Хрватска зарађује милионе у Сирији

Хрватска зарађује милионе евра на рату у Сирији, продајући муницију и оружје из југословенског и ратног периода деведесетих година, тврди Балканска истраживачка новинарска мрежа (БИРН).

Свијет 21.02.2017 | 14:36
Хрватска зарађује милионе у Сирији
У првих девет месеци прошле године, званични Загреб продао је муницију, мине и ракетне бацаче у вредности од 83 милиона евра (88 милиона долара).

Видео-снимци и фотографије које су се појавиле из Сирије пружају уверљиве доказе о присуству муниције и оружја хрватске производње у тој држави.

Мало познати подаци УН показују да је од децембра 2012. године и почетка рата у Сирији, Хрватска извезла оружје и муницију у вредности од 126 милиона евра (134 милиона долара) Саудијској Арабији и 44 милиона евра Јордану.

Хрватска је укупно испоручила више од 6.000 тона муниције за ручно и лако оружје, која је, вероватно, подразумевала метке, минобацачке пројектиле, ракете, гранате, и то само "Заливском краљевству" (Саудијској Арабији).



Како открива истраживање, између 2012. и 2014. године, Хрватска је одобрила извозне лиценце вредне 302 милиона евра (322 милиона долара) Саудијској Арабији, Јордану, Турској и Уједињеним Арапским Емиратима и за четири кључна добављача сиријске опозиције.

Хрватска је једна од првих земаља која је испоручила оружје сиријским побуњеницима, ослобађајући се на тај начин залиха муниције током зиме 2012. године.

Опрема је усмерена преко Јордана, а плаћена из Саудијске Арабије, уз координацију ЦИА, и то дуж пута којим је, од тада, из средње и источне Европе преношено оружје у укупној вредности већој од милијарду евра (1,65 милијарди долара).

Од тренутка када су прве испоруке разоткривене, Хрватска је уложила максималне напоре како детаљи ове трговине не би доспели у медије, па је дошло до уклањања кључних информација (попут коначног одредишта) из службених извештаја.

Подаци УН о трговини откривају да је Хрватска извезла више од 2.600 тона старе муниције (које је Хрватска војска прогласила вишком) модерно опремљеној војсци Саудијске Арабије између фебруара и септембра прошле године.

УН подаци о трговини показују да је пре 2012. године, Хрватска извезла мање од милион евра муниције годишње.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм

21.02.2017 17:30

Па сто им не би испоруцила?

ОДГОВОРИТЕ