Жртве политике су истина и правда

Рефик Хоџић је директор комуникација Међународног центра за транзицијску правду са сједиштем у Њујорку. Дуго је радио као портпарол Хашког трибунала, али најдуже ради као активиста и борац за права жртава рата у БиХ. Међу првима је казао да је подношење захтјева за ревизију пресуде против Србије пред Међународним судом правде политичка игра која ће довести до кризе у БиХ, а жртвама рата неће ништа донијети. У интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ) Хоџић говори о изазваној политичкој кризи у БиХ, поступцима пред Међународним судом правде, те какве све импликације може имати овај процес на жртве рата.

Босна и Херцеговина 25.02.2017 | 07:33
Жртве политике су истина и правда
РСЕ: Више пута сте у посљедњих неколико седмица упозоравали да подношење ревизије пресуде против Србије не може донијети оно што се очекује у БиХ, али ће донијети политичку кризу у држави која је сада више него очигледна?

Хоџић: Господин Изетбеговић врло експлицитно је и прије него што је предат захтјев за ревизију, упозорио да ће изазвати највећу политичку кризу од Дејтона до данас, те и ово што данас видимо је једноставно посљедица онога што је он планирао да уради. Велика је заблуда да није било алтернативе и да је ово урађено због жртва, због правде, због неке велике истине. Било ко ко познаје овај предмет зна колико је ограничен у свом обиму у смислу пресуде из 2007. године и шта може бити предмет ревизије када се ради о улози Србије у БиХ.



РСЕ: Шта заправо може бити предмет ревизије ове пресуде?

Хоџић: То није агресија, не разматра се питање агресије, не може се чак разматрати ни питање геноцида било гдје ван Сребренице, јер је Суд утврдио да је Србија, њена улога уствари релевантна једино у случају гдје је доказан геноцид, а то је Сребреница. Знамо како је Суд одлучио. Значи ревизија ће се моћи бавити само тиме. Међутим, до ревизије по мом дубоком увјерењу неће моћи доћи чак ни у смислу разматрања меритума. Овај захтјев, а то је оно о чему сам ја говорио седмицама уназад, не испуњава основне ставке из члана 61 Статута Међународног суда правде, да би уопште био разматран у свом меритуму. Ми имамо једну кризу која је плод политичког потеза. Говори се да је то правно питање, а ниједан спор пред Међународним судом правде није изузет политичког зато што се ради о споровима међу државама и политичке одлуке су потребне да се такви спорови покрену. Тако да и овај пут гледамо чисти политички обрачун у којем су истина и правда су највеће жртве.

РСЕ: Помињете истину и правду за жртве. Господин Бакир Изетбеговић је на конференцији за новинаре казао како неће одустати од борбе за правду за жртве у БиХ. И међу удружењима која окупљају жртве у БиХ чини се постоји различит став по овом питању.

Хоџић: Мислим да се овдје ради о чисто политичком приступу читавој ствари, у којем се господин Изетбеговић заклања у једном тренутку иза експерата, у другом иза господина Софтића, у трећем иза жртава. Међутим, истина и чињенице у овом предмету никада нису биле предмет расправе у којој би жртве могле да се изјасне на неки начин. На крају крајева, ми уопште не знамо шта је у том поднеску, то је до те мјере тајновито, да ми не знамо која је то нова чињеница одлучујуће природе која се није знала 2007. године, а која може да промјени пресуду која је тада донесена.

Ова политичка криза коју видимо у Босни и Херцеговини данас, уствари је минорна у односу на стварне посљедице. У једном тренутку када овај захтјев, као што сам увјерен да хоће, буде одбијен, Србија ће затворити сваки простор о својој улози у Босни и Херцеговини.

Видјећемо вјероватно прекид суђења за ратне злочине, која се, каква-таква фарсична и аљкава, одвијају у Србији ових година. И било какав простор за овај разговор ће бити затворен. А што је најгоре, у том тренутку Србија ће имати подршку међународне заједнице јер је једначина једноставна. Чули смо премијера Србије Александра Вучића, који говори како је Србија била за помирење, међутим Бошњаци су одабрали овај пут суђења и тужбе. У једном трентку када то пропадне, биће једноставано одговор Србије: ево, ви сте хтјели суд, добили сте одлуку. То је оно што је уствари мени најстрашније у овом свему. Тек тада ћемо видјети ново понижење жртава и одсуство било какве правде за оно што је Србија урадила у БиХ.

РСЕ: Експерти предвиђају да је процес, који је почео подношењем захтјева за ревизију, процес који може дуго трајати, иако се у БиХ очекује брза одлука о свему.



Хоџић: Да, у просјеку чак и разматрање да ли је захтјев за ревизију уопште прихватљив, дакле то је та прва степеница коју треба прескочити прије него што би се разматрао меритум, ће трајати у просјеку као три досадашња случаја - годину дана. А пошто је ово ипак преседан у којем се по први пут разматра захтјев за ревизију по основу кршења конвенције о геноциду може бити да ћемо имати и један дужи период разматрања. Наравно, ту сада Србија треба да одговори на овај захтјев и сигурно ће услиједити низ некакавих прелиминарних поднесака. Тако да мислим да ће ово трајати много дуже него што се то у БиХ очекује.

Извор: Радио Слободна Европа

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

поштар

25.02.2017 06:43

Увијек се надзе неки Портир или поштар који има нешто рец. Очекујемо да се огласи и Дзевад Галијасевиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Звони два пута

25.02.2017 09:31

Чувај жену, мани се шупље.

Name

ускоро разлаз..

25.02.2017 06:50

Господо вријеме је вец одавно досло да свако крене својој куци. Умјесто заједниства медјусобно постовање и респект!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инспирација

25.02.2017 06:54

Јуцер сам цитао документе дрзавног врха Србије из 1992., 1993...све до јуцер сам сумњао да нема доказа против Србије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рукфаш

25.02.2017 07:34

Србија није била држава 92-93 већ СФРЈ.

Name

ре

25.02.2017 11:45

Зар ти је Бакир отворио очи.Мењај диоптрију.

Name

Имал' их још?

25.02.2017 07:05

Има ли још који "експерт" да изнесе своје стручно мишљење, послије овог бившег читача саопштења из суда? Не могу да вјерујем да се није нашао нити један "стручњак" који би народу објаснио 2+2, нити један! Давид Шефер који по инструкцијама Америке заступа БиХ, јер нема апсолутно никакве шансе да један Бакир уопште може прићи типовима као он, није неко ко се може користити за приватне политичке игре. Он је човјек који воли да пише историју, да свој потпис ставља на документе који остају трајно сачувани. Први Амбасадор за Ратне Злочине, главни покретач оснивања Суда за Ратне Злочине у бившој Југославији и Руанди. Оснивач специјалног суда за злочине Сиера Лионе... Не може ме нико убиједити да би се неко његовог калибра зезао и од себе правио будалу на суду без жестоких доказа, без 100% подршке Америке, без података ЦИА-е којима има неометан приступ. Поготово у име једног Бакира који не може шефовати ни у својој кући...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.02.2017 07:49

Ејфс,де ти то некоме објасни. Многи не виде даље од носа или неће да виде.

Name

ре

25.02.2017 09:18

Хоцес да казес самим тим сто је амер и сто иза њега стоји Америка да је то правда.Видели смо ми ту правду у Југи, Либији, Сирији, Ираку, Афганистану, Украјини итд.

Name

Игор

25.02.2017 07:22

Бабо је Бакиру оставио Исламску декларацију а Ердогану Босну у аманет. Јасно је да мали Бакир нема капацитет да посао заврси са Србима и Хрватима а Ердоган и његов брод у Неуму, који је спимуњао, нису реални у овом моменту кад се Руси несто питају. Ипак це се сацекати да локалне снаге јос ојацају па це свјетске силе изазвати неки нови сукоб на тим балканским просторима. Никад ту мира и просперитета неце бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лека

25.02.2017 09:07

Ок за Бакицу и Бркицу и остале али ста цемо са сљивама ове године,вјероватно цемо их хеликоптером отресати,ста цемо за Додијеве љетне гуме,сироке,ниски профил,Мицхелин,итд.Игоре јеси ли то ти?Како иде са Проинтер?Види да ти тата да јос које милионце да се не дрогирас дијете!

Name

Ре Лека

25.02.2017 14:47

Све и да си управу,то нама веза са ревизијом.Убудуће гледај Дискаверy.

Name

Игор за Лека

25.02.2017 17:47

Теби Лека нема лијека. Ти и такви као ти цете до краја зивота тумарати по тим просторима, преприцавати тудје прице и увијек це вам неко бити крив. Сад је крив Милорад, његов "цестити" син и кумови, сутра це бити крив неко други и тако у круг. Па људи су прво срусили робовласниство па феудалузам па је настала бурзоаска дрзава и тако даље ... А види тебе хомоеректуса ниста ти нити цитас нити усвајас несто него своје писес ко јуне. И ниси ти као ти проблем него сто си ти и такви вецина.

Name

Лека за Игора

25.02.2017 21:19

Видим да си неки доктор и знас да другима нема лијека али си сам заборавио попити терапију.Поцињес реценицу са Бакиром,Ердоганом,Исламском декларацијом онако да удробис свега да би скренуо пазњу на свој коментар па сам ти због тога и писао о Бајици и његовом сину.Изгледа и да си видовит па знас и да зивим на "тим просторима",не знам какву си ти бунику појео па си упао у такав транс да све знас,видис и цујес!Одох ја да се едукујем а ти попиј терапијицу пред спавање,помутио ти се разум стихоклепце!

Name

Нек' комшији цркне крава

25.02.2017 07:50

Ово је прави примјер да међу Србима и потурицама нема никакве разлике. Српска заблуда и мржња потурица прем Србима, говори ко су и шта су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.02.2017 08:29

Обим злоцина у прослом рату говори ко кога мрзи,пријатељу мој.

Name

Нек' комшији цркне крава

25.02.2017 09:26

У праву си. Потурице су без премца у томе. Погледај мало боље кад већ спомињеш прошли рат, колико је у процентима побијено војноспособни, а колико дјеце и страца, колико од метка а колико од хладног оружја. То тебе не занима. Тебе само твоја математика занима. Нажалост, ова проклеза авлија, сама себи судбину је одабрала, и њену пустош само ћорави не виде.

Name

Политицарима РС-а

25.02.2017 08:10

Питање? Међународни суд правде у Хагу је 26. фебруара 2007. године донио пресуду да је Војска Републике Српске починила геноцид у Сребреници у јулу 1995.године. Многи политицари из РС у више наврата у задњих 10 година јавно тврдили да у Сребреници није почињен геноцид. Велики проценат Срба је повјеровао у ваше тврдње. Пошто у недјељу, 26. фебруара 2017.године, истиче рок за подношење захтјева за ревизију пресуде из 2007.године, тј. могућност улагања жалбе на ову пресуду, врло је важно чути Ваш одговор на сљедећа питања: 1. Да ли сте доказе да у Сребреници није почињен геноцид систематизовали и припремили? 2. Да ли сте Србији доставили те доказе и замолили Србију да покрене ревизију пресуде из 2007.године, како би били презентовани Ваши докази да се у Сребреници није десио геноцид?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.02.2017 08:42

Да ли ти знаш колико је жена и дјеце погинуло у Поточарима? Данли знаш ко је пребацио хеликоптером Орица и ко је жртовао војску маредивши им пробој. Десио се ратни злочин јер су побили заробљене а не геноцид.

Name

За ре

25.02.2017 10:38

Па ето вам прилике да то сто прицас доказете и на суду.Ако ревизија небуде прихвацена остаје пресуда да сте поцинили Геноцид а да га Србија није спријецила а могла је.

Name

Ре За ре

25.02.2017 11:49

А шта Арапи урадише Србима 92-95.Прво погледај у своје двориште-авлију,па онда код комшије.можда си и ти већ скратио пантоле???