Одзвонило пушењу на јавним мјестима!

Влада ФБиХ усвојила је нацрт закона о контроли и ограниченој употреби дувана, дуванских и осталих производа за пушење. Закон предвиђа забрану пушења на свим јавним мјестима, а казне за кршење су од 250 до 15. 000 КМ.

Босна и Херцеговина 19.02.2017 | 10:51
Одзвонило пушењу на јавним мјестима!
Ако се закон усвоји, на свим јавним мјестима могао би стајати знак ''забрањено пушење''. Пушење ће бити забрањено у затвореним јавним просторима, радним мјестима, јавним скуповима, јавном превозу. Они који не буду поштовали забрану пушења могу добити казну од 250 до 15.000 КМ.

Провођење забране пушења обавезни су осигурати власник и корисник простора. У тим просторима морају бити постављене визуалне информације које се састоје од графичког знака забране пушења и текста који гласи: ''Забрањено пушење''.

У случају да особа не поштује забрану пушења, власник, дужан је особу опоменути, ускратити јој услугу или затражити да напусти простор. Уколико особа то не испоштује, дужан је контактирати надлежни орган.

Уколико дође до забране - осим пушачима, закон ће загорчати живот и угоститељима. Упозоравају да много људи у БиХ користи дуванске производе, те да се боје да ће им због забране пушења значајно опасти промет.

"Утицаће ће то наравно , мислим често ми имамо госте који дођу из иностранства , рецимо, Сарајево је туристички град и онда мени се дешава често да ми људи дођу, сједну у башту и да људи мисле да је забрањено пушење код нас , па кад виде да је пушење дозвољено, они се одушеве", рекао је један сарајевски угоститељ.

Забринути за могући пад промета угоститељи имају и своје препоруке:

"Наравно, мислим да требају простори бити прозрачни, да имају вентилацију, не могу људи сад баш сједити у диму, знам да радници не могу радити у диму, значи то је јасно свима, нико није против тога закона. Закон ће се провести на крају, надам се да ће мало размислити и да ће доћи до неких амандмана."

Мишљења грађана су подијељена:

''Треба се забранити на јавним мјестима и то је то, значи ја не пушим, али треба се забранити''.

''Мислим да то није у реду. Једноставно тако, ја сам пушач, и заиста уживам у пушењу, зашто ми забранити, то моје право''.

''Мислим ако сам ја у мојој генерацији то је тад било ниси цоол ако не пушиш, то је та генерација и увијек ево сад пензионерка сам и тај новац - то је страшно. Али ништа новац према здрављу. Ја сам и здравствени радник и на себе сам љута што пушим и гадим се просто себи. Тако те казне већ што жешће то боље''.

Многи сматрају како ће се овим законом заштитити здравље грађана и смањити болести које узрокује дувански дим. Ако прође парламентарну процедуру, овај закон би био у складу са ЕУ Директивом о дуванским производима.

(Н1)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Миливој

19.02.2017 09:53

Јел ово за РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

педјица

19.02.2017 10:13

Да има памети не треба закон о пусењу на јавним мјестима,али требао је И давно,само је проблем ко це га проводити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лорд

19.02.2017 10:15

Ма КО ЦЕ то забранит кафу ракију и цигару ми не раздвајај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судбина

19.02.2017 10:33

Надоћеш ти у вожњи. Дуга је ноћ, може и те би доћ'. Никад' не реци никад'.

Name

Реx.

19.02.2017 10:25

Хахахааа како је нама добро ни мање земље гдје је све у распаду мале плате незапосленост огромна а имамо високе казне за глупости. Бас смо јединствени... Треба изгласат да буде јединствена казна у износу од 25 000км али ако платис у року седам дана онда пола износа платис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

19.02.2017 10:30

Бит ће весело и скупо, чак можда скупља пита од тепсије. На првом мјесту закон ће се (не) проводити као и многи други. Није ни мало једноставно објаснити да се закон уводи ради заштите оних који раде у дотичним установама и објектима као што су кафане и наравно самих пушача, који често нису свјесни коју штету им цигарета прави. На првом мјесту објаснити, ако те дотични покушава саслушати и још мање прочитати сврху закона. На другом мјесту апсурд је ако законодавац у најширем смислу ријечи или љекар и уопште здравствени радник, који пуши, вама прича ‘бајке’ о непушењу. Дакле, прво треба почистити у својој кући и испред ње. Замислите рецимо оне у бијелим мантилима како у групама стоје испред болнице И фућкају. ‘Од нечег се мора умријети и гдје ћу ја попити кафу, поготово ујутро, без цигарете’, само су неке од изјава, навика и вјековних обичаја нашег поднебља. И да будем искрен као непушач који је некада ипак осјећао чари увлачења дима цигарете: ко зна како би ишло са мном да ми то некада угрожено здравље није забранило, пошто сам такорећи аутоматски након сваког ‘повученог дима’ осјећао (у другом маху и) непожељну посљедицу. И дан данас довољно је да дуже сједим у диму па да то касније осјетим. Док се ужива лијепо је а када дође мак на конац онда већина каже да је требало другачије, али тада је касно. Много успјеха и као прво стрпљења свима који буду хтјели прво себи самом/самој помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ко ће спроводити закон?

19.02.2017 10:44

Заустави комунална полиција некога да пуши и хоће да му наплати казну а овај каже .... офф и продужи.У локалима је већ могуће примјенити казну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Село

19.02.2017 11:06

Ако је ово истина овакве тз казне до 15000км онда тај законодавац није паметан или се само прави луд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико и Неко

19.02.2017 16:47

То су глупости. Халооо 15 000 км нигдје нема на свијету толике казне. Ови се стварно уфурали као да су најбољи на свијету

Name

Олакшавајуће околности

19.02.2017 11:09

У баштама, значи 'на отвореном' не би требало да буде забране. Док се и у затвореном може изаћи у сусрет пушачима и угоститељима (да не пропадају). Могу се направити у стакло затворене, изоловане мање просторије рецимо у саставу кафане, гдје би пушачи наставили уживати и не угрожавати остале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Задовољни

19.02.2017 11:23

Ма да..дрзава нам дала све боговске услове за зивот,ево лагано кувају и завадјају ко прије рата па нам могу и ове западне законе уводити...и ајде молим вас објавите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

19.02.2017 11:32

Конацно један добар закон који треба само јос и примјенити у пракси ако се усвоји,ми непусаци смо дискримирани од пусаца који пусе гдје треба и нетреба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико и Неко

19.02.2017 16:51

Даидза ако не пусис ти онда повуци два пута и баци. Нисмо ми ЕУ да нам уводе те законе.

Name

Бн

19.02.2017 15:17

Супер гдј год кренес она ствар у устима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

19.02.2017 15:55

Браво само треба то све довести у ред оних

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Нико и Неко

19.02.2017 20:00

Онда га мозес наставити пусити као и до сад сто се тице мене. .

ОДГОВОРИТЕ