Интервју - Гроф Божовић: Лопта на Маракани одскаче другачије...!

Када је пре нешто више од годину и по дана стигао у Црвену звезду, дугогодишња жеља великог броја навијача црвено-белих била је испуњена.

Фудбал 18.02.2017 | 13:30
Интервју - Гроф Божовић: Лопта на Маракани одскаче другачије...!
Сада, на пола је пута да клубу с којим је цео живот повезан донесе другу шампионску титулу, прижељкујући дуплу круну.

Акутелни шампион Србије пред наставак шампионата има шест бодова више од другопласираног Партизана, а девет од Војводине.

Миодраг Гроф Божовић дуго је био ван домаћег фудбала, успешно је радио у Премијер лиги Русије, али је доласком на Маракану испунио и свој дугогодишњи сан, што врло често истиче.

Како би се његов мандат у најтрофејнијем српском клубу могао сматрати у потпуности успешним мора да пронађе начин да уведе екипу у групну фазу једног од два европска такмичења – Лиге шампиона или Лиге Европе.

Ипак, и даље није сигурно да ће управо он бити тај који ће имати прилику да на лето крене у нову европску авантуру, због великог броја фактора, иако би он сигурно волео да 'исправи' све оно из претходног покушаја.

Са Миодрагом Божовићем разговарали смо о новајлијама у екипи, ситуацији у клубу, о томе да ли је заиста претио челницима одласком ове зиме, шта мисли о томе да неко његовој екипи 'поклања' бодова, као и да ли је задовољан прелазним роком и пре свега припремама за наставак шампионске трке...

"Имали смо доста добре услове на припремама, што звучи – али стварно није фраза. Осим што је у Словенији било мало хладније, пошто је два, три дана дувао јак ветар, али смо због свега тога пропустили само један тренинг. У сваком случају, одрадили смо све оно што смо планирали и што је требало да се уради – имали смо провере против две нешто слабије екипе – што нам је у периоду у ком смо се налази и одговарало. С друге стране, на Кипру је заиста све било изванредно. И време, и терени, и смештај... Могу да кажем да сам задовољан како смо радили, а надам се да ће све то дати резултате у полусезони која је пред нама", почео је Миодраг Божовић причу за Б92 спорт и у истом даху наставио о појединачном учинку играча:

"Што се самих играча тиче, нисмо имали неких одређених проблема, барем не већих. Ради се о великим професионалцима, споју младих и нешто искуснијих, старијих играча, а то је нешто што је добро и нешто што смо и желели. Такође, и овога пута смо покушали, што је више било могуће, да наше младе играче приближимо првом тиму, како бисмо могли да их што више афирмишемо у пролећном делу шампионата. Наравно, нећемо ићи науштрб резултата, али ћемо се трудити да ти изузетно талентовани момци добијају што више прилика да играју".

"Мора са нижелигашима"

Честа је оцена, најпре и од самих коментатора на спортској рубрици Б92, да наши клубови греше што припремне утакмице махом играју са делеко слабијим противницима – углавном нижелигашима, али Гроф има просто објашњење зашто је то тако.

"Рецимо, прве две утакмице у припремном периоду морају да буду с противником коме морате да дате што више голова – противником који не може да вас стигне, с противником који не може да вас повреди, с противником против кога добијате самопоуздање. У суштини, противник мора да буде такав да ви без превише проблема можете да спроведе у дело оно што се планирали и наумили. Јер, екипа је у том тренутку неспремна, што је потпуно нормално, такође – играју две екипе по 45 минута и то је оно што је апсолутно адекватно када се тим налази у тој фази. Потом, наредна два ривала исто требају да буду лошији од вас, односно за нијансу бољи од ова прва два. Тек тада, када прођу те четири утакмице, онда на ред долазе јаки противници", објашњава Божовић.

Једна од ствари која дефинише његов боравак на клупи најтрофејнијег српског клуба јесте заступљеност 'Звездине деце' у сениорском тиму. Праксе која је у прошлости Звезди доносила вишеструку корист, пре него што је у последњој деценији необјашњиво запостављена.

"Људи морају да схвате..."

"Има прегршт талентоване и даровите деце у нашем подмлатку, а има оних који се истичу од осталих. То су у овом случају Урош Рачић, Вања Вучићевић, Лука Аџић, па Лазар Романић и Вељко Николић исто тако... Објективно гледано ради се о изузетним потенцијалима, али пред њима је још доста напорног и преданог рада како би достигли оно што се од њих очекује.– да буду носиоци игре Црвене звезде у годинама које следе. Као што сте и рекли, свесни смо сви ситуације у којој се налази српски фудбал, а таква атмосфера ствара притисак некаквог морања. Коначни производ свега тога јесу одласци наших младих играча све раније и раније у иностранство. Изузетно је тешко борити се са тим околностима, стално мењати екипу, доводити друге играче... А, ту је и моменат да смо ми Црвена звезда", каже Гроф.

"Људи не схватају да играчу који дође у Звезду треба доста, доста времена да се прилагоди и навикне. Прва ствар је та да долазе у велики клуб, али је ипак важнија она друга, а то је огроман притисак од стране публике. Па, тако, играч који дође и догоди му се да одигра лошу прву утакмицу, онда је врло тешко да се 'врати', пре свега на психичком нивоу. Знате и како кажу – 'Лопта на Маракани одскаче другачије'. Због тога се ја и трудим, када причам о појачањима, често истичем да су добри, док их не видимо на Маракани. Што је реалност. С друге стране, имате и причу 'Хајде да запоставимо резултате и форсирамо нашу децу'. То је огроман заокрет и нешто што свакако има смисла, али за тако нешто, да би се дошло до жељеног резултата, потребне су четири године, говорећи из перспективе овог тима. То подразумева да сви око клуба на неки начин 'трпе', да се упоредо ради и селекција играча из осталих делова Србије. Међутим, колико год то нама звучало као прави потез то је донекле и немогуће. Сви желе резултате на које су навикли од Црвене звезде и нико не жели да трпи. Ситуција је таква каква је".

"Још десни бек и штопер..."

Жеље су једно, а реалност друго, па смо тако и ове зиме гледали оно што је донекле и постало одлика српског фудбала, а и самих црвено-белих. У Београд је током јануара стигло осам нових играча, мало њих је отишло,

"Иако је дошао значајан број новајлија, не би било лоше да имамо још једног десног бека и штопера, пошто су то једина два места где може да нам 'зашкрипи'. Али оно чега људи такође морају да буду свесни јесте да ће се на лето у Звезди десити смена генерација. Великом броју играча истиче уговор, један део њих ће отићи, други ће да завршавају каријеру, па сходно томе треба обезбедити њихове замене, у право време. Ови момци које смо довели, за сада, показују да имају квалитет, али не желим да говорим унапред да касније не бих морао да објашњавам зашто није то тô. Пред нама је пролеће, па ћете се и сами уверити".

Између осталих, првак Србије има велики број нападача на располагању. Само су ове зиме стигла тројица (Срђан Вујаклија, Милан Павков и Ричмонд Боаћи), Предраг Сикимић и Петар Орландић су и даље ту, а када се придода млађани Вућићевић долази се до бројке шест центарфора.

Логично питање, имајући у виду да Звезда под Божовићем углавном игра са једним шпицем, јесте да ли ће доћи до промене формације.

"Милијаш? Да 'обоји' клинце"

"Сигурно је да ће бити утакмица у којој ћемо играти са два шпица, али не могу да кажем да је тренутна ситуација замишљена баш овако. Пре свега због тога што је било прича и разговора да ће нас одређени играчи напустити, ми смо у међувремену, рачунајући на те одласке, доводили адекватне замене, али до одређених трансфера није дошло. Испало је да имамо много шпицева, међутим – то у суштини и може да буде веома добро јер примећујем на тренинзима да се много боље ради него што је то био случај на јесен. Конкуренција је мајка мудрости (смех)".

Осим споменутих нападача, у екипу из Љутице Богдана стигли су и штопер из крушевачког Напретка Абрахам Фримпонг, крилни нападач из Бајера из Леверкузена Милан Сенић (који ће пролеће провести играјући на Карабурми за ОФК Београд) повратник Ненад Милијаш, као и седамнаестогодишњи десни беке из Сао Паула Матеус Вивеирос.

"Што се Милијаша тиче, њега видим као једног од лидера, и на терену и у свлачионици. Да све то још више 'обоји' Звездином бојом, посебно млађе играче јер је он човек од кога могу да науче. С друге стране, колико ће играти то ћемо видети, али свакако да озбиљно рачунам на њега. Ради се о сјајном момку и играчу изванредних квалитета", каже Бозовић.

"Очекујете офанзивнију Звезду"

"Навијачи, у односу на оно што су гледали на јесен, могу да очекују нешто разноврснији напад – пошто су у утакмицама за нама показали и Боаћи и Плавшић и Руис доста добар ниво форме, веома квалитетан, посебно за овај део године. Посебно се истиче Ричмонд јер са њим у шпицу имамо далеко више варијација за напад на противнички гол. Он је играч који се много креће, стварајући простор и за себе и за саиграче. Такође, то што је играо у Италији, где је био члан Јувентуса, Ђеное и Сасуола, може да му помогне да се лакше привикне на притисак наше публике. Зна шта се од њега очекује, као и од сваког центарфора уосталом. Бићемо доста офанзивни, још више него у првој полусезони. Е, сад, да ли ће и у првенству бити тако остаје да видимо".

"Сигурно да су сви момци које смо довели, и сада и на лето, у плановима клуба када је у питању напад на неко од европских такмичења. Милан Павков има 23 године, али ће му сигурно бити потребан одређени период да се 'пробуди' и види 'где је', стигао је и Вујаклија, који је искуснији шпиц од Павкова, али је, исто тако, шест месеци паузирао због Црвене звезде, што такође не треба заборавити. Ту је и Фримпонг, коме преостаје само да се потврди и да покаже да је појачање за Европу. Сачували смо 'костур' екипе, довели смо неколико младих играча, међу њима и седамнаестогодишњег десног бека из Бразила.

Готово сва појачања имали смо прилике да видимо на делу, осим Вивеироса. Он се доста добро показао на тренингу, има квалитет, али још је рано да бисмо говорили о њему, тек је стигао, а може да игра и за омладинце. Видећемо како ће напредовати, али сам за сада задовољан оним што сам видео од њега. Он и преостали млади играчи у тиму поседују оно што нам је можда највише и недостајало прошлог лета у европским такмичењима – агилност и брзина. Наравно ту је и чињеница да дугу нисмо играли Европу, па и неискуство игра велику улогу, поред тога што нам увек недостаје времена".

"Ја клуб никада нисам уцењивао"

Пред Нову годину, у појединим медијима појавила се прича да је Божовић уцењивао Црвену звезду, претећи да ће напустити клуб ако се његови захтеви не испуне, пре свега одређена дуговања према њему. Међутим, спортски директор клуба Блажо Раосављевић оштро је демантовао такве приче у разговору за Б92, а исто је сада поновио и тренер црвено-белих.

"То апсолутно није истина. Ја клуб никада нисам уцењивао. Једино што је тачно јесте да смо разговарали, људи из клуба и ја, на моју иницијативу, јер сам сматрао да је право време за тражење новог тренера. Тада је тајминг био добар, више није. Мој став је био да неко други треба да покуша да се пробије кроз квалификације за Европу. Они су ме убедили да ипак није добар тренутак да одем и остао сам. С друге стране, када нисмо успели да се квалификујемо за Лигу шампиона и Лигу Европе, односно после пораза од Сасуола – рекао сам самом себи да сада нећу да одем, пошто сам сматрао да не смем да оставим клуб у стању у каквом се тада налазио. Вероватно би било још теже, да сам тада отишао. Да се вратим само на причу о 'уцењивању – једино што сам ја тражио било је да се исплате играчи. Па, то исто захтевам увек, и сад и пре годину, две... Ако ћемо да радимо, да играмо и да тежимо ка ономе што нам је циљ играчи морају бити исплаћивани", каже Божовић и пребацује фокус на оно што чека његову екипу до лета.

Гроф сматра и да ништа не треба превише унапред планирати, истичући истовремено да су сви у клубу огуглали на приче да неко Звезди нешто поклања, а да је вечити ривал био првак седам пута у последњих девет година.

"Нас 'гурају', а Партизан узео седам титула?"

"Овде не треба планирати превише унапред и гледати у будућност. Сада је најважније да се сконцентришемо сви на свој посао и да освојимо дуплу круну. Ако то буде могуће, да покушамо, пошто се овде свака изговорена реч анализира, другачије тумачи и схвата на разне начине. Ако успемо у томе нема сумње да бисмо направили велики успех, а шта ће бити после тога, полако – видећемо. Искрено, мислим да смо сви огуглали на 'те' приче и остале глупости. То је прича која се стално потура уз Црвену звезду, али ми стварно није јасно зашто јер је Партизан у последњих девет година седам пута био првак".

Од када је стигао у Црвену звезду, неколико пута одбијао је финансијски јаке понуде из неколико клубова из Русије и Кине, али не воли када се ствара слика да је он 'нешто много важан за Црвену звезду.

"Не бих више говорио на ту тему, јесам одбио јаке и озбиљне понуде из Кине и Русије, али ми се не свиђа та слика која се ствара – да сам ја нешто много важан за Црвену звезду. Тренутно можда јесам, али Црвена звезда је имала и имаће боље тренере од мене. Црвена звезда је један велики покрет, покрет који превазилази оквире ове наше, али и бивше државе, а сеже по целом Балкану. Ја управо због тога Звезду пре свега сматрам покретом, па тек онда клубом. То је јако просто објаснити јер је довољно видети колико људи навија за Звезду, као и начин на који то чине. Посебно импресивна је одувек била жеља навијача Црвене звезде да се нешто добро направи, да се поново дође до неког значајнијег успеха... Сигуран сам да ће та енергија једног дана то и донети. Поента је да никада не треба превише говорити о неком појединцу, ма ко он био, јер је Црвена звезда већа од било кога".

"Било би, како изгубисмо од ових..."

За крај, упитали смо тренера црвено-белих да ли прати успехе које прави Дејан Радоњић и његови момци у Евролиги, на шта је он имао још једну занимљиву опаску.

"Пратим, како да не. Навијам за наше кошаркаше, који су већ сада направили страшан резултат и био би огроман успех да уђу међу осам најбољих тимова Европе. Једино ако неко после тога неко не би тражио још нешто више, да се момци пласирају на Ф4 (смех). Али то је Звезда, 'она' увек захтева више. И ми да смо ушли у Лигу шампиона, па да смо у Београду изгубили од Реала и Барселоне, вероватно би рекли – 'Како изгубисмо од ових'. Тако је одувек и тако ће и бити, никада се неће променити. Од тога нема 'лека'", закључио је Миодраг Божовић причу за Б92 спорт.

Први испит за Црвену звезду на пролеће биће дуел са Новим Пазаром од 15 часова на домаћем терену, седам дана касније следи гостовање гостовање у Бачкој Паланци, а онда највећа утакмица српског фудбала – већити дерби на Маракани првог дана марта, на рођендан клуба.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар