Сукоб Срба из БиХ и Србије - бесмислено!

Када је 1912. године на позив „Просвјете“ у Сарајево, стигао, сада Свети Николај Велимировић, сусрео се угледним Србима, Ћоровићем, Дучићем, Шантићем, Грдићем и другим. Тада је изгоровио своју култну реченицу „својом великом љубављу Срби Босанци анектирали су Босну Србији“.

Босна и Херцеговина 24.02.2017 | 07:44
Сукоб Срба из БиХ и Србије - бесмислено!
У том тренутку БиХ је припада Аустрогарској, која је формирала најмлађи Босански Сабор. У њему су из три курије, како су се тада звале области, сједила 72 посланика.

Број посланика одређен је према проценту становништва утврђеном на аустроугарским пописима. Од 1879. до 1910. проведена су четири.

Пропорција је изгледала овако 4:6:7,75, заступљености римокатолици: мухамеданаци: источно-православни.  У пракси у Сабору је било 24 муслимана, 16 католика, 31 православац и један Јеврејин.

Куриозитет је телеграм саучешћа који је Босански сабор усвојио на сједници 23. новембра 1910. године. Наиме Шћепан Грдић је у име српског посланичког клуба предложио да се упути телеграм саучешћа Руској Думи поводом смрти Лава Николајевића Толстоја.

„Предсједништву Думе, Петроград. Најмлађи словенски Сабор изјављује своје дубоко саучешће великом руском народу поводом смрти великог мислиоца Л.Н. Толстоја. Предсједник Босанског Сабора.“

Текст је једногласно усвојен, а телеграм послат.

Овај акт је био  предмет дискусије у Бечу, сматрали су да је Босански сабор изашао ван оквира својих надлежности, због тога је стигло упозорење. Овим се показала немоћ Сабора, али су се манифестовала осјећања словенске солидарности.

Словенска солидарност, а посебно жеља за уједињењем са Србијом исказала се четири године касније.

Ту жељу недвосмислено је препознавала Аустроуграска која је за сарајевски атентат оптужила Србију. Мање се у јавности говори о понашању српских, али и других регрута из БиХ у Аустроуграској војсци.

Регрути из БиХ у Аустроугарској су слати на руски фронт.

Непознато је свједоћење регрута из Сарајева Ристе Шошића, које се може наћи у архиву Старе цркве у Сарајеву.

Први фронт на који је распоређен био је Галиција код Дунајца. Ратовао је за Аустроугарску, рањен је, излијечен. Занимљиво је да се на фронт, након рањавања, вратио послије смрти Цара Фрање Јосфа, 1916. године.  О чему је говорио у свом свједочењу.

„За 22. XИ била је заказана заклетва цару Карлу, али већ од првог дана како сам дошао на фронт размишљао сам како да пребјегнем Русима и да извршим своју дужност, па да се јавим у српске добровољце“, свједочио је Шошић.

И прешао је са другаром  Митром Копљањом.

У свједочењу Шошић свједоћи о стотинама Срба који су пребјегли Русима јер нису жељели да се боре за Германе.

О формирању српских јединица, на руском фронту, које су касније пребациване на Солунски фронт, како би заједно са српском војском са Крфа учествовали у ослобођењу. 
 
„Пођосмо, иако неиспавани ишли смо жустро, сретни да се налазимо на оном путу који нас води циљу: да ступимо у српске добровољце, да се одужимо српској заветној мисли“, причао  је Шошић.  

Тако је, ма шта год ко тврдио, уз помоћ Руса и савезника отпочело модерно уједињње Срба са обје стране Дрине. Имајући у виду историјски, али и сваки други контекст, бесмислено је очекивати од представника Срба из БиХ да стану насупрот Србије.

Уколико се узме у обзир чињеница да су у овом тренутку три кандидата за предсједника Србије поријеклом из БиХ, онда је још бесмисленије покушати направити јасну границу међу једним народом.

Александар Вучић поријеком је из Бугојна, Војислав Шешељ, рођен је у Сарајеву, Вук Јеремић, поријеклом је Поздерац.

Бивши предсједник Србије Борис Тадић такође је рођен у Сарајеву, деда Слободана Милошевића био је свештеник у Дабробосанској епархији, Вук Драшковић је Херцеговац.

Инспирација за текст је констатација бившег реиса Церића да је „Младен Иванић, у Београду издао Босну.“

Извор: Вијести.ба

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

ертургул

24.02.2017 06:54

"Постало је јасно да је Босна и Херцеговина у озбиљној кризи и да се сада само траже поводи за међусобне обрачуне. Ако српски лидери у БиХ мисле да бране Србију као што су то већ радили, молим их да то више не раде. Највећа помоћ нам је мир у Босни и Херцеговини. Након више од двадесет година, најбоље би било да макар покушамо да поново будемо нормални", навео је Цедомир Јовановић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е, АКО ЈЕ ЦЕДО НЕ РАСТУРИ

24.02.2017 07:08

НЕЦЕ НИКО!!!

Name

ре

24.02.2017 07:19

Трећеразредни политичар са непређеним цензусом и упитном криминалном прошлошћу. Покушава политичке поене скупити преко туђих леђа као и у већини случајева до сад. Лик је небитан.

Name

Земунац

24.02.2017 07:58

Зна ли ико од вас новопечених бошњака ко је Чеда Јовановић? ...наркоман,мафијаш,страни плаћеник,,,као и вњћина ваших идола и Федерацији. Водите га себи,браду је већ пустијо а сад маказе у руке па му дорадите на панталонама

Name

Дрина

24.02.2017 08:17

Обрни, окрени ал Дрина и даље теце и раздваја Босну од сусједне дрзаве..

Name

Перо

24.02.2017 10:02

Чедо добру траву пасе

Name

Драгутин

24.02.2017 07:11

Нажалост сви ови тзв.Српски политичари који су поменути горе у тексту,Српском народу нису до сада и неће донети никад ништа добро.Судбина Српског народа наравно да треба да се решава,али то не требају да чине ови садашњи политичари као што то нису требали да чине ни они пре њих што су били на власти,Јер политичари само спроводе овде све по туђем налогу и као фол брину о свом народу,а у ствари највише брину о свом новцу и себи и својима.Ово су намерно изазване кризе да се не решава економски и материјални положај грађана,већ да се то одбаци у страну јер сада имамо неку вештачки изазвану кризу,која је већ унапред припремљена у неком од центара моћи(Брисел,Вашингтон,Лондон),а политичари су ту да је реализују до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

24.02.2017 07:33

Вау,како си паметан. Открио си рупу на саксији

Name

Ре.Драгутин

24.02.2017 08:32

Види се да си узео данас терапију и одмах прицас паметније

Name

Тата

24.02.2017 12:26

Срби они тамо користе ове овамо као подкусуривање. Увијек било и бит це. Ви у РС сте на пијаци сад цекају у Бгд ста моги добити за вас. А ви се и даље понасајте како се понасате. Бит це те продани то није питање него само кад? А као сто се види економски вас униставају ови из Бгд уз помоц домацих да би вам било свеједно.

Name

арса

24.02.2017 07:11

Бесмислено је коментарисати о овом стању у БиХ. Све се дешава по наговору великих сила. Они ће ово извести на чистац па како се коме свиди или не свиди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инспирација

24.02.2017 07:19

Намјерно нећу наводити неки документ чији је аутор Бошњак-муслиман, јер биће одмах да је то лаж и да је то писано како бошњацима одговара... Нећу цитирати ни неког српског аутора, који је пробосански оријентиран, јер ћете рећи да је то издајник Србије, Срба и српства. Као доказ споменут ћу дјело ИЛИЈЕ ГАРАШАНИНА, који се сматра оцем српског радикализма! Па ако неко сматра да је већи Србин од њега, онда ОК..... Прочитајте како он у свом дјелу „Начертаније“ из 1844.године говори о Босњацима, као једном народу три разлиците вјере, као и о "потреби братства измедју Босњака и Срба и осталих Славена". ! Дакле, Илија Гарашанин у свом програму Начертаније (1844) народ Босне назива Бошњацима - без обзира на вјерску припадност - и када говори о програму посрбљавања Босњака он казе: ...К овоме треба дакле учинити да се Бошњаци и остали Славени обрате..." Надаље, предлаже да се: "неколико младих Бошњака у српску службу државну прима да би се ови...обучавали и за такове чиновнике приправљали који би оно што су у Србији научили после у свом отечеству у дјело привести могли." Да би план велике Србије текао без већих проблема, и посрбљавање Босњака муслимана изврсило како је замислио, Гарашанин сматра да би се требала писати и опца хисторија Босне гдје се "не би смела изоставити слава и имена неких мухамеданској вери прешавси Бошњака" и надаље напомиње да би ова хисторија требала да буде опрезно писана и то искључиво "у духу народног јединства Срба и Бошњака", и од стране "човека врсло способног и дубоко проницавајућег." (овдје је знацајно примјетити да Гарасанин не спомиње никакве миллете, него на висе мјеста користи народно име Босњаци за ЦЈЕЛОКУПАН народ у Босни, дакле као заједницки назив свих Босњака, без обзира на вјеру).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

24.02.2017 08:20

Теско је несто прихватити ако су те цитав зивот уцили несто сасвим друго.

Name

мирко

24.02.2017 09:40

Боли вас Икона на тавану!

Name

@ инспирација

24.02.2017 10:35

ХВАЛА на одличном коментару.

Name

инспирација

24.02.2017 11:11

хвала Вама, драго ми је видјети да овдје још увијек има људи који цијене аргументирано и културно коментирање чланака, без вријеђања и ширења мржње.

Name

цвијет

24.02.2017 07:44

Био сам једном у хотелу "Палисад",на Златибору и видио како поступају Србијанци са Србима из БиХ.Они су као странци за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

24.02.2017 07:57

Ма какви странци. Глупи Босанци.

Name

име

24.02.2017 08:16

Ево ја идем сваки мјесец и никад то осјетио нисам. А ако се неко зезне па каже Босанац, одмах се исправи и каже да је мислио у географском смислу, као Сремац, Шумадинац... А редовно сви у Србији кажу да смо ми у Републици Српској чувари правог српства што је остало и да смо се ми оружјем изборили за слободу и државу. Ти вјероватно причаш са оваквим као Чедо Јовановић, чија је странка имала 2,08 % на изборима, а од тога преко пола гласова из општина у Рашкој области гдје живе србијански муслимани. Какав је то глупи мит да Србе (и Хрвате) из БиХ у Србији и Хрватској доживљавају као Босанце, чиме се ви заносите, па то је невјероватно. Само митови и лажи: Босанска лажна историја, босански лажни језик, босански лажни геноцид, бошњачка нација... Како више имате инспирације да измишљате??? Одакле вадите све то?!

Name

зока

24.02.2017 08:19

Бас тако ми смо за Србију само.глупи Босанци и тацка.Само се ови наши лопови лозе купују некретнине у Београду па возе им дјеца аута са БГ таблама.

Name

Ре Кики

24.02.2017 08:47

Вас двојица сте оцито паметни Босњаци.

Name

@цвијет

24.02.2017 10:22

То је истина 101%, увијек смо за Србију били и остали Босанци. Мени је то само комплимент, поготово када слушам како се кревеље када причају, или када покушавају испасти смијешни. Једно је чињеница која се не мијења стољећима: Дјевојке из Србије су увијек више готивиле момке из Босне, увијек! (мени доста).

Name

ре име

24.02.2017 10:40

Та политика је губитничка, а ти настави

Name

Дон

24.02.2017 07:45

Док су у разним куријама били заступљени Бошњаци различитих конфесија, тада је и био мир у босанској кући. Срање је почело с Начертанијем и манимупацијом православних Бошњака. Истом мјером је и Хрватска узвратила и настао је босански лонац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инспирација

24.02.2017 08:32

У вријеме када Гарасанин почиње пропагирати ово што сам горе цитирао у свом коментару, православна црква није ни постојала у Босни, а ни касније, све до 1920 године!! На основу споразума измедју Владе Краљевине СХС и Цариградске патријаршије од 18. марта 1920. године "Свети Архијерејски Синод Васељенске патријаршије донио је одлуку од 19. марта 1920. године, број 2056., којом даје благослов на присаједињење "уједињеној српској православној цркви" епархија које до тада никада нису биле у саставу српске православне цркве укљуцујуци и епархију у Босни, која је увијек до тада била искљуциво у саставу Цариградске патријарсије. Влада Краљевине СХС исплатила је Цариградској патријаршији за тај пристанак милион и пет стотина хиљада златних франака. Том одлуком Цариградска патријаршија ослобадја од своје власти и присаједињује православној српској цркви епархије које су до тада биле под њеном управом, дакле ТЕК 1920. године српска православна црква се по први путпојављује у Босни) И никакве народне везе није било измедју Босњака православаца и Срба православаца....Босњаци православци (данасњи тзв."босански Срби"), инаце, потицу у огромној вецини од стоцарских племена православних Влаха, а остатак од Босњака богумила и никакве везе немају са Србима из Србије

Name

шта то рече

24.02.2017 09:10

Православних Бошњака? Мој чукунђед из Билеће који се борио на Вучијем долу је ПРАВОСЛАВНИ БОШЊАК? Сине, иди потражи доброг психијатра. Али доброг.

Name

@шта то рече

24.02.2017 09:45

Твој чукундјед јесте био Православни Бошњак, само је још додатно био и глуп. И ти си ми сав некако на деду, љуби те мајка. ❤❤❤❤❤

Name

Инспирација

24.02.2017 10:08

Нисам то ја рекао, то су ријеци Илије Гарасанина, оца српског радикализма...ако не знас ко је он имас гоогле, информиси се мало, науци несто о својом историји , лијеп поздрав

Name

цвијет

24.02.2017 07:47

Иваниц је највеци мутљарос,само себе гледа,велики егоиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иваниц као Осим

24.02.2017 16:29

Дрибла вас у мјесту.И то вам смета.

Name

незнам

24.02.2017 07:54

Па гдје је та Додикова сила и застита срба кад су срби највисе угрозени он се се негдје сакрио ,несто је скрт у одбрани срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

24.02.2017 08:52

Он са адвокатима припрема одбрану,стиго му ферман,ваља пред кадију у Сарајево.

Name

Логика...

24.02.2017 08:07

Када је ТАЈ стигао 1912. Срби су били ГЛАДНИ. Као и ови сто стизу 2017. Опет гладни. Кад си гладан висе је разлога: Неспособан си за посао...Има посла али си лијен...Нема посла због ових са фотке.... И треце, глуп си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Перица

24.02.2017 08:15

Аутор текста је заборавио ставити у тексту да ја меďу србијамским политичарима поријеклом из БиХ и ћувени "травар" Чедо Јовановић,а поријекло вуче по тасту,ташти и супрузи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

24.02.2017 08:34

по неким коментарима види се да би вас било доста срећних да се завадимо са Србима из Србије , нема од тога ништа . Шљама има на свим странама , али то је небитан број , а ни Додик ни његови полтрони нису РС , као ни што Вучић није Србија . Онај систем завади Србе па владај нека сви забораве и још има једно код нас више нема ко тебе каменом ти њега хљебом , већ само око за око зуб за зуб и више , никако мање .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

24.02.2017 08:34

Када сваки градјанин Бих буде сматрао Бих својом дрзавом тек онда Бих мозе да се ослободи ових ткз политицара који трују градјана 22 године. Паметном доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

инспирација

24.02.2017 09:39

Управо тако пријатељу мој. Зар је то толико тешко за разумијети, кад сви будемо сматрали БиХ својом државом и кад сви у њој будемо имали једнака права, биће нам свима боље. наравно, велико поштовање треба имати према сусједној Хрватској и Србији, као земљама које су нам најближе. Да смо нормални ( и они и ми) требали бисмо једни другима бити најпречи, небитно дал се изјашњавамо као Бошњаци, Срби, или Хрвати. Међутим, једно је поштовати комшију, имати симпатије према сусједној држави у којој живе сународници, а сасвим нешто друго је гледати свој интерес и вољет своју државу! Ево само један баналан примјер, воли Србија Републику Српску и Србе у њој, то је чињеница и ту нема по мени ништа лоше, ...воли и Хрватска Хрвате у Херцеговини, ни ту нема ништа лоше, АЛИ кад су у питању интереси тад љубав пада у други план, нпр. кад говоримо о заштити пољопривредника одређеним мјерама, Влада Србије штити произвођаче у Србији, Влада Хрватске штити своје у Хрватској, и нико не мари за то да ли ће то бити на штету пољопривредника у БиХ (небитно које су нације) ! И тек тада у тим моментима дође до отрежњења, тек тада пољопривредници из Љубушког, Бијељине, Зенице схвате да помоћ и заштиту једино могу тражити од своје државе, која ће једина стати иза њих, наравно у границама својих могућности! То је суштина нашег БХ проблема. п.с. и само још да додам, заштита БиХ својим пољопривредницима би била пуно јача, кад би они мало више вјеровали у њу, а мање се уздали у сусједне земље којима је (сасвим логично) пречи интерес њихових људи.

Name

Коwалски

24.02.2017 09:17

Колико људи зна да су ови добровољци возом прешли цијелу Русију да би потом бродом препловили пола свијета и стигли на Крф. На том свом путовању на исток пролазећи украј Јекатеринбурга хтјели су да изађу из воза и спасу заробљеног цара Николаја који је бранећи Србију прогласио рат Аустроугарској и Њемачкој копајући тиме себи самом гробницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крим

24.02.2017 16:32

Све је то било узалудно.Мислим,тај пут и борба.Доведоше комунисте на власт и ови све упропастише.Нема наше власти више ни на Косову ни у Македоњи,сто се тице те борбе.

Name

Зијад

24.02.2017 10:16

Засто Иваниц прима масну плату од БиХ а ради у корист Србије а против своје дрзаве БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

24.02.2017 10:33

Узео си ми ријец из уста :) Одлицан коментар

Name

Зијад

24.02.2017 10:52

хвала. разумијемо се ;)

Name

Брзи

24.02.2017 11:04

Златна цетворка.

Name

Ре

24.02.2017 12:46

А за кога ради Бакир и чију плату прима.

Name

БиХ

24.02.2017 15:36

Бакира плаћа Иран,а ова сића од плате из БиХ му је за кахву.

Name

фиделитy лоан банк

20.06.2017 23:06

Јесте ли пословни човјек или жена? Јесте ли у финанцијској ситуацији или требате средства за покретање властитог посла? , Дајемо легитимне зајмове озбиљним појединцима или пословним тврткама којима је потребна зајам. Ми смо регистрирана твртка за зајам која је спремна испунити потребе појединаца који желе бити већи у првој линији акумулације капитала. Наши кредити нуде се по субвенционираној каматној стопи која је погодна свим грађанима диљем свијета и различитих земаља . Спремни смо разговарати с вама о томе како можемо задовољити ваше финанцијске потребе. Ако сте заинтересирани за ову велику понуду, контактирајте нас данас за хитан зајам. ЗАХТЈЕВ ЗА ЗАЈМ 1. копија ИД-а 2.3 Мјесец Изјава банака 3.Прона боравка 4.Банкинг детаље за добивање кредита. Након што се овај захтјев отпусти, износ кредита ће бити пребачен на ваше банковне податке које нам пошаљете, а црна листа је добродошла, јесте ли одбацили толико твртки, Имате ли пословну идеју, али немате финанција, Имате лош кредитни рекорд , Поднијети захтјев за рјешење проблема вашег дома. Чекајте свој хитан одговор на овај АД.ор пошаљите е-маил на: (фиделитy.банк222@yахоо.цом) Особни зајмови Плати дан зајмови Финанције возила Кућни зајмови Савјетовање о дуговима Пословни зајам Студентски кредит Зајам за консолидацију Медицински зајам Животно осигурање / имовина такођер доступна. @ Контактирајте нас Данас на Е-маил: (фиделитy.банк222@yахоо.цом) За више информација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

30.10.2017 17:24

Бисанцериси Марс оф Србије..кољацка багро оф 1875,19@4 И 1945..л

ОДГОВОРИТЕ