Малколм Дилејни из НБА о европској кошарци...

Звезда и Пионир најврелији, Тео и Де Коло најтежи! У великом интервјуу за француске медије, амерички кошаркаш се присетио дана у Европи. . .

Кошарка 25.02.2017 | 21:45
Малколм Дилејни из НБА о европској кошарци...
Један од најбољих Американаца у европској коашрци претходних година је био МалколмДилејни. Феноменални бек је претходне сезоне био ударна игла Локомотиве Кубањ у пласману на фајнал-фор, а пре тога је остављао дубок траг у сваком клубу у којем је играо. Данас игра за Атланту у НБА лиги где у просеку на паркету проводи 18 минута и бележи шест поена, три асистенције и два скока по мечу. Дилејни је у Београду гостовао са Бајерном против Партизана и са Локомотивом против Црвене звезде...

У Европу је закорачио 2011. када је за француски Шалон поптисао уговор вредан 130.000 долара годишње и већ у првој сезони му донео дуплу круну као најбољи играч. Следеће сезоне је прешао у кијевски Будивељник. И тамо је освојио титулу. Потом је годину дана играо за Бајерн иако га је истог лета тражила и Црвена зевзда.У Бајерну је провео једну сезону и опет освојио титулу. Већ тада је постао један од најтраженијих америчких кошаркаша у Европи. Уследио је трансфер у Локомотиву Кубањ у чијем дресу је блистао у Евролиги.

„То уопште није био план, али тако се наместило. Сваки следећи клуб је био бољи и јачи и то је било сјајно. Већ у другој сезони сам могао да играм Евролигу са Шалоном да сам остао тамо, али сам изабрао другу опцију која ми је више одговарала“, каже Дилејни у великом интервјуу за француске медије.

Током боравка у Европи, имао је Дилејни позиве из развојне Д-лиге.

„Нисам желео у Развојну лигу. Тамо се не зарађује довољно... Д-лига уопште није била део мојих планова и нисам видео себе тамо“.

У Европи си доживео различита искуства и играо у лудим атмосферама. Каква те сећања вежу за тај период?

„Било је заиста добро. Пласман на Ф4 Евролиге је био врхунац. Било је то јединствено искуство за тебе јер Локомотива до тада никада није прошла ни у Топ 16 фазу Евролиге. Били смо добра група и имали свој стил игре. Победили смо многе јаке тимове и срушили многе прогнозе које су били уперене против нас. Била је то најбоља сезона у мојој каријери... Знали смо да имамо квалитет, а имали смо и тренера Барцокаса који зна како се побеђује. Већ на поечтку сезоне смо схватили да можемо далеко да догурамо... После утакмице са Барслоном на поечтку сезоне, сви смо играли са све већим самопоуздањем , а наш стил игре је био незгодан за многе фаворите који су поломили зубе на нама“.

Ко су ти били најтежи ривали у Евролиги?

„Два најтежа противника су Милош Теодосић и Нандо Де Коло. Али сам имао и неке велике битке са мојим пријатељом Тајрисом Рајсом. Теодосић и Де Коло су најбољи играчи у вропи. јак је и Василис Спанулис“.

А најврелија атмосфера у којој си играо?

„Против Црвене звезде у Београду. Играли смо у њиховој малој дворани Пионир и то је заиста искуство које треба доживети“.

Када си први пут имао понуде из НБА лиге?

„Још док сам играо у Минхену, звао ме је Хјустон пошто је Беверли био повређен. Понудили су ми уговор на две године, али ме Бајерн није пустио. Остао сам и надао се да ћу следећег лета отићи у НБА, али било је то лето када је Леброн мењао клуб. Сви су чекали да он одлучи па да почну трансфери. Нисам хтео да чекам. Поготово јер сам имао сјајне понуде из Европе. Зато сам одлучио да потпишем за Локомотиву“.

Колико амерички играчи знају о кошарци у Европи?

„Знају, али то је потпуно другачија врста кошарке. Многи Европљани би сада могли да играју у НБА лиги и многи играчи из НБА лиге не би могли да играју у Европи. Такође, неки Европљани не желе да играју у НБА лиги или нису прилагодљиви на њу због специфичног стила игре“.

Шта ти је најтеже пало по доласку у НБА лигу?

„Календар! Наравно, ту је и већи број талентованијих и физички доминантнијих играча, али распоред утакмица је нешто што ми посебно смета јер је јако захтеван. У Европи одиграш две утакмице седмично, али су обе битне. У НБА није тако. Ако изгубиш утакмицу, није страшно јер сутра је већ нова. Следећег дана је опет нова итд... Некада имамо четири утакмице недељно“.

У Европи си био носилац игре. Како си се у НБА адаптирао на мање битну улогу у тиму?

„У Европи сам за пет година променио пет стилова игре. Био сам први стрелац, организатор игре, радио све што је потребно да помогнем успеху тима. Када сам дошао у НБА, знао сам да ћу имати улогу са клупе. Али сам је са задовољством прихватио. Неки момци који дођу из Европе у НБА покушавају да се наметну као вође и да контролишу ствари, али то није мој стил. Обављам своју улогу и чекам шансу“.

Да ли и даље пратиш Евролигу?

„Не баш јер превише путујемо. Знам шта се дешава, бацим поглед с времена на време, али одавно нисам погледао цео меч Евролиге“.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар