КРК - најава 1/2-финала: 'Вјечити' за финале, Мега и ФМП вребају своју шансу...

У суботу су на порграму полуфинални мечеви Купа Радивоја Кораћа у Нишу, а велики фаворити биће кошаркаши Црвене звезде и Партизана.  Куп Радивоја Кораћа, трећи дан: Рањени лав на храбре Пантере и реприза финала! Оно што је сада извесно једино је то да Дејан Радоњић неће моћи да рачуна на свој трилинг, те да ће Мајсторовић сигурно играти, а тако би требало да буде и у Човићевом случају. Крај осталих имена и даље стоји знак питања. Ситуација би требало да се разбистри у току дана. . .

Кошарка 18.02.2017 | 13:45
КРК - најава 1/2-финала: 'Вјечити' за финале, Мега и ФМП вребају своју шансу...
Црвено-бели су у првом мечу декласирали Вршац са 99:47 и истакли су најозбилљнију кандидатуру за трофеј, иако су одиграли без тројице првотимаца.

Ривал екипи Дејана Радоњића у првом полуфиналу од 17 часова биће ФМП који је у четвртак био бољи од Спартака са 77:58.

"У полуфиналу против ФМП-а извесно је да ћемо бити лишени помоћи тројице играча који су одсутни. Нејт Волтерс и Милко Бјелица су боље, али у недовољној мери да очекујем да ће играти против ФМП-а. Дангубић је на терапијама у Београду. Апсолутно сам свестан да су оптерећења огромна и то у оволиком низу утакмица, међутим, даћемо све од себе да уђемо финале купа Радивоја Кораћа", рекао је Радоњић.

Иако је Звезда велики фаворит у овом дуелу, тренер ФМП Бренко Максимовић најављује велику борбу.

"Рекао сам момцима да овде долазимо да идемо до самог краја. Не желимо да се у суботу вратимо кући, иако смо имали проблема због много повредјених играча", рекао је Максимовић новинарима после четвртфиналне утакмице у Нишу.

Друго полуфинале у којем се од 21 час састају Партизан и Мега Лекс требало би да буде неизвесније. Бићже то реприза прошлогодишњег полуфинале у којем је Мега изненадила црно-беле и освојила први трофеј у историји клуба.

Ове године је Партизан можда и већи фаворит него прошле. Црно-бели су у петак у полуфиналу савладали Дунав са 80:60.

"Мега игра у високом интензитету, радио сам тамо три године, знам шта и како. Тренер Дејан Милојевић иде на победу у сваком мечу. Очекујем тешку утакмицу. Полуфинале, одлучиће инспирација појединца, неко лоше вече", рекао је помоћни тренер Партизана Ненад Чанак.

Меге је такође била убедљива у четвртфиналу против Динамика - 84:57, а тренер Дејан Милојевић препушта Партизану улогу фаворита.

"Изненађења су могуће. Победа би била велико изненађење јер је Партизан у веома доброј форми. Гледаћемо да им се испречимо на путу", рекао је Милојевић.

Осим што су прва два дана завршног турнира Купа Радивоја Кораћа обележиле рутинске победе клубова из Јадранске лиге, један од главних утисака је то што су тимови из регионалног такмичења своје мечеве одиграли без неколико кључних шрафова. Црвена звезда без Немање Дангубића, Нејта Волтерса и Милка Бјелице, Партизан без Вила Хечера и Френка Робинсонса, па и тренера Александра Џикића, док је Ђорђе Мајсторовић сусрет са Дунавом одиграо у скраћеној минутажи због незгодног покрета недавно опорављене ноге. Мега није могла да рачуна на четворицу играча, међу којима је и капитен Раде Загорац, док се током меча са Динамиком повредио Никола Ребић. На крају, ФМП из Железника је свој сусрет са суботичким Спартаком одиграо без Филипа Човића. 

Оно што је сада извесно једино је то да Дејан Радоњић неће моћи да рачуна на свој трилинг, те да ће Мајсторовић сигурно играти, а тако би требало да буде и у Човићевомслучају. Крај осталих имена и даље стоји знак питања. Ситуација би требало да се разбистри у току дана. 

У данашњем полуфиналном програму на паркет прво ће истрчати кошаркаши ФМП и Црвене звезде (17.00, ТВ Аренаспорт). Меч који укратко можемо да окарактеришемо као судар храбрих Пантера и рањеног лава. Дуел изазивача и тима који је већ виђен у финалу. 

Буде ли тренер Бранко Максимовић успео да „нашпанује“ своје изабранике и доведе их у оптимално стање, Црвеној звезди предстоји 40 минута жестоке борбе за финале. На једној страни су младост и жеља за доказивањем пред играчима и тренером који би у догледно време могли да постану саиграчи и учитељ, на другој немерљиво искуство донето за бојишта широм Старог континента, онда и квалитет, у сваком погледу. 

Иако свесни тежине задатка пред собом, кошаркаши ФМП немају намеру да на паркет дворане Чаир изађу са високом подигнутом белом заставицом.

„Ми у сваку утакмицу улазимо на исти начин, са истим мислима и не мењамо се. Сви знамо колико је Звезда добра, ми се сви добро познајемо између себе, али нама неће недостајати мотивација. Желимо да изађемо на терен и да се боримо, да их победимо. Биће то прави изазов за нас и бићемо спремни за ту утакмицу“, сматра Џона Болден, тренутно један од најопаснијих и најконстантнијих играча Пантера из Железника.

ФМП и Црвена звезда су, идеолошки, екипе које само у појединим сегментима игре имају сличности. Екипа Бранка Максимовића доста се ослања на шут са дистанце, где многи могу да распале, од Човића, преко Жижића и Кутлешића, до Болдена и Давидовца, те са полудистанце, док Црвена звезда оперише најчешће из рекета и труди се да физичку и висинску предност користи у сваком тренутку. 

Опет, обе нападачке филозофије данас ће бити на посебном тесту. Звездина, надалеко позната гранитна одбрана покушаће да неутрализује противников шут, уједно и покуша да затвори прилазе кошу. Али, пре свега, да онемогући Филипа Човића да обезбеди себи простор за маневар. Јер, од њега све полази и у игри ФМП осети се његово одсуство са терена, посебно када су јачи ривали.

На другој страни терена имаћемо ситуацију са Луком Митровићем, Огњеном Кузмићем и Дионом Томпсоном као дугајлијама који ће против себе имати Драгана Апића, Ајзеу Остина, те Џону Болдена за три стамена играча с циљем да одбране рекет, док би Дејан Давидовац требало да прискочи у помоћ кад год то буде потребно.

Опет, Црвена звезда има знатно веће шансе, али и искуства за пролаз даље, упркос свим неприликама са играчким кадром. 

Добра ствар за црвено-беле јесте та што се Стефан Јовић све боље осећа, те да су Марко Симоновић и његов имењак Гудурић почели да проналазе шутерски ритам у последње време. Опет, Јовић ће као замену имати једино Чарлса Џенкинса, можда и Петра Ракићевића у врло ограниченом простору, па ће велики терет пасти на Марка и Марка. 

"Добро се познајемо. Док су моји саиграчи били у Москви, ја сам имао прилику да мало тренирам с њима, да радим опоравак, тако да сам неке ствари видео. Врло млада, перспективна екипа, која ће да гризе у суботу како би дошла до финала. Нема ту неких скривалица, знамо шта они могу, знају и они шта ми можемо. На нама је да одрадимо посао и пружимо максимум, како бисмо се на крају радовали", каже Стефан Јовић.

Дуел Мега Лекса и Партизана (21.00, ТВ Аренаспорт) једначна је са две непознате. Гледајући искључиво форме два тима, Партизан је у предности и практично већ једним кораком у финалу. Али, историја каже да Мега и Партизан не знају да одиграју утакмицу где је на крају двоцифрена разлика већ годину и по дана. И то се десило једном, па је опет углавном све било неизвесно и резултат се ломио у последњих пет минута. 

Мега се значајно поправила у последње време, али ако не буде играо Раде Загорац, биће у великом проблему. Јер, у старту губи бар 15 сигурних кошева, што је у оваквим мечевима много! Добра ствар за браниоца пехара Жућкове левице је та што је добила Предрага Самарџиског, као праву подршку Алфи Каби у рекету. Ту је екипа јача и за Александра Марељу, а то ће Меги и те како бити потребно против јаких Партизанових играча, од Уроша Луковића, до Новице Величковића. 

Мега је помало изгубила идентитет екипе која игра паклену одбрану, што се доста пута ове сезоне обијало о главу, у резултатском смислу. Највећа мана је чување простора близу коша, а ту Партизан може да реагује у различитим варијантама и комбинацијама. Јер, на унутрашњим местима има Мајсторовића, Бирчевића, Величковића, Луковића и Копривицу. Дакле, довољно јак арсенал да разбије одбрану ривала. Зато ће Мега морати да се ослања на синтезу одбране "човек на човека" и зоне, те да евентуалним елементима изненађења покуша да умаји учинак Партизана. 

У нападу би доста коцкица морало да се поклопи. Меги је потребан Загорац, баш као и Јарамаз и Новак споља, односно Каба унутар рекета. Плус, да бар још један играч заблиста из другог плана.

"Чека нас тврд, баш тврд меч. И Партизан и ми играмо чврсту одбрану, мислим да ће то и одлучити победника. Куп је такмичење где се у једној утакмици може свашта десити. Све ће зависити и од тога колико се ко истрошио пре те утакмице, а ја верујем да смо ми лепо расподелили минуте против Динамика. То су и они урадили", сматра Предраг Самарџиски.

Партизану нису толико недостајали Хечер, Робинсон и тренер Џикић против Дунава, али би против Меге требало да буду у систему. Посебно неуморни Хечер и главни шеф на клупи. Његов помоћник Ненад Чанак одрадио је одличан посао и расподелио минутажу међу играчима са мањим улогама у досадашњем делу сезоне. Лансиран је талентовани Никола Танасковић, Стефан Пот се разигравао, као и Милош Копривица и Адин Врабац, са највиших 30 минута на терену.

Растерећени су били Величковић, Бирчевић, Маринковић и Луковић, што ће свакако бити добра подлога за напад на финале. 

Баш као и у Мегином случају са Загорцем, Парни ваљак би много тога изгубио евентуалним изостанком Хечера. Американац се ове сезоне специјализовао за драматичне завршнице и утакмице у којим су потребни живци као струне. Његова одговорност у сваком мечу је огромна, а то је и потребно екипи, како не би све пало на леђа капитена Величковића. 

Вања Маринковић се разиграо у последње време, Михајло Андрић наместио нишанске справе и константна је претња са дистанце. Искуство Ратковице ће много значити у органзиацији напада, Луковић је стандардно „сидро“ у оба рекета и неко чији скокови у оба поља много значе, посебно јер се добар део Партизанове игре заснива на офанзивном скоку. Ако то буду искористили и против Меге, имаће лакши пут до финала. 

"Нисам играо прошле године, али знам да с њима нема лаке утакмице. Они су се јако подигли у односу на прошлу годину. Очигледно им прија то што више немају европских утакмица, што имају више времена за одмор и припрему. Они су млади и талентовани. Чека нас јако тешка утакмица и морамо да се искидамо како бисмо ушли у финале", уверен је Новица Величковић.

Управо из тог разлога у овом мечу ће све зависити од јаке одбране. Мега зна да изненади зонским пресингом и добрим кретњама нижих играча, Партизан свеукупно делује као добро подмазана машина. 

Куп Радивоја Кораћа:

Мега Лекс – Динамик 84:57
Партизан – Дунав 80:60

четвртак:
ФМП – Спартак 77:58
Црвена звезда – Вршац 99:47

полуфинале – субота:
17.00 Црвена звезда – ФМП
21.00 Партизан – Мега Лекс

финале: недеља 21.00

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар