ЕЛ - Анализа: Звездин освајачки поход гаси Галатину посљедњу наду!

Црвено-бели у дворани Александар Николић дочекују турског великана са великим императивом победе.

Кошарка 23.02.2017 | 18:15
ЕЛ - Анализа: Звездин освајачки поход гаси Галатину посљедњу наду!
Финални турнир Купа Радивоја Кораћа, а посебно борба за сам трофеј, поново су вратили Црвеној звезди онај шампионски набој који ју је красио током јануара ове године. Првак Јадрана се са три сигурне победе домогао првог пехара у овој сезони, али оно што је најважније, добио је и два играча од којих се неколико месеци чекало да заиграју на овакав начин. У питању су Марко Гудурић и Дион Томпсон, који би баш у вечерашњој утакмици против Галатасараја (19.00, ТВ Спортклуб 1) могли да буду главни адути екипе Дејана Радоњића у походну на 13. евролигашку победу у овој сезони.

Галатасарај је за разлику од Звезде на завршном турниру националног купа прво бљеснуо па онда разочарао своје навијаче, елиминисао Дарушафаку па испао од Банвита, који је после тога дошао до трофеја. Ипак, оно што је јасно јесте да је састав Ергина Атаманапронашао своју игру у последњих неколико недеља и почео да побеђује и у Евролиги, па црвено-бели морају да буду на висини задатка како не би дозволили било какво изненађење у београдском храму кошарке.

Српски шампион је на победу удаљености од Анадолу Ефеса и Дарушафаке, па су мечеви са Галатасарајем и Бамбергом у српској престоници изузетно важни у борби за пласман у четвртфинале Евролиге, док Галату још само теорија држи у борби за плеј-оф. Црвена звезда је ове сезоне одиграла 11 утакмица на свом терену, али се практично први пут налази у ситуацији да је изразити фаворит за победу. Радоњићев тим ће као и у неким досадашњим утакмицама покушати од старта да искористи мотивациони талас са трибина и отвори утакмицу на прави начин, а ако у томе успе победа би могла да буде лакша него што се очекује, јер Галатасарај не делује као тим који може да се издигне изнад понора као што је то рецимо успело Панатинаикосу након катастрофалног почетка утакмице у дворани Александар Николић.

"Неће бити лако, они поседују квалитет, искуство и то је нешто што указује на то да нас чека озбиљна и захтевна утакмица. Галатасарај је на почетку кренуо са поразима, па направио промене које су донеле искораке. Победа против Барселоне показује све како треба, да користе потенцијале да буду јако добри на свим позицијама. Потребно је да се уз изузетну подршку навијача потрудимо да изнесемо и овај меч", рекао је Дејан Радоњић.

Утакмице са Галатасарајем увек изазивају посебну емоцију међу навијачима Црвене звезде, који ће и овога пута трибине обојити сећањем на трагично настрадалог МаркаИвковића, па ће гости поред Звездине паклене одбране морати да се боре и са снажним хуком са трибина, што многима ове сезоне није успело.

Игра Атамановог тима се ове сезоне ослања на тројицу најбољих играча, а то су СинанГулер, Владимир Мицов и Алекс Тајус, као практично једини појединци који су на константном нивоу игара од почетка сезоне. То је јасна смерница за Звездину одбрану, која ће се трудити да максимално осујети учинак управо те тројке, а пре свега Гулера од којег све креће и који је лидер овог тима по броју поена (11,3) и асистенција (5,5) у овој сезони. Да то може да се учини показао је и први меч ова два тима у сезони када је искусни бек убацио четири поена (седам асистенција), а црвено-бели захваљујући фантастичном Марку Симоновићу стигли до великог преокрета и премијерног евролигашког славља у овој сезони.

"Звезда је фаворит. Игра добро целе сезоне. Меч ће бити игран пред њиховим навијачима. У трци су за плеј-оф. Много је адута на њиховој страни, али одиграћемо најбоље што умемо. Знам да су имали здравствених проблема у купу, али имају дугу ротацију, или бар дужу него ми. Подизањем пехара, подигнуто је и самопоуздање, добијено је победничко расположење. Не смете да заборавите ни публику која прави одличну атмосферу", рекао је Владимир Мицов.

Звездин адут је одбрана, али и значајно разноврснији напачки арсенал од противника, који се додатно појачао захваљујући одличном издању Гудурића и Томспона против Партизана. Амерички центар је у црвено-бели табор стигао управо из Галатасараја, након неколико разочаравајућих месеци у Истанбулу, где није успео да се уклопи и избори за своје место у тиму. Овај меч би могао да искорсти као идеалну прилику да покаже Ергину Атаману колико је погрешио што га је гурнуо у други план.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар