За ревизију треба договор институција

ЕУ позива политичаре у БиХ да осигурају договор надлежних бх. институција о даљим корацима прије него што предузму активност према Међународном судом правде, саопштено је из Делегације ЕУ у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 22.02.2017 | 12:30
За ревизију треба договор институција
Ово је прва званична изјава из ЕУ након што је Бакир Изетбеговић, бошњачки члан Предсједништва, одлучио да буде упућен захтјев за ревизију пресуде против Србије, и из које се јасно види да Брисел није задовољан чињеницом да се тај предмет упућује мимо званичних и утврђених процедура.

"ЕУ је упозната с најавом члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да се крене са захтјевом за ревизију пресуде Међународног суда правде из 2007. године у случају БиХ против Србије и Црне Горе за злочин геноцида", наведено је у саопштењу, у којем се налази још једна значајна чињеница - ЕУ очигледно не вјерује изјавама Изетбеговића да се ради о одлуци коју су донијеле институције БиХ, с обзиром на то да појединачно спомиње управо њега.

"ЕУ придаје велику важност процесуирању ратних злочина и интензивно подржава напоре у том циљу. ЕУ охрабрује све земље које желе постати њене чланице да уложе све могуће напоре у помирење, што је од велике важности за промовисање стабилности и стварање амбијента усмјереног ка превазилажењу заоставштине прошлости и фокусирању на перспективе добросусједских односа и регионалне сарадње", истакнуто је у саопштењу из Делегације ЕУ.

Политичари позвани да се окрену реформама

Из Амбасаде САД стигао је нешто неодређенији одговор, али ипак довољно јасан у позиву политичарима да се окрену економији и реформама.

"САД су одувијек подржавале, и подржаваће, проналажење правде за жртве ратних злочина. Позивамо лидере у цијелој БиХ да се окрену ка будућности и да раде на испуњавању реформи неопходних за економски и друштвени напредак ове земље", навели су они.

Амбасада САД позвала је све стране да се укључе у конструктиван дијалог који ће допринијети превазилажењу тренутних политичких разлика.

"Поштивање институција БиХ и владавине права кључни су за осигуравање стабилне, сигурне и просперитетније будућности свих грађана", закључили су.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

е

22.02.2017 12:00

ЗНАЧИ ИПАК ЈЕ СВЕ ТО ДОГОВОР баје и бакира ДА БИ СЕ ИЗБЈЕГЛА ОДГОВОРНОСТ ЗА криминал !

ОДГОВОРИТЕ
Name

не одлучује ЕУ о томе..

22.02.2017 13:26

О томе да ли неко има процесну способност или нема одлучује суд!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој ха

22.02.2017 18:22

Тацно, а ово сто ти је рекла ЕУ, то ти је оно сто це том твом суду налозити они иза паравана.

Name

Фбиа

24.02.2017 23:30

Европска унија треба да види да политицари свјесно праве опасне политицки кризне ситуације које могу ескалирати.....

ОДГОВОРИТЕ