"Бијеле мантиле" мами европски хљеб

Сваке године из Републике Српске у свијет се отисне више од седамдесет љекара различитих специјалности. Богданић: Рјешење је кредитирање студената, који би онда морали да остану у земљи.

Република Српска 22.02.2017 | 07:24
"Бијеле мантиле" мами европски хљеб
Сваке године Српску напусти око 70 љекара разних специјалности. Тако се за посљедње четири године у бијели свијет отиснуло око 300 "бијелих мантила".

Према подацима Завода за запошљавање Републике Српске, на евиденцији незапослених у децембру 2010. било је 59, а у новембру прошле године чак 175 љекара.

"Није онда чудо што се љекари све чешће одлучују да оду. То је тренд који ће се у наредном периоду још више убрзати, пошто су најаве ресорног министарства да се прелази на трезорски систем домова здравља, а он ће подразумјевати додатна отпуштања већ запослених", изјавио је за "Новости" предсједник Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске Миодраг Фемић.

Осим ових околности на растући тренд одлазака љекара утиче и све отвореније тржиште ван граница Српске.

"Свјетско и европско тржиште љекара сада је још примамљивије за сваког појединца који није успио наћи ухљебљење унутар граница Српске. И папирологија у односу на претходних неколико година је поједностављена, па млади високообразовани медицински кадар све чешће се опредјељује на инострани ангажман", објаснио је Фемић.

И министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић објаснио је за "Новости" како то тржиште рада утиче на одлив лекара из Републике Српске.

"То је проблем који је захватио цијелу Југоисточну Европу, не само земље бивше Југославије, већ и Бугарску, Румунију, Албанију. Сви ми дијелимо исту судбину, тржиште је сада отворено и за висококвалификовану радну снагу. Међутим, оно што је проблематично у овој причи је да се у Републици Српској за одлазак опредјељује углавном млади, тек квалификовани кадар, који није на вријеме нашао ухлебљење, али и онај дио младих који увијек тражи више. Не познајем ниједног професора са Медицинског факултета који је отишао, немамо ни некакав претјеран одлазак еминентних стручњака из болница", рекао је Богданић.

Он, као мјеру превенције, предлаже обавезно кредитирање студената медицине.

"Један од начина да задржимо наше љекаре јесте да се студенти кредитирају и да онда имају обавезу да остану да раде у здравственом систему Републике Српске", каже Богданић.

(Новости)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Превод

22.02.2017 06:30

Знаци проблема нема, струцњаци не иду, младих ионако има на бироу виска. Или цес кредитирати студенте да остану на бироу одредјени број година?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста Се Тице Студија;

22.02.2017 09:16

Увести америци закон о сколству, дрзава мора основати банку студентску. која финанцира студије;по заврсеним сзудијама дрзава, одређује где цес радити, колико дуго,и висуну доходка "у умерицком сколству се поправни испити плацају из властитог дзепа. кроз одређени радни стаз врацате кредите банкама .тај закон је за проатудират : јер у њему нема остецених .дрзава добије средства назад , становници па здр-радника .када вратис сро је дрзава улозила мозес да идес куда ти је вола.јер у оваквим примерима :трпимо велике стете сви и опет дрез ,у оваквим слуцајевима здр- радника.

Name

ллл

22.02.2017 06:40

Чуј Богданић има рјешење? Зашто одлазе? Богданић и Шкрбић су уништили здравство РС? Опљачкали сте све! Људи немају нормалне услове за рад нити редовне плате. На одјелу патологије трудноће је бетон умјесто плочица. Оштећен и пун рупа да ногу можеш сломити. Из исте просторије имаш поглед на зграду владе гдје пепељара кошта 300 Е, а то би било довољно за плочице у тој просторији. Све је то велика туга. Отићи ће сви млади људи који имају прилику. Власт нека се запита шта се то дешава? Проблем је у власти, а не у онима што одлазе. Немају мјеру. Не могу ни видјети да мали човјек једва егзистира и да се гуши у сиромаштву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

22.02.2017 07:04

Па млађи иду јер им није тешко да загрију столицу и уче језик, односно нису могли учи у систем мита, тендера и свега осталог гдје се узимају паре. Вјероватно нису дјеца моћника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боже помози

22.02.2017 07:06

Уцјенама до рјешења... а шта од њих очекивати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

22.02.2017 07:29

Па намјера је да, сви који зеле и знају како, напусте ову земљу а онда це они владати сами себи, у једном новом облику дрзавног уредјења.

Name

ЖИКА Ж

22.02.2017 07:06

Моје саучешће Здравству Републике Српске. Сахрану су обавили Шкрбић и Богданић уз огромне трошкове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицана

22.02.2017 07:16

Обојица су на залост само корисни *диоти.

Name

један од оних који су отисли

22.02.2017 07:15

За госп. Богданица: Младе везати некаквим кредитирањем је пуцањ у празно. Рјесење је дати младима перспективу, посао, стан и услове за зивот и рад. А тога неце бити док наси политицари не схвате да је покретање привреде има приоритет. Овако су само на снази корисни идиоти који урусавају систем. Докле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјежи болан..

22.02.2017 07:26

Предност код одласка дати љекарима који су се дохватили политике. Јер, нико од њих користи нема. Удаљили се од струке, презиру ординације и клинике, заборавили и оно што су знали. А са друге стране политика уноси пустош у народ, пљачка и корупција невиђена, има ту и њиховог доприноса, све се види све се зна. Зато нека иду. Нека се тамо баве политиком..!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

22.02.2017 07:29

Богданићу, !!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо Послови

22.02.2017 07:42

Бугарску, Румунију и Албанију?????? Ееее гдје сте нас довели, смрадови ниједни пуу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инес

22.02.2017 08:09

Док здравство нема за пристојну газу, уводе се фирме као Проинтер да узму и оно мало црног испод нооктију. У И. Сарајеву нема болнице али се мозе дици кредит од висе десетина милиона да се Игору да да се мало дијете игра са рацунарима...кад вец јабуке нису родиле. Љекари и остали, апсолутно поздрављам васу и одлуку било којег другог нормалног цовјека да бјези одавде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Информисани" Богданиц све зна.....

22.02.2017 08:09

Па, чак и шта се дешава у Албанији? Гледе тога, ево још једна бесплатна информација за "свезнајућег" Богданића - Не постоји нико ко не зна да је гојазност основни ризико-фактор за кардиоваскуларна обољења, једини који то не зна је "свезнајући" претили "кардиолог" Богданић. Тако је то кад купис диплому, а онда на велику жалост народа посаде те на мјесто министра здравља - и онда се неко пита зашто народ бјежи одавде!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

22.02.2017 08:10

Замислите рјесење кредитирати студенте да их услови да остану Не казе подицемо плату 200 еура и сви би остали

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЈЕЖИТЕ ДЈЕЦО

22.02.2017 08:16

О ДРЖАВИ У КОЈОЈ САМО ХУЉЕ И ГАНГСТЕРИ МОГУ НАПРЕДОВАТИ НЕМА ВАЈДЕ ТРОШИТИ ПУНО РИЈЕЧИ. СВЕ ШТО ЈЕ ПАМЕТНО ПРОГЛАШАВА СЕ БУДАЛАМА, А СВЕ ШТО ЈЕ ЧИСТИ ШЉАМ ЗАОГРНЕ НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ И ГЛУМИ ЗАШТИТНИКА НАЦИОНАЛНЕ СТВАРИ, УЖИВА ПРИВИЛЕГИЈЕ ВЛАСТИ КОЈА СЕ ХРАНИ МРЖЊОМ,АРОГАНЦИЈОМ И ТОТАЛНИМ НЕЗНАЊЕМ. ОГАВНИ И СМРДЉИВИ БАЛКАН. САВЈЕТ ПАМЕТНИМА БИЈЕЖИТЕ ДЈЕЦО ВАНИ МЕДЈУ НОРМАЛАН СВИЈЕТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАМА

22.02.2017 08:31

Мами их велика плата, добар стандард уредјена држава, перспектива за њихову дјецу........

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Беле Мантиле,

22.02.2017 08:55

Смо ми сви много улагали:а сада смо опет голи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

22.02.2017 15:45

Нахапали се па сад ван нема висе пара у овој јадној Бих.Ал нека нека ми саби себи сјецемо грану на којој сједимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОК

23.02.2017 18:24

КРЕДИТИРАЈ ТИ МИНИСТРЕ СВОЈЕ УНУКЕ АКО ИХ ИМАС ПА НЕКА ТИ ОНИ РАДЕ И ВРАЦАЈУ КРЕДИТ ОД ПОЛА ПЛАТЕ КОЛИКО ДАЈЕС ЉЕКАРУ У БАЊИ У ТЕСЛИЦУ ОД МЕНЕ И ЈОС ОД ДВОЈИЦЕ МОЈИХ КОЛЕГА. СКОРИ ПОЗДРАВ ИЗ ГЕРМАНИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСУЛО

23.02.2017 18:27

Људи ово је опсте расуло ми висе уопсте немамо децијих кардиолога, хирурга васкулараца или децијих ендокринолога, Данас исла на Паприковац казу има само један горе, друга на одмору. Цека се преглед мјесецима. Има казу код приватника 300 км ендокринолоска обрада. Одем код тог приватника кад то иста ова са Паприковца сто је ко фол на одмору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

23.02.2017 18:30

Е остала су деца љекара и политицара да нас леце јел су се на вријеме ухљебили и на време и глатко заврсили медицину, е нека нам је бог у помоци драги. Знам једног од бивсе нацелнице гинекологије сина који је једва средњу заврсио. Не зна цовјек прицати и сви знају да му несто фали ал он ради лијеци. Мене срамота буде кад га видим.

ОДГОВОРИТЕ