Ревизијом пуца БиХ, Бакир би САО Босну

У петак, 17. фебруара 2017. године, Бакир Изетбеговић, предсједник СДА формирао је Бошњачку аутономну област. Доминантно бошњачка политичка воља први пут у историји ове земље напустила је институције и донијела одлуку, наводно у име Бошњака и 'патриота', да покрене захтјев за ревизију пресуде Међународног суда правде из фебруара 2007, у спору између БиХ и Србије.

Босна и Херцеговина 22.02.2017 | 14:43
Ревизијом пуца БиХ, Бакир би САО Босну
Тијело које је донијело ту "одлуку" не постоји у Уставу и Изборном Закону. Нема никакав легитимитет нити легалитет. Ријеч је о скупини изабраној насумице и наврат-нанос и сакупљеној у Вијећници у сврхе подјеле одговорности, тачније скривања одговорности за десет година јавашлука који граничи са велеиздајом.

То су питања која се тичу суштине легитимитета и ако хоћете легалитета, правног лица, државе Босне и Херцеговине. Оно што су Изетбеговић и његова клика урадили у петак се по посљедицама пуно не разликује од оно што су 1991. године радили Радован Бјелица и Мирко Шаровић, на Романији и Сарајеву или Радослав Брђанин у Крајини, Рајко Дукић у сјевероисточној Босни.

Ријеч је је успостави паралелних механизама одлучивања. У петак је и званично започео процес који је Даниел Цонверси, описујући распад бивше Југославије, описао као „сецесија из центра“.

Немој да се заваравамо. Бакир Изетбеговић ово није урадио само да би подијелио одговорност. То је само један, вјероватно мање битан аспект отвореног подривања институција БиХ. Он, јасно је, истински вјерује у то да Бошњаци „не требају бити на истом сату за струју“ са Хрватима и Србима, Осталима и досад је урадио све што је наумио у том смислу.

Драгану Човићу је испоручио све економски темељ нове Херцег-Босне и сљедећи кроак је да му кроз парламент испоручи и другу, односно трећу изборну јединицу.

Само се тиме може објаснити једна овако отворено и блатантно против државе усмјерена одлука.

Подсјећања ради, док су Момчило Мандић и Брђанин правили паралелне институције 1991. и 1992. године, Сарајево је све и увијек радило кроз институције. Од усвајања Платформе Предсједништва Републике БиХ до формирања тзв. Армије РБиХ, већинска политичка воља увијек је артикулисана кроз институције.

Чак ни у најтежим тренуцима по ову земљу, наше руководство је одбијао да се одрекне државотворне нити, која је преживјела од ЗАВНОБиХ-а до Дејтона. У прошли петак Бакир Изетбеговић је пробао да прекине ту државотворну нит. Да оконча ЗАВНОБиХ.

Можда за тим не би било потребе да СДА под вођством Бакира Изетбеговића – ту без кривице није ни Сулејман Тихић, али то је сада друга тема - није учинила све да на мјесто члана Предсједништва из реда Хрвата доведе некога као Драган Човић. И зато одлуку о ревизији пресуде није било могуће донијети кроз институције.

Јер, да подсјетим, Сакиб Софтић је првобитно добио овлашћења агента од Предсједништва БиХ у чијем су саставу били Бериз Белкић, Јозо Крижановић и Живко Радишић. Да се данас на Човићевом мјесту налази Хрват грађанских увјерења, да не кажем из политичке партије грађанске оријентације, одлуку о покретању ревизије би било могуће донијети у складу са Уставом и кроз институције државе БиХ. Ваљда зато Изетбеговић хоће да ту могућност заувијек осујети дајући Човићу изборну јединицу која ће гарантовати да заувијек ХДЗ-ов кандидат буде члан Предсједништва.

Због Човићева је одлука донесена на миндеру. И са намјером да буде донесена на миндеру.

Нећу и не желим улазити у то да Изетбеговић нити у једном тренутку није нашао за сходно да објасни одлуку на разложан начин. Нећу ни у онај Сребренички цвијет који је окачио у петак и са којим га нисам никад раније и нигдје другдје видио. Да не знамо ко нас представља пред судом осим Сакиба Софтића. Да не знамо које су то нове чињенице које би да су биле познате у тренутку изрицања пресуде драматично утицале на њен исход. Не. О томе је врло артикулисано и компетентно протеклих дана писао Рефик Хоџић.

Хоћу, међутим, да се осврнем на парламентарну опозицију и одсуство свијести да у историјском тренутку поступе у складу са оним што заговарају. Досљедност вриједностима ЗАВНОБиХ-а налагала је и СДП-у и ДФ-у да схвате да је учешће у доношењу овакве одлуке оно што Бакир Изетбеговић од њих тражи да би подијелио одговорност. Не да одбију стати иза ње ако је донесена на законит и институционалан начин и ваљано образложена са јасним државним интересом. Него да учествују у њеном доношењу на начин који подрива темеље државности.

Не могу скупови под шљивом у међународно признатој и правно уређеној држави доносити правно обавезујуће одлуке за државу. Није народ гинуо за скупове под шљивом. Скупови под шљивом немају симболе, немају територију, становништво и монопол присиле. Немају столицу у Уједињеним нацијама. То су, напросто, скупови под шљивом.

Као резултат одлуке донесене под шљивом сада се сви налазимо у потпуно новим водама, без икаквог плана, без било какве визије исхода, у нестабилним регионалним околностима, у периоду структуралних промјена међународног поретка. Без пријатеља, без међународних савезника. Који су сви остављени у мраку у погледу намјере и плана који стоји иза доношења одлуке.

Нити у једном тренутку нисам спорио легитимитет нити легалитет Бакира Изетбеговића да донесе одлуку о покретању поступка за ревизију. Сматрам да је правно одбрањива и активна легитимација Сакиба Софтића. И управо зато није било никакве потребе за одржавањем „бошњачког сабора“. Али, одлуку утемељену на јасним и чврстим доказима, формално неупитну и неоспориву и са барем неком извјесношћу успјеха. Умјесто тога добили смо Бошњачку аутономну област.

(Вијести.ба / др. Емир Суљагић)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Дзоо

22.02.2017 13:50

Где овај до сад био ста се развео од бакира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.02.2017 14:55

Сљам продана дуса. Увлаци се сад у дупе другима јер га његови одјебали. Он ти је несто као кустурица.

Name

Ре

22.02.2017 17:46

Боље никад него никад.

Name

Несто ?

22.02.2017 19:34

Је зелео да објасни,али ни незна ста, мало лево мало десно,за напред незнм "семафор изклопљен "магла око њега , па идемо нгде цемо пристсти :конацно ???.

Name

вики

25.02.2017 12:47

У праву је добиће Бакир филђан државу.

Name

Радмило

22.02.2017 13:52

Да нам је Бакир дао бијели папир да напишемо како би вољели да Он забрља, не би овако написали никад. Супер је само нека настави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

22.02.2017 14:22

Да нисте циркузанти,било би тузно

Name

Исто...

24.02.2017 02:17

Колико је вама Додик забрљао с референдумом, нек и Бакир брља са овим, немојте ви пуно да бринете...

Name

неко из масе

22.02.2017 13:54

Овај се надроби,а онда сам себе демантова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

22.02.2017 14:09

А ко је овај господин,изгледа као дрвосјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тонy

22.02.2017 17:36

А одкад то дрвосеце изгледају ко господа!?

Name

раде

22.02.2017 14:31

У овој земљи има много веци проблемааа и гладни људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qqqqqqq

23.02.2017 20:26

Бас ти је коментар на правом мјесту Раде.О томе ови нади владари ни не хају,вазно је да имају они довољно а гладни и болесни народ нека гледа и пати до смрти.Докле,докле..........

Name

Мато

22.02.2017 14:53

Реци отворено да ниси за ревизију тузбе немој паметовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

QQ

22.02.2017 16:00

Никада среће у овој држави ,Очито у овој држави чим неко критикује свога он је издајник и ако је можда у праву ,бијо то бошњак,србин или хрват ,то је страшно.У овој држави очито морају сви срби исто мислити,сви бошњаци исто мислити, скиме се онда договарат и како се договорит за боље овој држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.02.2017 16:32

Срећа па Бошњаци не слушају паметне људе, него срљају за будалама. Тако нису на време схватили шта им говори Мухамед Филиповић, сад не контају да је на делу растурање заједничких органа... Овог који је сконтао ċе прогласити за издајицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мили

24.02.2017 09:52

Сва срећа па су Срби били паметнији и кренуше за Милошевићевом памети...

Name

Хе хе

22.02.2017 17:25

Оптузнице су скоро готове. А Зеница це увијек бити дио БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wук1

22.02.2017 19:52

Ја подрзавам све политицаре који имају било који економски програм за опоравак,бољи зивот свих у Босни. Ово сто ради Бакир неиде у прилог економском просперитету ове дрзаве и народа. Зар се изазовањем криза привлаци 100 000 нових радних мјеста. Е мој РЕ ако је Бакир твој идол онда си ти стварно јадник. Зао ми те је ниси ти крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

23.02.2017 11:18

Ова ревизија је несто попут турбо фолка траје месец дана постане Хит и онда пада у заборав . Јебе луд збуњеног . Буде по који добар коментар инаце се све своди на велике србе , босњаке, и хрвате који коментарису из разних земаља света и глуме патриоте пуних стомака и новцаника

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин добој

23.02.2017 11:35

Вријеме оваквих аналитицара тек долази ..Немогу нас помиривати они који нас завадисе Суљагицу ниси сам за искрено помирење нетреба посррдник Комсије су најбоље мирдзије без уплитања вођа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.02.2017 16:31

Браво Добојлијо, само с комсијама се мозе напријед (али без уплитања са стране).

Name

Референдум

23.02.2017 13:10

Ја сам из Бихаћа и сигурно знам да ни 10% људи у Бихаћу не би гласало ЗА ревизију пресуде, тако ДАЈТЕ на референдум да се изјаснимо о тој ревизији неће ни 25% цијеле БИХ гласати ЗА

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

23.02.2017 19:05

КО КАЗЕ НЕМА БОСНЕ А НЕРЕТВА ХУЦИ ИТД,,,,,,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

23.02.2017 21:14

Географију јос нико није преварио !

Name

зока

24.02.2017 07:17

Е И ти си нам јос само фалио ,де нам то појасни богати,који метузалем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

25.02.2017 07:00

Паметнима доста.Под хитно сва политицка кретања вратити у институције БиХ и ентитета , јер сва ванинституционална догадјања воде у свеопсти хаос и анархију која иду само преко ледја сиротиње и јадног и напаценог народа , а у корист надриелите и лопова.

Name

Зорка

25.02.2017 06:38

Ти си младицу залуто.

ОДГОВОРИТЕ