Ако буде ревизија, нема већине у БиХ

Представници Савеза за промјене у босанскохерцеговачким институцијама састали су се данас у Сарајеву. Тема састанка била је одлука о ревизији пресуде Међународног суда правде у Хагу.

Република Српска 20.02.2017 | 13:52
Ако буде ревизија, нема већине у БиХ
Представници Савеза за промјене у заједничким институцијама БиХ затражили су одржавање ванредне сједнице Предсједништва БиХ поводом бошњачког захтјева за ревизију пресуде по тужби против Србије.

Лидери СДС-а, ПДП-а и НДП-а Вукота Говедарица, Бранислав Бореновић и Драган Чавић изразили су наду да ће сједница бити одржана и да ће јој се одазвати сви чланови Предсједништва БиХ како би се уставна криза, настала након одлуке бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да поднесе захтјев за ревизију пресуде, ријешила дијалогом.

Након данашњег састанка представника Савеза за промјене, они су на конференцији за новинаре у Сарајеву најавили да ће, уколико буде ревизије, дјеловати у техничком мандату, што значи да неће бити скупштинске већине у парламенту БиХ.

''Уколико дође до ревизије од стране Сакиба Софтића што је нелегално, сви морају знати да ће власт коју креирамо бити у техничком мандату и у Парламенту неће бити скупштинске већине. Поднијећемо кривичне пријаве против Софтића, Мирсаде Чолаковић и осталих подстрекача'', рекао је након састанка Вукота Говедарица, предсједник Српске демократске странке.

Што се тиче одржавања посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске, лидери странака које чине Савез за промјене сматрају да њено сазивање треба да иницира предсједник Републике Милорад Додик након ванредне сједнице Предсједништва БиХ.

"Евидентно је да БиХ улази у уставну кризу, која је почела у Предсједништву БиХ, а настављена у петак у Вијећници, али ми нећемо и не смијемо дозволити да се прелије у Републику Српску. Наш циљ је да дијалогом и разговором ријешимо тренутне проблеме и уставну кризу у БиХ", рекао је Говедарица.

Он је за сутра најавио и разговор са предсједником Народне скупштине Републике Српске у вези са заказивањем ванредне сједнице парламента Српске.

"Срби морају да буду паметни и да одговорном националном политиком бране и одбране и чувају Републику Српске и српски народ у БиХ", каже лидер СДС-а.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић поновио је да је недопустиво да Изетбеговић дјелује вануставни и ванинституционално, јер је он искључиви кривац и за иницијативу за ревизијом, као и за евентуалне посљедице.

"Савез за промјене припрема снажне и одлучне мјере против таквог поступања, укључујући и кривичне пријаве против одговорних", најавио је Бореновић.

Он упозорава да је ситуација у БиХ веома озбиљна.

"Савез за промјене је јединствен и ми у Народној скупштини очекујемо да ћемо добити пуну подршку за наше будуће потезе, како би сви заједно из Републике Српске зауставили нелегално и ванинституционално дјеловање дијела бошњачке политичке врхушке, зарад личних и ускостраначких интереса, а све тобоже у име помирења и стабилности", навео је Бореновић.

Лидер НДП-а Драган Чавић констатовао је да ова криза, коју је изазавао првенствено Изетбеговић, није требала БиХ.

"Ми желимо да ствари вратимо у оквир институција, Устава БиХ и Дејтонског споразума. Изетбеговић неће имати партнера међу нама, значи неће имати скупштинску већину, јер смо ми енергично против свих његових опструкција и политичког авантуризма који су супротни интересима српског народа у БиХ", истакао је Чавић.

Он је нагласио да ће Савез за промјене дјеловати искључиво у оквиру институција, Устав и закона БиХ.

Према његовим ријечима, Савез за промјене је био за Реформску агенду и социјално-економске реформе које БиХ воде ка ЕУ, али су то Изетбеговић и његова дружина сада зауставили. 

Извор: Срна

Коментари / 62

Оставите коментар
Name

милокрад

20.02.2017 13:07

Само немојте ДА испадне како цете Урадити онто сто вам Баја одреди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

20.02.2017 14:02

Боље је без вас, водите и Друге.

Name

Проинтер

20.02.2017 14:26

Постовани градјани, изасо је план набавки за Пореску управу РС. www.порескауправарс.орг мени јавне набавке. Као сто су појединици најављивали ово је заиста дно дна по питању набавки јер је Проинтер опет заиграо у великом стилу па је преко 50% ставки плана набавки заправо послови које це Проинтер да одради, а несто це бити и за Ланацо и СнТ. Кренимо редом: -САП 2.800.000КМ (СнТ Ланацо и Проинтер), -Сигурносни пен-тест 50.000КМ (исти као и у ХЕ Требисница коју је добио Проинтер), -Wмwаре лиценце 50.000 (Проинтер), -Комуникациона опрема 150.000 (Проинтер), -Бацкуп рјесење 50.000 (Проинтер), -Надоградња сервера 400.000 (Проинтер), -Лаптопи 75.000 (Проинтер), -Пц рацунари 70.000 (Проинтер), -Резервни дијелови 50.000 (ово би могао и неко други да добије), -Мицросфот лиценце 100.000 (наравно Ланацо), -АВ лиценце 30.000 (Ланацо), -Информатицки курсеви 50.000 (Проинтер), -Ревизија информационог система 200.000 (ово је тек занимљива ставка која је цисто извлацене пара и ваљда би требала гдја Симиц из ревизије да несто казе паметно), -Најам копир апарате 187.000 (Проинтер или Алф-ом). -итд (Проинтер). УКУПНО ЈЕ ПЛАНИРАНО ПРЕКО 4.000.000КМ (4 МИЛИОНА КМ). Висе од пола ставки плана набавки јесу послови за сина Игора. Новина јесте и едукација коју це Проинтер да дрзи Пореској управи и другим јавним предузецима која одједном издасно поцињу да улазу у едукацију и опет скупо плацају све послове и услуге Проинтер и Ланацо. Као сто се најављивало пљацка епских размјера је у току и то несто знаци, несто се десава, планира, коце ли га знати!!! ОЦЕКУЈЕМО И ДРУГЕ ПЛАНОВЕ НАБАВКИ ПО ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЦИМА И ИНСИТИТУЦИЈАМА КОЈЕ УЦЕСТВУЈУ У МИЛИОНСКОЈ ОТИМАЦИНИ НАРОДНИХ ПАРА!!! ЗИВЈЕЛА РС!!!

Name

Ре

20.02.2017 14:29

Вец су јер не знају другације а и не смијууууу.

Name

За Моликрада,

20.02.2017 14:35

Ти си стварно једна коњусина ,само ти пати;иди несто паметно урадити . досадан си као пролив.

Name

Посте РС

20.02.2017 14:51

Посте РС су такодје у фебруару дале два посла Проинтеру, један вриједан скоро 300.000КМ за модернизацију мрезе, едуакцију и сл и други од 12.000 за подрску техницкој подрски поста рс, смјесно да немозе смјесније, подрска подрски. Јасминка Кривокуца, као послусник СНСД-а је увијек била за интересе РС и сина Игора. Проинтер је и просле године био кљуцни добављац Поста РС за опрему, а ове године вјероватно једини јер све је то у интересу РС и Кривокуце.

Name

Електропривреда

20.02.2017 14:53

Ланацо у Електрокрајини добио посао вриједан скоро 500.000КМ (ОБАВЈЕШТЕЊЕ О ДОДЈЕЛИ УГОВОРА 741-4-2-7-5-43/17) на који се наравно нико није пријавио осим њих. Надоградња постојећег информационог система уводјењем система јавних кључева и прве фазе система управљања документима-ПКИ. Ово је прва фаза, а бице их јос неколико јер треба увијек и сто висе за Ковацевица и Радмановица који годинама преко Ланаца извлаце паре из Електрокрајине. Обојица воле да казу, "све дирај али Ланацо у Електрокрајини не дирај" У марту се оцекује потписивиање јос једног уговора о услугама измедју Ланаца и Електрокрајине вриједног 1 милион КМ. А до краја године бице јос уговора и уговора.

Name

Партија

20.02.2017 15:05

Ови покрадосе РС док се ми бавимо Бакиром, ЉУДИ СТА СЕ ДЕСАВА ОВО. У ТА МИ ГЛЕДАМО, СТА МИ ГЛЕДАМО.......................Еј ови раде посао пуном паром док се ми завитлавамо.....све односе градјани насе РС.........опозицијо имали икога да заустави ово....оцигледно да нико други не мозе да добије посао осим Проинтера у РС.

Name

вукоје

20.02.2017 15:09

Досадан си са тим Проинтером,није тема корупција и набавке већ уставна криза произведена Бакирором.

Name

ре вукоје

20.02.2017 15:29

Док се ти бавиш уставном кризом безочно појединци преко својих фирми извлаче новац из јавних предузећа и министарстава.Глупљег народа од нас у Републици Српској нема.А ти Вукоје изучавај и даље устав БиХ.

Name

вукојебина

20.02.2017 15:30

Док се ми бавимо Бакиром, ови насу у РС све покрадосе...ахахахахахаха

Name

Коста

20.02.2017 15:45

Пусти чо'јека да си да одушка, гарант' склапа рачунаре у гаражи а Проинтер и Ланацо га упорно газе на тендерима.

Name

Турбоскара

20.02.2017 17:07

АЛО А СТА ЦЕМО СТО НЕМА ПАРА ПД ММФ ВИСЕ ЈЕЛ ЗАТО СВА ОВА ИГРАНКА ОКО РЕВИЗИЈЕ ПА ДА МАЛО СКРЕНЕМО ПАЗЊУ НА ДРУГУ СТРАНУ ОД СВОГ ДНА ДО КОЈЕГ СТЕЕ НАС ДОВЕЛИ.А КАД НЕБУДЕ ПАРА ЗА ПЛАТЕ ПЕНЗИЈЕ ОНДА РАСПИСИТЕ РЕФЕРЕНДУМ.ДОКЛЕ ВИСЕ РУМУНИ ЗА ЈЕДНО НЕСТО ОДМА СЕ ДИЗУ А МИ МЛАТИМО ПРАЗНУ СЛАМУ УМЈЕСТО ЊИ.

Name

СЗП БиХ

20.02.2017 18:08

Али нема вам министра Драгана Мектића!?

Name

Карадоз

20.02.2017 13:07

До кад це Срби из БиХ бити веци Срби од оних из Србије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.02.2017 15:59

Избори брате избори! У БиХ кампања траје 4 године па опет испоцетка! Тузи ме брате ако имас право на то и ако ти закон дозвољава! Ако ме немозес тузити и то ти закон не дозвољава немозес ме ни тузити. Сви казу ревизија це бити одбацена а овамо толика паника! Ако знате да це бити одбацена цему оволика фрка!?

Name

Хулио

22.02.2017 09:44

Па фазон је да це ревизије бити и они то знају али овамо дигли фрку народу,,,,,треба да се оперу код народа,,,,а народ ко овце,овце......

Name

Легенда

20.02.2017 13:12

Посте РС су у фебруару дале два посла Проинтер и сину Игору, један вриједан скоро 300.000КМ за модернизацију мрезе, едуакцију и сл и други од 12.000 за подрску техницкој подрски поста рс, смјесно да немозе смјесније, подрска подрски. Јасминка Кривокуца, као послусник СНСД-а је увијек била за интересе РС и сина Игора. Проинтер је и просле године био кљуцни добављац Поста РС за опрему, а ове године вјероватно једини јер све је то у интересу РС и Кривокуце. док се ви бавите Бакиром, Баја интезивно са својим фирмама згрце милоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пореска управа РС

20.02.2017 14:13

А тек да видите план јавних набавки Пореске управе РС. Изгледа да је Зора одлуцила да испуни све зеље сину великог водје Баје и тој фирми Проинтер о којој се прица и која сваки дана добије један посао у јавним предузецима институцијама.

Name

Ре легенда

20.02.2017 14:44

Опозицију не интересује лоповлук и крадја сопственог народа. То сто писес неце се никад наци на темама опозиције. Њима је Бакир досао ко кец на десетку сад могу до миле воље да продају маглу народу и да прицају оно сто народ зели да цује а не стварну истину.ЦИТИРАМ њихове ријеци: Срби морају да буду паметни и да одговорном националном политиком бране и одбране и чувају Републику Српске и српски народ у БиХ", каже лидер СДС-а. Ало је они овако бране блага вама У РС. Бране вас са лазу. Вазнија им је ревизија од крадје , лоповлука, намјестања тендера... од просперитета властитог народа?

Name

ре ре легенда

20.02.2017 15:04

Опозицију и те како интересује лоповлук и пљачка у РС. Па учествују заједно у њој само су они поштени јер им припада мањи дио, али за то што добијају учиниће све да замагле све то и спријече да главни пљачкаши не дођу пред суд правде. Ето то је истина о опзицији. Докази на све4 стране а ни то народ неће или не може да види.

Name

Мм

20.02.2017 13:14

У реду је то а хоце ли то бити плацено. Пазите да вас Додик не превесла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико и Неко

20.02.2017 14:31

Вец је и стите његов криминал.

Name

Кики

20.02.2017 21:34

Вецина це бити, са вама ил без вас. Цак да блокирате све до краја избора,нема везе. Федерација има јос несто на рацуну а код вас је вец сад,куку леле.

Name

Мали Перица

20.02.2017 13:17

Немојте слушати Додика, ваш шеф је Бакир. Он ће вас окренути на прави пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобо

20.02.2017 13:38

Тацно тако..

Name

ре перици и слоби

20.02.2017 14:02

Двије будалетине Додикове...

Name

брат Ђуро

20.02.2017 14:52

за ре ... Не вријеђај будалетине. Ријечи за оне што подржавају Додика не постоје у српском ријечнику. Објашњења за такве аномалије су изван овог времена и простора.

Name

Реално

20.02.2017 13:26

Одлицан потез..Додик само цека да ви напустите и да Вас опет насанка и он са снсд формира вецину у парламенту БиХ,а ви само прицајте супљу прицу око ревизије која нема везе са зивотом обицних људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само напријед

20.02.2017 14:18

Па нека формира, ако мозе,ионако је климава та вецина, а он има мање посланика од СзП.А и ако формира, ту це се видјети ко је издајник.

Name

xxx

20.02.2017 13:28

Ма шала је око ревизије, немојте се сикират...посматрајте ко референдум о дану рс-а, како оно рекосте:подигла се прашина без везе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ај

20.02.2017 13:30

То и јесте Бакиров и Додиков циљ. Само слијеп човјек не види да оно сто Бакир ради само Додику иде на руку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.02.2017 13:43

Опет нема вецине без Фахре и 4 СДА одметнута заступника.

Name

Браво

20.02.2017 13:31

Свака цаст, тако се бране Српски интереси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико и Неко

20.02.2017 14:32

Хахахах.

Name

Зоол

20.02.2017 13:31

Јел зна неко колико Сакиба Софтица има?Скоро сам на ТВ видио једног који каже да је био агент БиХ и да му је мандат истекао унда је само професор и да неће нити има право на заступање БиХ било гдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цартман

20.02.2017 13:32

Ми смо спремни и на изостанак пензија, плата и потицаја како би за зртве урадили све сто моземо. Јесте ли ви на исто спремни док браните агресора из Србије? Ако јесте, сретно нам свима и да видимо ко це дузе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре цартман

20.02.2017 14:14

Ста ти знас о истим корјенима кад је код тебе све лазно И све од јуце!? Јуце си сазнао ДА ниси само муслиман него да си постао босњак! Јуце си сазнао да ти је језик "босански". А кад си науцио ста је агресија? Ниси јос јер уцис оф Изетбеговица.

Name

Зајебант

20.02.2017 13:32

Треба референдум расписати на нивоу цијеле БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

понуда

20.02.2017 13:39

Ко хоће да се кладимо да ће министри остати у Савјету министара и да неће дозволити пуцање сарадње са СДА. Све ће се свести на став о игнорисању Бакира Изетбеговица и позив на његову политичку изолацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А што да се кладимо

20.02.2017 14:31

Па Мектић сам рече да имају примања око 7000 КМ на мјесечном нивоу ,ако остану у техничком мандату 7000 КМ добијаће за лежање , гдје то има , иначе ови наши политичари ионако ништа не знају радити.Циљ је убацити себе и породицу на добар државни посо , а народ ко је.е .Кад нестане пара диже се кредит а народ је стока која ће то платити.

Name

акабиба

20.02.2017 13:53

Чекај мало па зар није Баке извршио удар на институције ко баја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

20.02.2017 13:57

Треба сви да престану дизати тензије, такмиче се између себе ко ће страшнију реченицу изговорити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.02.2017 14:07

Ма како то.Треба их лозит да јос појацају тензије јер се тиме повецавају сансе да не добију кредит од ММФа.То нам је једини нацин да их се кутарисемо.

Name

Рулет

20.02.2017 14:10

А у пм. дал нас то заступа Чавићева десна рука а лијеви џеп, оно буренце звано Војин? Јадна је Српска ако је та снсд побегуља штити. НДП-ом се кити а СНСД-ом штити. Мало снсд-ом мало Станковићем мало Шпирицем. Био једном један ндп са гробаром Цавицем и његовим побочником који вец спрема изненадјења. Дзомбиц цека а Станковиц трља руке. Вратит се мило за драго мора. А то сто је мило је Цавицева ноцна мора. Војин се вец пофалио дилом са Цавицем и. Цекамо да нам испуни силна обецања, јер нас 22 је обецао запослити. Коцкар и пробисвјет. Улог је велик цијели НДП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико и Неко

20.02.2017 14:30

Уцјене нису добро ресење. Следи укидање РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

20.02.2017 15:06

Ха одлицно.Знаци Мицко улази у власт на нивоу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕЛЕ

20.02.2017 15:09

РАДИТЕ ПАМЕТНО И НЕ СЛУШАЈТЕ ЛУДОГ МИЛОЈКА/ДОДУ/ЈЕР ОН ЗБОГ ОГРОМНЕ ПЉАЧКЕ НАРОДА У РС ЖЕЛИ НЕМИР И РАТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јадно

20.02.2017 15:13

Ма све блокирајте немојте ниста радити примајте плате и једни и други а богами и треци народу је одавно прекипило просли пут су горјеле зграде влада ,а ви мислите да мозете вјецно јебават ову сиротињу .Први мјесец кад неиплатите пензије и плате полицији неце вас ни Амор Масовиц наци у Босни....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

20.02.2017 15:28

СВЕ УРАДИТЕ И БЛОКИРАЈТЕ ИНСТИТУЦИЈЕ БИХ АЛИ НЕ НАПУСТАЈТЕ И НЕ САСТАКТЕ СЕ СА ДОДИКОМ ПРЕВАРИЦЕ ВАС ПОНОВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

20.02.2017 15:33

Народни гуслар Вукота Говедарица - Српско Сарајево 2009

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зврцка

20.02.2017 15:41

Сто вас Милорад зедне преко воде преводи цццц. Тацно је знао како вам је и име. Сад ми је јасно зашто вам је испред имена СЗП стављао префикс ТКЗ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

20.02.2017 15:48

Немојте за бога милога то да радите, таман се Мектић згријао у Сарајеву, мораће да пређе у Странку за БиХ или тако већ неку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИМА ЗАМЈЕНА

20.02.2017 16:02

Ако нећете , НЕМОРАТЕ. Има Замјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додикове СЛУГЕ

20.02.2017 16:04

Само напријед Додикове слуге . Јес вас Миле издресиро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

20.02.2017 16:52

Људи јел зна ико гдје је она Мајкицка да И она избаци који бисер.Ја је нисам дуго види да И она није отисла да извади крајнике знам да воли сладоледе да лизе.

Name

На посо БАГРО

20.02.2017 17:33

То би они да се пика да раде а не даде . Би плату ал на Гузове . А народ опет да испашта . Е па неће моћи . Или на пуно радно мјесто или останите кући и цјепајте дрва за 20 КМ. Као што ти и сам радим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозоционар

20.02.2017 18:14

Војин Мијатовиц савез за промјене фуј фуј фуј фуј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

20.02.2017 18:28

Директан пренос са седнице савеза у лактасе преко војина е мој луди цавицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крсто

20.02.2017 19:00

Јадни Чавићу и твоја пудлица у лику задригле барабе Војина Мијатовића. Цијели савез за промјене прича о јавно-тајном дилу тебе и твога клона са дипломом која не важи ни до Лакташа. Странка која је обећавала НДП, сад је само твоја биједна прћија. Војин се већ хвалише чиме те стимулише, а ти све мање можеш глумити поштеног опозиционара. Ви сте иста багра.

Name

Кресоје

21.02.2017 16:13

Од ових сто сједе за столом,једино несто вриједи Иваниц.Остали ,голи шмокљо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демагогија

22.02.2017 09:39

Тако треба: Ако буде ревизија, у БХ-а нема већине, а исто тако ни Бакиру ни Милораду ни Драгану ни осталима њима сличнима нема трећине

ОДГОВОРИТЕ