Шеф Јапан Ерлајнса до посла аутобусом

Похлепа, непрофесионалност, мањак морала, етике те недостатак сензибилитета и емпатије су најчешће ријечи које се користе при описивању менаџера. Дио друштва управо понашање менаџера криви за продубљивање економске кризе, која у коначници и узрокује подјеле и кризу друштва, пише Тхинкинг Хуманитy.

Свијет 23.02.2017 | 13:12
Шеф Јапан Ерлајнса до посла аутобусом
Јапанска култура пословања је увијек била примјер усклађености организационих вриједности са вриједностима запослених. Управо се у тој култури посебно истиче један менаџер, којег свјетски медији задњих неколико година називају великим херојем и истинским гуруом.

Харука Нишимацу – предсједник и извршни директор Јапан Аирлинеса, се 2008. нашао на листи 100 најутицајних људи у пословној етици. Одушевљење је изазвао након што је у складу с трошковним резовима унутар компаније и себи смањио плату. Његова зарада од 2007. године је мања од зараде пилота који раде за његову компанију.

Нишимацу је заиста другачији од свих, нарочито када се зна да на посао путује аутобусом, руча у кантини с осталим запосленима те има у потпуности неограђену канцеларију.



Апсолутна је супротност од пословних људи као што је Јохн Тхаин, ЦЕО Меррилл Лyнцха, који је потрошио милионе долара за уређивање своје канцеларије или челника Генерал Моторса, Форда анд Цхрyслера, који су на састанак с америчким Конгресом, допутовали луксузним приватним авионима - и то одвојено.

Харука Нишимацу враћа вјеру у способност и поштење надређених, у чијм рукама су судбине многих радника и њихових породица. Његова је филозофија заснована на увјерењу да је потребно повратити повјерење јавности, ујединити се те смањити дистанцу између радника и менаџмента. Његова скромност, преданост раду, мотивисање и подизање морала запослених кроз отвореност за комуникацију могу послужити као примјер многима.

Његове методе рада су врло једноставне, осим већ споменутог начина путовања, резања властите плате и ручања у кантини с радницима, Нишимацу користи сваки тренутак како би комуницирао са запосленима и послушао њихове идеје. Нишимацу сматра да је одговорност за неуспјех на челницима, те да је потребно дијелити посао и жртву заједно с запосленима, како компанија не би пропала.

(аваз)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Карадоз

23.02.2017 12:14

Нема блиндирани дзип и цетри цуцвара, каква досадна земља

ОДГОВОРИТЕ
Name

менађер

23.02.2017 12:19

Код нас би га одма смијенили јер искаче од осталих и угрожава њихове привилегије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

23.02.2017 12:29

Тако је и код нас.А хааааа.Код нас и преседник мјесне заједнице има сл аутомобил и возаца.Јад тески...

Name

Мода ИВ

23.02.2017 17:29

Ово ми се допада, кад видим да су свјетски познати менаџери почели да опонашају нашег тзв. предсједника РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

23.02.2017 18:44

Да Јапанци ,а наси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјекна

24.02.2017 04:54

Ко год је нормалан, овдје се не уклапа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синзо

24.02.2017 16:47

Велики господин,види се то.А не ко наси неспособњаковици само дрпи укради сто висе,какви црни манири господина.само дзеп добро допуни..светац за насе политицаре.

ОДГОВОРИТЕ