЕНИ У ТИМ ПРЕДСТАВНИШТВИМА ЛАГОДНО ЖИВЕ У СВЕЈТСКИМ МЕТРОПОЛАМА, ОБАВЕЗЕ НИКАКВЕ. ЛЕЗИ ХЉЕБЕ ДА ТЕ ЈЕДЕМ И СВЕ ТО НА КРЕДИТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

25.02.2017 09:03

Треба повецати у будзету РС ставку за представниства до краја Милокрадивог мандата на цифру од 100 милиона Еуро да би нас лепи председник помузао за себе бар јос двадесетак милиона. Лепо",дзилкос ради ста хоце.Представниство на Кипру па то јелакрдија.Као са Кипром имамо големе економске односе и у суфициту увоз-извоз долазе нам огромне паре.Народе опамети се.!Исисаце нам крв до посљедње капи а ми стојицки подносимо његову организовану злоцинацку групу.Ако само тко мрдне против, имаце посла са министром полиције.Нико не сме да Вас бије осим Додика.Ал нам је утерао колективно!.Спрда се са властитим народом.Ово је моје појединацно мисљење не опозиције па цете видети ускоро ста це се догодити.Све це нас висе бити на улицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

федералац

25.02.2017 12:33

Ма зезнуо се ставио лову на ТУРСКУ страну,нека њему Бакета...

Name

Странац

25.02.2017 12:59

Твој предсједник се је добро намузао а измузо је и тебе. Процјене страних служби су да је твој предсједник тежак између 800 милиона и милијарду ЕУР. Па зато му и треба представништво на Кипру. Мора неко бринути о његовим парама. А ви и даље блејите у телефоне и јуначите се пишући коментаре. Све јунак до јунака или боље речено м9ј до мојега.

Name

Лобирам

25.02.2017 09:06

Видијет це мо вецерас на фаце тв, узиво из Васингтона извјестај како су скрхали 29,3 милиона долара. Надам се да це говорити о именима пљацкаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики

25.02.2017 09:16

Кад почиње та емисија на Фаце ТВ?

Name

АР

25.02.2017 09:26

Па представниства су ту да нам пију крв И цупају дусу Зато постоје само лопови.

Name

РЕ

25.02.2017 10:19

Централни дневник у 7.

Name

порука

25.02.2017 09:11

Па то је парадипломатска мреза Р Српске, то сви знамо да Додик хоце да створи мрезу паралелних амбасада РС по свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

25.02.2017 09:12

Нема безаније и у црној рупи цемо их наци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац ВРС

25.02.2017 09:14

Људи ајмо на улице да отјерамо лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики

25.02.2017 10:04

Имао си шансу прије неколико мјесеци, што ниси изашао на улицу?

Name

Исправка

25.02.2017 10:52

*Борац ткз. "армије бих" ;-).

Name

Брзо ће избори

25.02.2017 10:03

Ето избора догодине па ћемо видјети ко ће гдје....

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузна реалност

25.02.2017 10:50

Избори висе ницему не слузе. Боље је да тренирамо скок увис, јер Босна је црна рупа из које се јос мало ко мозе спасити!

Name

још тужнија реалност

27.02.2017 10:12

За изборе вриједи правило , није битно ко гласа, битно је ко броји, тако да се у изборе не надаш.

Name

ертургул

25.02.2017 10:53

Представништва ентитета, Бозе сачувај нидзе везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

25.02.2017 11:20

Требали би и Босњаци из ентитета Република Српска основати своје преставниство у Федерацији БиХ.

Name

ре цвијет

25.02.2017 11:58

Па имају, ено га у џамији краљ фахт. Ту се најрадије окупљају они који мисле да је ово ексклузиван простор само за њих. Према коментарима које ти пишеш овдје, сигуно си њихов симпаризер. Пошто је скоро очито да вам не одговара присуство Срба овдје, једини је начин да постанете власници ове назови творевине, да откупите приватну имовину Срба. Ево, моја породица је спремна продати вам све некретнине које посједујемо, а вриједне су билзу 4. милиона марака. Како оно код вас кажу, бујрум.

Name

Дрзава Република Српска

25.02.2017 11:02

Ниста није вазније од цињенице да су то представниства РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, а када на власт додју праве српске патриоте, ријесице се и проблем корупције. При том не мислим на СЗП, нису они никакве патриоте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додиков еxперт-исповијест

25.02.2017 11:32

Проблем свих банана-дрзавица у окрузењу јесте тај да оне агирају као "дрзаве" са министарствима, а немају ни у лијевој ни у десној. Привреда нула! Па то је квака свих насих невоља, а тако је хтјела МЗ, а корисни идиоти слусају и пуне властите дзепове.

Name

АР

25.02.2017 11:51

350-еура плата лијепо није ниста веца него код насих радника у зељезицама српске.

Name

ВЕТЕРАН

25.02.2017 12:23

У СТА ПАРЕ ОДОСЕ,ПА КОЈА ЈЕ ТО МАФИЈА ЉУДИ МОЈИ,па ми смо дупле овце,слатко би их послао у ровове бар мјесец дана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба

25.02.2017 13:05

Прање новца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да је режим разуман

25.02.2017 15:05

Сва та Тзв. Представништва не би ни постојала.јер и не служе ничему и никакве користи. Примјер у Њемачкој, Студгарт, једини посао окупљање КУД , фолклорних секција Срба из Белгије и других земаља ЕУ. Представник не зна три ријеци њемачког, а тамо висе од 20 ГОД. То добро зна Влада РС. Стока шути и гласа. Добро нам је .

Name

Драго

25.02.2017 13:13

Ови звуцни експерти који тек сада о овом пису мало касне. Ја сам о томе као и маси проблема сугерисао у самом старту. Зна се добро званични став Беца који је саопстен поводом отварања те канцеларије Рекли су да никакву законодвну и дрзавотворну улогу немозе имати јер у Аустрији је то амбасада БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија

25.02.2017 13:37

Данам зиви РС!! Дусмани цркните од муке Додик је Краљ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.02.2017 14:02

Да нам зиви сколство . А ти ниси оцито уцио писат? Јос један тупави се ухватио тастатуре.

Name

Лупај Мујо

26.02.2017 19:10

Лупај Мујо вама из царсије највазније је да лупате.Кроз амбасаде БиХ ниста из Републике Српске не мозе ни проци.Па нека онда представнистава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНОБАР дугоуско

26.02.2017 22:05

Прави одговор це ВАМ дати К О Н О Б А Р И .Износ рацуна по принципу ПОЛА МЕНИ А ПОЛА ТЕБИ .У том слуцају сви застицени а пара Н Е М А .Ко то неразуме немора ни веровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

27.02.2017 10:43

Шта се чудимо , па погледајте само кад и како раде државне институције...долазе на посао кад хоће, одлазе кад хоће...плате боли глава и зашто да се сикирају за народ!

ОДГОВОРИТЕ