Због кусура нису прегледали бебу?!

Медицинска сестра на Дечијем одељењу прокупачког Дома здравља није хтела да прим бебу стару 18 месеци на преглед, само зато што није имала ситан новац да врати кусур.

Србија 19.02.2017 | 19:53
Због кусура нису прегледали бебу?!
Како појашњава разочарана мајка Невена Томић Стојановић из Ниша, она је родом из Прокупља и у време недавног празника Дана државности одлучила је да посети родбину. Није слутила да ће се десити нешто непредвиђено па није ни понела дечију здравствену књижицу, иако беба има регуларно осигурање.

Међутим, у поподневним сатима 15. фебруара, беба је почела да повраћа и добила је дијареју, па су одлучили да потраже савет лекара.

"На шалтеру Дечијег одељења у Дому здравља, биле су две сестре. Када сам им објаснила о чему се ради, да сам из Ниша и да немам код себе бебину здравствену књижицу, речено ми је да морамо да платимо 357 динара и да ће је онда прегледати дежурни лекар", почиње причу мајка, која у тим тренуцима није размишљала о новцу и није видела ништа необично у томе да треба да плати.

Међутим, проблем је настао када је извадила новчаницу од 1. 000 динара.

"Када сам покушала да дам новац, сестра је рекла да нема ситно и да морам да раситним паре. Почела сам да претурам по џеповима, у помоћ је прискочила и моја сестра која је била са мном, али смо прикупиле тек око 200 динара, што је за сестру на шалтеру било неприхватљиво", тврди Невена.



Она наглшава да је понудила да плати картицом, па чак и еврима, али је медицинска сестра била неумољива.

"Инсистирала је на ситном новцу, нису помогли апели да ћемо донети новац а на питање шта сад да радим, она је само слегла раменима и више није хтела да коментарише", додаје Невена.

Тврди да јој није преостало ништа друго него да своје болесно дете транспортује за Ниш, тридесетак километара од Прокупља како би добило одговарајућу здравствену заштиту.

На срећу, испоставило се да је беба у реду, али се забринута мајка пита шта би било да је не дај боже било другачије.

"Само ме занима колико вреди дечији живот и хоће ли неко стати на пут оваквом понашању људи који примају новац из државне касе, а кад год могу млтретирају беспомоћне грађане. Питам се само да ли би исто урадила и да је у питању дете неког њеног рођака и пријатеља. Потпуно сам разочарана оваквим поступком", додаје огорчена Невена и подсећа да је писмено о овом случају обавестила директора Дома здравља, као и надлежно министарство.

Директор Дома здраваља др Павле Орбовић тврди да није упознат са поменутим случајем и да не може да каже о чему се ради. Наглашава да је правило да се беба прима на преглед без обзира да ли има књижицу или не па чак и да у колико родитељ нема да плати, рачун се накнадно шаље на кућну адресу.

"Први пут чујем о овоме и не могу да тврдим да ли је било пропуста или не. Искрено, до сада нисмо имали притужбе на рад сестара на Дечијем одељењу али ћу колико већ сутра видети о чему се ради и ако је било пропуста, одговорни ће бити кажњени", рекао је директор Орбовић.

(Ало.рс)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

мм

19.02.2017 19:29

Одма отказ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

19.02.2017 19:48

Сигурно је била нека бабускара са великим радним стазом, једино се оне овако понасају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тудјин

19.02.2017 20:29

Хвала Богу да не зивим на овим подруцима мислим да би брзо заглавио у затвотр.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

19.02.2017 23:18

Пазите одосе нам мозгови.

Name

Ђоо..

20.02.2017 02:24

Дивљи запад ,на yугу сербије. ( само мани мани)

Name

марија

20.02.2017 07:52

Отказ,то је купљена диплома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

20.02.2017 08:30

Дрзава у којој влада закн свака цаст хии.

ОДГОВОРИТЕ