Боем се вратио: Да престанем да пушим?! 'Ајте, молим вас...

Још сам млад, видео сам многе сенилне! Италија бруји о подвигу омиљеног тренера. . .

Фудбал 20.02.2017 | 11:30
Боем се вратио: Да престанем да пушим?! 'Ајте, молим вас...
На Апенинима га воле сви. Добро, не баш сви. Навијачи Јувентуса не могу да га смисле јер је први проговорио о криминогеној хоботници Лућана Мођија. Али је зато за навијаче осталих клубова један од симбола најславнијих година „калча“.

Здењек Земан.

Диносаурус из времена када се на Чизми играо најбољи фудбал. Један од последњих фудбалских романтика. Човек који сваку екипу може да научи да игра леп фудбал и на гол више. Добро, не баш сваку. У Црвеној звезди није одговарао појединим „звездицама“ тадашњег тима, па је „погинуо несхваћен“.

Али Земан је и даље онај исти пријатељ фудбала као пре 25 година правио чуда на југу Италије и у Фођи направио Земанландију. Као када је са Лећеом терорисао противничлке одбране. Као када је са Пескаром пре коју годину прошао кроз Серију Б као казнена експедиција и лансриао тада младиће, а данас асове Ћира Имобилеа, Лоренца Инсињеа и Марка Вератија.

Данас је започео нову епизоду у Пескари. И то како! Преузео је најгори тим Серије А који је од почетка сезоне имао само једну победу. И то ону незаслужену, службеним резултатом против Сасуола. Губитнички тим је претворио у брзи воз који је прегазио Ђенову са 5:0.

Италија бруји о подвигу омиљеног тренера. Отписана Пескара је реаговала касно са сменом Масима Ода и повратком Земана на клупу. И даље је последња, а Емполи који је први изнад црте јој бежи чак 10 бодова, 13 кола пре краја. Опстанак је немогућа мисија, али после петарде Ђенови, Земана су одмах питали да ли би престао да пуши, ако би направио чудо и изборио опстанак.

Боем како му тепају - што због чешког порекла, што због стила - је победу од 5:0 доћивео прилично равнодушно...

„Да престанем да пушим? Ајте молим вас... Пустите ме да пушим. Смањио сам у последње време. Да ме људи памте по нечем другом осим по цигаретама“, одговорио је Земанновинарима после меча.

Њгов повратак у Пескару су многи дочекали на нож. Прво, због тога што га сматрају старим и прегаженим. Друго, јер је „издао“ Пескару када ју је увео у Серију А и отишао у Рому.

„И даље се осећам младим. Нисам млад као неке моје колеге, али се добро осећам. Мислим да и даље могу да дам понешто фудбалу. Због тога сам и даље на клупи. Јер верујем. Други нека причају шта хоће, а ја ћу се трудити да и у 80-ој будем ту. Видео сам многе за ових 30 година који су потрошени, ја се још не дам. Видео сам много сенилних људи у њиховим 30-има, а ја се још држим. Вратио сам се у Пескару јер су ме многи сматрали издајником. Те исте бих питао, ко би од њих одбио Рому? Дошао сам да помогнем Пескари јер сам им био потребан“, објаснио је Земан.

Искусни стручњак је одговорио и на то какве су шансе Пескаре за опстанак.

„Морамо да одиргамо остатак првенства као Јувентус, Рома или Наполи. То је много тешко, али можемо да пробамо. Ништа не зависи од нас, колико од осталих. Например од Емполија. Математика каже да имамо шансу, али морамо да идемо од утакмице до утакмице и да се надамо да ће Емполи стално да губи. То је мало вероватно, али остаје нам нада и напоран рад. После једне утакмице, тешко је причати о неким реалним шансама за опстанак“.

Многе је занимало шта је то Земан променио одједном, па је Пескара проиграла и дала пет голова...

„Шта сам могао да променим када сам одрадио само три тренинга са екипом? Прво сам приметио да екипа није баш у најбољој кондицији и физичкој спреми. А то је битан фактор. Данас смо успели у две или три ставри које смо пробали на тренинзима. Радује ме да момци имају ентузијазам и жељу да покушају. За ову победу су они најзаслужнији. Могу само да им будем захвалан што су урадили све што сам очекивао од њих. Успели су и разбили су проклетство. Због тога је ова победа јако важни из психолошког угла. Даје нам простор да радимо са мање притиска и више самопоуздања. У неким ранијим утакмицама сам видео да је Пескара играла добро, али да није била довољно активна и фокусирана. Падали у у другом полувремену...“

Земан је био без посла од маја прошле године када је напустио швајцарски Лугано и многи су милили да је то био крај његове каријере.

„Било је понуда. И неких ван Италије. Али не из Кине. Тамо нису чули за мене нити знају ко сам“, нашалио се Боме.

Земанландија опет доминира у насловима на Апенинима. Серија А је у Песакри добила занимљиву причу коју ће пратити многи фудбалски романтици. Пескара је отписан, али у наредних 13 кола постоји танка шанса. Следе гостовања Кјеву и Сампдорији, удинезе код куће, Аталанта у гостима, Милан код куће, па гостовање Емполију. Можда до тада смање заостатак и можда то буде неочекивано једно од најзанимнљивијих утакмица сезоне у Италији. А после тога следе Јуве и Рома на Адријатику, серија утакмица против директних ривала каљарија, Кротоне, Болоње и Палерма. Можда...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар