Анализа - Божинов у Партизану: Лоше обучен, неспреман и ВОЉЕН!

Бугарин је осмехом, шармом и наравно фудбалским умећем учинио да донекле буде сасвим прихватљиво што има вишак килограма, што не испуњава обећања дата на припремама, што не може ни 60 минута у пуном ритму. Јер је био звезда. . .

Фудбал 20.02.2017 | 23:00
Анализа - Божинов у Партизану: Лоше обучен, неспреман и ВОЉЕН!
Година, осам месеци и четири дана, односно 615 дана, 23 гола, 13 асистенција, 67 наступа, један трофеј, понеки килограм више, понеки спринт мање, неиспуњена обећања кад су слаткиши и стил живота у питању, осмех који поправља атмосферу у свлачионици, гардероба која вришти, скоро па течан српски и, рекло би се, чиста емоција према црно-белом.

Сарадња између ФК Партизан и прекаљеног (у правом смислу те речи) бугарског нападача Валерија Божинова прекинута је споразумно, у петак, последњег дана прелазног рока у Србији, два дана након што је некада играч Лећеа, Манчестер ситија, Парме, Јувентуса, Фиорентине, Вероне, Спортинга, Левског, Тернане и Вићенце напунио 31 годину.

Каква је била та сарадња?

Успешна? Не баш. Иако се Божинов фино надавао голова на српским теренима.

Скупа? Сасвим извесно. Иако је Бугарин "дао попуст" клубу на крају.

Незаборавна? Апсолутно! И то ће се само потврдити временом.

"Божа" није само купио навијаче Партизана, који би иначе били немилосрдни према "обичним" странцима који би тако ноншалантно схватали обавезе у клубу, већ и саиграче, тренере с којима је радио (а, било их је за ових годину и по дана), па на крају и спортског директора Ивицу Илиева и њему надређене.

Некако је најхладнији према Божинову, логично, јер у том смислу није могао да прави изузетке, био актуелни тренер Марко Николић, међутим и њему би се "омакао" понеки осмех, када би се током јануарских припрема разговарало о томе због чега потенцијално прва звезда клуба не борави на Кипру, не тренира са осталима, итд.

Божинов је током боравка у Хумској на неки начин успео да учини да буде подношљиво то што нема снаге, не за 90, него за 60 озбиљних минута и да му се верује када на почетку сваких припрема каже:

"Завршио сам са слаткишима".

Али, тако није могло заувек.

...Божинов је у интервјуу за "Курир" отишао и корак даље, рекавши да би поступио исто као Николић и Партизан, да је имао играча какав је он.

Ако су обећања о враћању спортском животу била неиспуњена, бар је опроштај имао дозу самокритичности у том смислу.

"Партизан је мој клуб, заволео сам га и бескрајно сам захвалан људима који су ми дали могућност да играм у једној тако великој екипи. Био је то тежак период моје каријере, а они су ми пруижили руку што никако не могу да им заборавим. Нема никакве љутње, све је то живот, идемо даље, мада морам признати да ми је тешко због тога", рекао Божинов за Курир и додао:

"Видите, у Партизану играју много велики играчи, ту је велики број талентоване деце и сасвим је нормално да челници клуба одлуче да прилику пруже њима, а не играчу мојих година, коме уз то уговор истиче на крају сезоне. Верујте, да сам ја на челу клуба, урадио бих исто то. То је једино исправно".

"Једино што знам је то да ћу где год да будем био навијати за Партизан и подржавати овај клуб".

У Србији су играли бољи, спремнији, успешнији, продуктивнији играчи од Божинова, неки су се касније исплатили и милионским обештећењима, али мало ко је био већа звезда од њега.

Штета само што је то било више на шалу, шмек, понеку "неодољиву" одевну комбинацију, а мање због лопте која се, руку на срце, "лепила" за његову ногу. Да је "знао фудбала", то није и неће бити тајна. Али, да би важило и оно да је "форма пролазна, а класа вечна", потребно је бар "ф" од форме.

Зато се и стекао утисак да би "Божа" Суперлигу могао да игра још неколико година, али и да би се отприлике на томе завршило - пријем, прави пас, незгодан шут, гол у мрежи Рада (4), Младости (3), Чукаричког (3), Јагодине (3), Радника (3), Спартака (2), Јавора (2), Вождовца (1), Напретка (1), Металца (1), Новог Пазара (1), Војводине (1), Жаркова (1)…

...не и мрежи неког ривала из Европе, у квалификацијама за Лигу шампиона или Лигу Европе, па ни Црвене звезде.

Прескуп је то био играч за два гола у победи над Јагодином од 6:0.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар