Високе цијене жалби штите судије у БиХ

Иако су често незадовољни суђењем, клубови у Босни и Херцеговини у готово свим спортовима, због високих цијена ријетко упућују званичне жалбе, па арбитри упркос грешкама често остају некажњени.

Босна и Херцеговина 22.02.2017 | 13:59
Високе цијене жалби штите судије у БиХ
Последњи случај када се клуб није жалио на суђење је рукометна утакмица Маглај – Борац, у којој су Бањалучани били незадовољни арбитражом али су пропустили прилику да се жале.

Директор рукометног клуба из града на Врбасу Владимир Бранковић објашњава да је упућивање жалбе савезу узалудан труд, али и унапред бачен новац.

"Постоји неколико степена жалби али у последњих неколико година није било озбиљнијег санкционисања судија, а они који су грешили и даље најнормалније суде. Да би се упутила жалба потребно је да се комесару уплати 500 КМ, а у року од 48 сати се морају назначити детаљи, уколико се одбије казна други је степен такмичарска комисија, а ова жалба кошта 1.000 КМ", рекао је Бранковић и додао:

"Дакле да бисмо упутили жалбу потребно нам је укупно 1. 500 КМ, а са том жалбом не добијамо апсолутно ништа. Дешава се да судије једноставно директно утичу на резултат, ми се након тога жалимо, потрошимо новац, жалба се одбије. Управо због тога ми, иако смо драстично оштећени, нисмо искористили право да се жалимо на суђење у последњој утакмици против Маглаја, међутим, ово је озбиљан проблем који би морао да дође на дневни ред. Част судијама које поштено обављају свој посао али нажалост постоје и они који то не раде", рекао је Бранковић.

У фудбалској Премијер лиги такса која се плаћа на жалбу за суђење је 1.000 КМ. Клуб има рок да упути жалбу 48 сати након меча и треба новац да уплати одмах. Једина могућност је да клуб унапред тражи изузеће неких арбитара за које сматра да су их у претходном периоду оштетили.

Када је у питању кошарка ситуација је слична. За подношење жабе потребно је платити 1.000 КМ с тим да капитен екипе пре потписивања записника мора да најави жалбу и објасни на шта се тачно жали, а клуб мора први наредни радни дан до 12 часова да уплати новац како би се жалба разматрала. У случају да се жалба усвоји клубу се враћа новац али то се до сада никада није догодило.

Преседан у рукомету

Једини случај поништене утакмице након жалбе догодио се након меча Херцеговина Невесиње и Крајине из Цазина, због два поништена гола у 4. и 58. минути, а меч је завршен нерешеним резултатом 25:25. Иако је комесар за суђење уочио материјалне грешке, због којих је поништио утакмицу, судијски пар Елдар Хурић и Горан Смајловић кажњен је са само две утакмице неделегирања.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 0

Оставите коментар