Новим кризама се прикрива криминал

Предсједници странака из Републике Српске, које чине Савез за промјене, најавили су да неће учествовати у раду државних органа, уколико се поднесе захтјев за ревизију пресуде Босне и Херцеговине против Србије пред Међународним судом правде у Хагу. "Власт на државном нивоу ће бити у техничком мандату јер неће бити скупштине већине", такође су поручили. Данас је одгођена сједница Савјета министара БиХ, што би могло значити да је почела блокада рада институција БиХ, односно да је то увод у нову политичку кризу.

Босна и Херцеговина 21.02.2017 | 19:42
Новим кризама се прикрива криминал
"Ти мене ревизијом пресуде, ја тебе блокадом институција БиХ", назив је посљедње епизоде вишегодишњег кризног стања у БиХ. Референдум о Дану РС, најаве отцјепљења овог ентитета од БиХ, захтјеви за стварање трећег, хрватског ентитета, расправе о федерализацији БиХ, ревизија пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид - само су неки од повода за кризе и довођење земље на ивицу функционисања па и на ивицу конфликта, каже Бранко Тодоровић, предсједник Хелсиншког одбора за људска права у РС.

"Све донедавно, звецкало се оружјем, пријетило новим сукобима па и ратом... Грађани притиснути том врстом страха, не прате оно што политичари раде односно не раде, него се дословно моле Богу да не буде рата и да не буде горе него што јесте.

Новим кризама прикривају свој криминал и пљачка, која се већ мјери милијардама КМ. Нова дубока криза функционисања власти не треба никог изненадитини у БиХ ни у регији. Сасвим сигурно, она ће се катастрофално одразити на реформе, на европски пут, на економију, и нанијети огромну штету, и држави и њеним грађанима", каже Тодоровић.

Он наводи како се "смишљено изазивају кризе које служе као параван да би се прикрила енормна пљачка народног, односно државног новца".

"Кризе свјесно и договорно изазивају политичари, они који заиста у овој земљи живе веома богато, без икаквих озбиљних проблема. Тако купују вријеме, да би се прикрила њихова неспособност да се отварају нова радна мјеста, да се подстакне економија, да се спроводе реформе у правцу приближавања Босне и Херцеговине Европској унији, и да се на многе друге могуће начине подигне стандард грађана", коментарише Тодоровић.

Најава нове кризе је само врх леденог бријега, каже политички аналитичар Срећко Латал.

"Тренутна ситуација, само у неком бољем свјетлу показује јако озбиљну кризу у којој се Босна и Херцеговина налази. Без обзира на све расправе о томе је ли потребно или не подносити захтјев за ревизију пресуде, чињеница је - према мојим информацијама, да се процес попуњавања Упитника суочава с озбиљним проблемима, механизам за координацију не функционише, тако да је ова садашња ситуација само даљње продубљивање врло, врло озбиљне кризе која показује да де факто и државна власт, и федерална власт већ протеклих неколико мјесеци не функционишу, тј. немају већинску подршку за нормалан рад", оцјењује Латал.

Странке из РС, које чине коалицију " Савез за промјене" и који учествују у власти на државном нивоу најавили су да ће сачекати ванредну сједницу Предсједништва БиХ коју је за четвртак сазвао предсједавајући Младен Иванић.

"Вјерујемо да ће остала два члана Предсједништва БиХ искористити прилику и одазвати се на сједницу, на којој би се уставна криза која је дефинисана у Предсједништву БиХ, могла разријешити дијалогом и разговором. Уколико дође до покретања ревизије пресуде пред Међународним судом правде у Хагу, што је апсолутно незаконито и неуставно, тог момента морају сви да знају у БиХ да се власт коју креирамо налази у техничком мандату, и то значи да у Парламенту БиХ нема скупштинске већине", каже предсједник Српске демократске странке (СДС) Вукота Говедарица.

Професор уставног права Златан Бегић каже, да ова ситуација није ништа ново у бх. политичкој пракси.

"То је једно сивило унутар институционалног и политичког живота посљедњих двадесет година, нажалост, и то од стране, малтене, једних те истих политичких субјеката, који су, изгледа, способни само продуцирати нове кризе. У међувремену, све већи број људи одлази, одустаје од ове земље. Мени се чини да они који владају нашим судбинама уопште нису свјесни реалности у којој се грађани налазе", коментарише Бегић.

То је, додаје, "дјеломично посљедица и њихових врло удобних позиција у којим се размишља о томе како продуцирати нову кризу на основу које би се задобили политички поени код исподпросвијетљеног бирачког тијела, који има сензибилитет, изгледа, само за националистичке испаде".

"Ми политичке кризе живимо двадесет година, али је питање како грађанство одговара на то. Нажалост, мени се чини да се грађанство више не супротставља таквом начину владавине, да постоје одређене страначке војске које на изборима увијек донесу побједу једним те истим политичким опцијама, а напредни грађани ове земље масовно напуштају земљу. Бојим се да је то једно сивило из којег ћемо ми тешко изаћи, управо из разлога што све већи број грађана одустаје од своје земље", закључује Бегић.

Пофесор Универзитета у Бањалуци Миодраг Живановић истиче да је тренутна ситуација "слика и прилика" моралне свијести која је у потпуности разорена а нису направљене нове вриједности. Додаје да нема средње класе, што важи за цијели регион, јер је она у свим државама уништена а без ње се не може градити никакав систем виједности.

"Исти су људи на власти већ три деценије, ако рачунамо и ратне године. Они су, ја мислим, у тешком менталном поремећају. То би требало питати психијатре, прије свега, па дијелом и психологе, шта се то с њима догодило. Они су постали аутисти, ја сам о томе често говорио. Они не виде у каквим условима и у каквом друштву живе, а друштво је, када говоримо о Босни и Херцеговини, већ на издисају, мада је та ситуација слична и у региону. Пошто они то не виде и имају сасвим комфорне оквире у правном смислу, да блокирају било шта што им падне на памет, онда ми овдје доживљавамо нешто што мени личи на брод – ја сам то знао помињати као брод лудака", констатује Живановић.

(РСЕ)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

ДЕГОТХИА

21.02.2017 18:49

ТАЧНО !! ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифа

21.02.2017 18:50

Миодраг Живановић,жива легенда од ЧОВЈЕКА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

21.02.2017 20:36

Краљ невидјени ! Да је таквих људи висе свима би било добро.

Name

лудило

21.02.2017 18:54

Да ли це нас ова гамад икада оставити да бар на миру дисемо јер нам је то јос само остало сто не коста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

21.02.2017 19:00

БАНДА ЛОПОВСКА АЛИ ОВАКВИ КАКВИ СМО, НИСМО БОЉЕ НИ ЗАСЛУЖИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

21.02.2017 19:01

...Само ви кухајте, а јадан народ трпи.. тако Сам сретан сто не зивим тамо .. Босна је постала, грозна, узасна, залосна, биједна. ПРОКЛЕТА..НИКАД СЕ НЕЦУ ВРАТИТ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.02.2017 19:28

Залосно али истинито.

Name

сРБИН

21.02.2017 19:50

Потписујем горе написано !

Name

онако

21.02.2017 20:04

Одакле вама господине Тодоровицу зграда у центру града, да ли је мозда наследство? Сви сте ви исти лопови.....

Name

Дијагноза

21.02.2017 19:08

Нису они који владају у "менталном поремећају" него је Народ у колективном менталном заостатку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

21.02.2017 19:17

Знаци и са референдумом и са непризнавањем пописа се прикривао само криминал и корупција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

име

21.02.2017 19:40

Попустит ће брзо , неће ММФ лову дат без све тројице лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

21.02.2017 19:40

Цудно је да Срби не знају ста је то Бакир утајио и опљацкао.Види се да имају тајне "канале" и у медјународним односима.Прво нека испитају Цовица који има вилу,станове у Хрватској.Вилу која вриједи 6 милиона преписао пунцу који има пензију 300 км,ха,ха,који циркус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xвx

21.02.2017 20:09

Сви су они као ЈЕДАН.. Какви ратови, кризе и будаластине, јер то њима најмање пасе, јер када имас племена са којим мозес да управљас како хоцес док се истовремено возикас у Аудијима А8 и Мерцедесима С-цласс за по 150-200 000 еуро по комаду, засто би се бунили. БАЛКАН ЈЕ ЦУДО..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХРГАЉ

21.02.2017 20:19

Нема кризе, морамо да играмо отворени карата код нас. И то је то,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенад

21.02.2017 20:30

Залосно али све је тацно ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦВ

21.02.2017 20:31

Свака цаст све је смисљено само да се прикрије пљацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивси

21.02.2017 21:06

Нису политицари аутисти него народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браца по крадји.....додо бакир. цовиц

21.02.2017 21:29

Опет смо им бацили коску,, идемо у пљацку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имена

21.02.2017 21:42

Дајте имена.Па ко прави кризе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

22.02.2017 05:58

Сви сте по 20 година на власти и вама ј едобро.Нама неце требати ни суверена бих ни независна РС.Растерацете нас на све четири стране свијета.Када у овој земљи останете само ви који сте на власти онда полако продајите све редом и насу земљу и куце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

22.02.2017 07:13

СРУШИТИ БАСТИЉУ, ДОДИКА ПРИТВОРИТИ НА ОНОЛИКО ГОДИНА КОЛИКО ЈЕ БИ НА ВЛАСТИ. СНСД-Е ЗАБРАНИТИ.

ОДГОВОРИТЕ