Мектић: Са Бакиром нема сарадње

Министар безбједности БиХ Драган Мектић сматра да је одлука о ревизији пресуде против Србије лична одлука члана Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића, те да то није став ни бошњачког народа, ни СДА.

Босна и Херцеговина 19.02.2017 | 19:33
Мектић: Са Бакиром нема сарадње
''Лично мислим да ми БиХ не можемо градити са Бакиром Изетбеговићам. Чак сам убијеђен да он има неку патолошку мржњу према Србима. Поштујем СДА, али Бакир Изетбеговић не може бити нама партнер за БиХ. Зато мислим да морамо тражити партнере на неком другом мјесту, јер БиХ морамо правити по мјери свих грађана, на начин да то буде правна држава у којој ћемо се међусобно уважавати'', истиче министар Мектић у ексклузивном разговору за Вијести.ба. 

ВИЈЕСТИ.БА: Како тумачите чињеницу да је на јучерашњем савјетовању, под покровитељством члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, донесена одлука о ревизији пресуде против Србије?  

МЕКТИЋ: Ја не оспоравам нити сам у једном моменту оспоравао право, ни говорио о самој могућности ревизије пресуде, већ сам говорио о некоректном и непоштеном односу Бакира Изетбеговића према читавом том процесу. Није уопште дозволио да се о томе на било који начин расправља у институцијама БиХ, већ је то свео на његову личну и приватну ствар. Дакле, није хтио да разговара у институцијама БиХ, без обзира на то што је свјестан да ће такав процес произвести турбуленције у унутрашњим односима у БиХ, можда и на регионалном нивоу.

Ако Срби имају неки проблем у БиХ, значи ли то да рецимо члан Предсједништва БиХ из реда српског народа треба да направи неку приватну сесију, позове неке људе, те да донесу одлуку како ће Срби заузимати став према унутрашњим односима у БиХ? Не, не може тако. Без обзира о којем проблему се ради, ми морамо имати снаге и могућности да о проблему расправљамо у институцији, те доносити одлуке у оквиру Устава и закона у институцијама БиХ. 

Ако БиХ, као држава, жели да због нечега тужи неку другу државу, не може то бити ствар само једног народа. Ако БиХ оптужује, онда је БиХ и Срби и Хрвати и Бошњаци и остали народи у БиХ. Можемо ли ми Срби сада да сједнемо и рецимо донесено одлуку да тужимо Хрватску? Треба ли то да радимо? Је ли то коректан однос нас у БиХ једних према другима? 

''Огорчен сам и жао ми је што на такав начин дерогира Устав и БиХ. Лично се трудим да путем функције коју обављам у БиХ донесем што више правне државе и што више владавине права, те да се обрачунамо са криминалом и корупцијом. Никада нисам предузео ниједну радњу изван Устава и закона у БиХ. 

Такође, мислим да се ради о личној одлуци Бакира Изетбеговића и да то није став бошњачког народа. То није став ни СДА, јер сам разговарао са многима из ове странке. Лично мислим да ми БиХ не можемо градити са Бакиром Изетбеговићем. Чак сам убијеђен да он има неку патолошку мржњу према Србима. Поштујем СДА, али Бакир Изетбеговић не може бити нама партнер за БиХ. Зато мислим да морамо тражити партнере на неком другом мјесту, јер БиХ морамо правити по мјери свих грађана, на начин да то буде правна држава у којој ћемо се међусобно уважавати''. 

ВИЈЕСТИ.БА: Много питања се намеће из овога што се рекли. Има ли Савез за промјене заједнички став о томе како ће дјеловати у наредном периоду у институцијама БиХ? 

МЕКТИЋ: Ја нисам за то да представници Савеза за промјене излазе из институција БиХ, нити да нас ико истјера из њих. Колико год права у БиХ имају Бошњаци и Хрвати, толико имају и Срби, као што је БиХ држава и Бошњака и Хрвата, толико је и држава Срба. Ми не можемо бјежати из нашег, не можемо напуштати нешто што је наше. Но, не можемо дозволити, када су у питању односи унутар БиХ, да се дерогира Устав и закони, те да се на неким приватним сијелима и неформалним дружењима људи врло сумњиве прошлости, посебно ратне, одлучује о важним и крупним питањима у БиХ.

ВИЈЕСТИ.БА: Уколико то не буде напуштање институција БиХ, како ће одговорити српска страна?

МЕКТИЋ: Ми са Бакиром Изетбеговићем, готово сигурно, нећемо бити никакви парттнери, нећемо са њим сједати за сто нити ћемо разговарати. Спремни смо са другим људима из СДА разговарати о будућности БиХ. Мислим да БиХ треба градити на начин да идемо у ЕУ. Такође сматрам да се регионално требамо повезивати, те да на западном Балкану генерално треба доћи до изградње стратешког заједничког интереса Бошњака и Срба, јер смо напросто осуђени да живимо једни са другима овдје. Но, ми не можемо радити са људима који су екстреми. 

ВИЈЕСТИ.БА: Ко су ти други људи из СДА?

МЕКТИЋ: Има их колико хоћете. СДА је огромна странка и постоје многи људи који су сасвим толерантни. Ми желимо да градимо односе на начин да стварамо перспективу и будућност за грађане, за младе људе, за будуће генерације. На страну све ово, ревизија пресуде треба бити ствар суда. Али ако одлучујемо да то буде уиме БиХ, не могу да прихватим да само Бошњаци одлуче оно што је у интересу БиХ. То ме вријеђа и понижава као Србина. Изетбеговић није био у стању да посвети пет минута разговара о томе у Предсједништву. Не можете да игноришете институцију и да не видите чланове Предсједништва БиХ, не можете да не видите Србе и Хрвате у тој причи. То не може. 

Изетбеговићу није стало до регионалне стабилности и добрих односа. Мислим да Изетбеговић руши политику коју води предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, који је нашао заједничке интересе између БиХ и Србије, као што то треба радити са Хрватском и Црном Гором. Мислим дакле да је то рушење тог концепта и тог пројекта. Изетбеговић би можда градио такве односе са неким другим. 

ВИЈЕСТИ.БА: Поменули сте могуће нове партнере. Значи ли то да ће СДС кренути у неку нову коалицију, покушати наћи нове партнере када је у питању већина у Парламенту БиХ? 

МЕКТИЋ: Не. СДА је нама прихватљива са другим људима. Нама није прихватљив персонално Бакир Изетбеговић.

ВИЈЕСТИ.БА: Но, он је предсједник СДА.

МЕКТИЋ: Јесте. Но, без обзира на то, он нама није прихватљив. Ми више нећемо са њим разговарати о било чему. Са другим људима из СДА хоћемо. Нека онда Изетбеговић тражи друге партнере из реда српског народа. Мислим да их неће наћи. 

Шта ће он онда? С ким ће као предсједник велике бошњачке партије и као члан Предсједништва БиХ уређивати БиХ, ако неће Срби са њим? Он нам није прихватљив, јер је екстреман човјек и мислим да код њега, понављам, постоји мржња према Србима. Ја тај проблем немам, јер волим и Србе и Бошњаке и Хрвате. Изетбеговић се мора опредијелити јесу ли му Срби прихватљиви у БиХ или нису. Он нас не може на такав начин дерогирати и потцјењивати и једноставно нас не видјети у читавом том процесу.

ВИЈЕСТИ.БА: Очекујете ли да Међународни суд правде прихвати захтјев за ревизију?

МЕКТИЋ: Не очекујем. Питање прво је да ли ће прихватит легитимност агента. Друго питање је да ли ће уопште прихватити ревизију, јер нема нових аргумената. Читао сам изјаве бошњачких интелектуалаца о томе да су докази врло упитни. Но, Суд нека ради своје. Ок, нека прихвати захтјев и нека буде ревизија, али не можете поништавати нас Србе и Хрвате као факторе са којима нећете уопште о томе да причате, а доносите тако крупне политичке одлуке које утичу на односе унутар БиХ. Шта да ми очекујемо сутра о неком трећем, четвртом питању? Да Изетбеговић опет сазове неку дружину и направи неко сијело, те донесу неку одлуку? 

Он каже "Ми смо донијели одлуку", а ја питам ко сте ви, која сте ви институција, шта сте и шта сте ви да донесете одлуку? Он није дозволио да институције БиХ, попут Предсједништва БиХ, ни примиришу да о томе разговарају. Ја бих у неку руку и схвати да се о томе разговарало на Предсједништву БиХ, па да је онда ту апсолутно заблокирало, али не. Човјек нас није ни видио. 

ВИЈЕСТИ.БА: Шта је рјешење за односе Бошњака и Срба у БиХ? Је ли то промјена водећих политика? Промјена челних људи који воде политике?

МЕКТИЋ: Јесте. Рјешење је да се Бошњаци ријеше Бакира Изетбеговића, а Срби Милорада Додика. Мислим да се њих двојица хране и да је начин вођења политике Милорада Додика према БиХ и Бакира Изетбеговића у БиХ на принципима ратнохушкачке, екстремно националистичке реторике. То је резултат читаве ове приче. Они су нас и довели до овога. Највећа је глупост што је Милорад Додик урадио и никада је нисам подржао, а то је референдум. Ја нисам изашао на референдум, ево сада први пут говорим. Нисам и не бих ни сутра изашао на такву врсту референдума, јер га је Додик организирао у сврху властитих приватних интереса, као што је сада и Бакир одлучивао о тужби. Њих двојица су проблем овдје.  То нас води у суноврат. Ми се двије године не бавимо нити једним озбиљним питањем грађана, него само измишљеним и наметнутим политичким кризама од Милорада Додика и Бакира Изетбеговића.

ВИЈЕСТИ.БА: Шта очекујете када су регионални односи у питању? Реакције из Србије су до сада биле веома благе, бар када је у питању предсједник Владе Србије Александар Вучић. Очекујете ли да остану на том нивоу или се могу очекивати снажније реакције?

МЕКТИЋ: Не очекујем. Мислим да су нормални и паметни људи схватили да нам је живјети заједно овдје. И да ћемо толико брзо напредовати ка ЕУ колико будемо заједно добро радили. Нисам за ни да Срби у БиХ сада повуку ручну, јер ће због тога трпјети и Бошњаци и Срби и Хрвати – недужни људи.

Не, ми ћемо њима стварати правну државу и ја ћу учинити све што могу да буде тако. Али нећемо дозвлити екстремистима и људима који мрзе једне, друге или треће да уђу у причу, а најрадије би вољели да не виде поред себе једне, друге или треће. Бићемо немилосрдни с онима који овдје буду заговарали такву политику. Не подржавам ни ратнохушкачку реторику из Републике Српске, не стајем у одбрану, али ни Изетбеговић више не може овако.

ВИЈЕСТИ.БА: Говорили сте о борби против криминала и корупције. Суду БиХ на потврђвање је стигла оптужница у случају Кемала Чаушевића, али Бобар банке. Може ли се очекивати да крену процеси на том пољу?

МЕКТИЋ: Морају и ићи ће. Само ми је жао што морају ићи „сирове мишиће“. Да људи у правосуђу, у ВСТВ-у прије свега, па и у Тужилаштву, нису свјесни одговорности коју носе по питању опстанка БиХ. Владавина права обезбјеђује да имате здраву економију, да не буде сиромаштва, да не буде незапослености. Људи у правосуђу ће морати схватити да имају озбиљан проблем с корупцијом и криминалом у правосуђу. Колико год кажу да су независни, ово су урадили јер су морали. Да је до њих било, питање је би ли се то десило и за десет, 15 година.

Велики је ту проблем био Горан Салиховић као главни тужиоц. Мешетар. Нека истрага све каже о њему. Имам позитивно мишљење о новој главној тужитељици. Она је упала у поремечене односе до те мјере да се људи међусобно не подносе. 

Ту је огроман проблем у ВСТВ-у, јер се намећу као најутицајнија политичка институција у БиХ. У ВСТВ-у, пошто су ушли у ту спрегу, долази до реализације прљавих политичких намјера разних елита и структура. Они су ушли у дил. Једни другима чине услуге. Политичке партије ријешавају егзистенцију разним носиоцима политичких функција, а ви њима заташкавају и упропаштавају предмете за узврат.

То је дно дна у којем смо се нашли. Пандора је изнуђена на мишиће. Видите, они говоре о злоупотреби положаја и овлаштења Кемала Чаушевића. Колико је држава оштећена?! Колико је опљачкана?! То уопште не помињу. Као да то није проблем. Није мени уопште битно што је неки Садиковић дао Чаушевићу хиљаду марака по камиону. То јесте кривично дјело, али колико је том радњом опљачкана држава, колико је опљачкан овај народ. За то има да одговарају! За пљачку! Ово је покушај да створе привида да нешто раде. 

Они су иначе већ у ситуацији за озбиљно ресетовање. Тамо имате јако пуно људи који заступају разне политичке интересе. Тачно се зна у Тужилаштву БиХ које је сваки тужилац политичке орјентације и чији је миљеник, те која га странка гура. Они тамо на том основу „ратују“. Морат ће радити због притиска јавности. Најбоље би било да неки оду јер су значајно допринијели пропасти правне државе. 

Извор: Вијести.ба

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Саса

19.02.2017 18:37

Ја мислим да це вас сзп Додик поново насукати. Избацитце вас са нивоа Бих а он це улетети поново у власт а ви само кукајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

19.02.2017 18:46

И не требамо градити бих..треба градити Републику Српску..бих и не постоји..знамо да је то некаква умјетна дејтонско недоносце.Не моземо да не примијетимо да групица са 23 % територије зели управљати..е мало морген..рекао би легендарни Слобо Милосевиц ције це име у Сарајеву ускоро носити једна улица..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јука

19.02.2017 19:22

Није проблем, враћамо се на РБиХ.

Name

ре јука

19.02.2017 19:52

На својих 23 % врацај ста хоцес ал у Републику Српску немој да вам падне напамет да дирате мозе бити гадно.сто реко овај прије беих и не постоји и сто прије утувите у васе празне гаве бице вам боље

Name

Петар

19.02.2017 20:30

Јука знаш може и Краљевина СХС, шта знаш политика ти је лака као боза, само кажеш мере бити али не мора да значи.

Name

19.02.2017 21:23

Подмажите тракторе далеко је Београд

Name

Иван

19.02.2017 21:30

Каква БиХ, нема од тога ниста, то је пропало вец одавно. Само независна Република Српска мозе да спаси Србе, нека и Федерација прогласи независност па да сарадјујемо као праве комсије!

Name

За јука

19.02.2017 21:31

Мозе у југи

Name

Ре јука

19.02.2017 21:32

Мислис СФРЈ мозе пријатељу

Name

Гаврило Принцип

19.02.2017 20:27

Поштовани Мектићу, све прихватам што си изјавио, али не и то да међу Муслиманима има неко ко не мисли као бабов насљедник. Не, Мектићу, дословно - они су сви исти, толико заслијепљени мржњом према Србима да од тога не могу да схвате посљедице свега овога и да им Босне више нема ни у плећки!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само Кажем...

19.02.2017 21:00

Гаврило Принцип у праву си... Сви су исти..

Name

Боxон

19.02.2017 21:43

Мени је мој ђед говорио за потурице: Једног стави у врећу и сједи на њега, а другог угости најбољим ручком - исто ти мисле!!!

Name

Рале

19.02.2017 22:22

Срби памет у главу,наорузавање и то убрзано.У овој вукој... нема мира.Овде је рат увек као опција. Паметном доста.

Name

За гаврила

20.02.2017 05:13

Свака цаст сви су они исти само сто се праве фини.нема босне а неце је ни бити

Name

против

20.02.2017 08:06

За Рале ако позивас србе на орузје и рат изволи убиј се одма ,кад погледас како зиве борци кои су створили РС лаксе цес доњети одлуку да се рокнес.

Name

Рики

19.02.2017 20:33

Е мој Мектићу! Опет си омашио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре РИКИ

19.02.2017 21:20

А ти Рики иди па ричи.., друго ништа не знаш.

Name

зеро

20.02.2017 01:46

И то дебело,ваља опет пеглат.

Name

ХРГАЉ

19.02.2017 21:47

Г.Мектицу ово није корупција И криминал.Овоје политика .Уради ти за сто си кадар.Остало це доци само на своје мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кадровање

19.02.2017 21:49

Засто не запослите неког србина у министарство безбједности, да се избалансира национална структура која је катастрофална, унаприједите неког србина, а не само муслимане...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики

19.02.2017 22:20

Није Он омашио,ти си омашио пајдо.Овај цовјек ради чуда,али колика је корупција и криминал теби није уопште јасно.Проуци пајдо мало пропаст Отоманске империје,Римског царства ,Александрије па да видиш шта руси и империје а камо ли мале државе.Корупција једе све људске вредности,уништава нараштаје,сече грану на којој седи интелигенција једног народа,трује све здраво у држави и доводи до уништења на крају.Борба против корупције је бити или не бити за сваки народ.Алфа и Омега битисања и опстанка народа или нације или државе.Па макар била и БиХ а свеједно може и Федерација БиХ може и Република Српска.Запамти корупција и криминал једу све и не питају за веру,нацију име.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

20.02.2017 07:53

Тако је Рики свака цаст корупција је појела све вредности у Републици Српској ,а ови сто пису о ратовању изгледа нису цули за пробијање коридора 92 е то висе нема ко да ради.

Name

Узас

19.02.2017 22:28

Није изасао на референдум?И то казе сада када Бакир јуриса.Хоце ли реци да је пола народа у РС лудо?Срамота ме његове срамоте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

19.02.2017 22:32

Опасан је Мекта! Дуго траје да сконта, ал' кад сконта... :-Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мекетало

20.02.2017 18:17

Док он сконта тетористи све побише и дигоше у ваздух.

Name

Сарадња

19.02.2017 22:37

А ко то јос сарадјује са терористима, у 21. вијеку, у Европи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мектицу

20.02.2017 03:03

Да ли има сарадње са бајом који опструисе БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ново РС доо и РСА гаминг доо

20.02.2017 11:42

Провјерите министре и Ново РС доо и РСА гаминг доо. Да видите како властодршци перу новац на велико...а јадни брину за народ.... можда лоповлуке раде под стресом у незнању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приоритет

20.02.2017 11:52

Министре приоритет БиХ трба бити јака обавјештајна служба. Само са јаком обавјештајном службом можемо знати са ким наши политичари-криминалци имају контакте ван земље и ко им помаже да пљачкају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ливе тв

20.02.2017 16:03

Биће густо до краја Р Србија напада Босна се брани још пуно времена до краја коначан исход сазнаћете у вијестима у 19:00 желимо вам угодно вече.

ОДГОВОРИТЕ