Раднике у Словачкој третирају као робове

Српске раднике у Словачкој послодавци, међу којима су и највеће мултинационалне компаније попут "Самсунга", третирају као робове, без икаквих права.

Србија 18.02.2017 | 09:42
Раднике у Словачкој третирају као робове
Новинар Драган Крсник, као тајни сарадник београдског "Недељника", са хиљадама Срба скоро три месеца радио је на траци "Самсунга", једног од најпознатијих свјетских произвођача телевизора, за 2,2 евра по сату, у словачком граду Галанта. Све је биљежио и по повратку направио језиву исповест пред којом сваком нормалном човеку остаје само да се запита: Да ли је могуће?

Два дана након што је текст у "Недељнику" узбуркао и Србију и Словачку и изазвао многобројне реакције, Крсник за "Блиц" прича:

- Најстрашније од свега је тај једини папир који имаш у рукама када кренеш. То није никакав уговор о раду са компанијом, већ списак обавеза које ти имаш према агенцији за посредовање. Дакле, шта смеш и не смеш. Ти тамо практично радиш као туриста, највише три мјесеца, и ни у једном документу не постојиш као радник.

У том папиру агенције за посредовање стоји, између осталог, да се у случају да фабрика престане са радом и отпусти раднике, односно ако добијете отказ, враћате о свом трошку кући и зато увијек треба имати бар између 30 и 50 евра код себе. Ту је и ставка да на паузу не смете сами отићи. Када идете на паузу, мора знати ваш надређени. У случају да се не јавите шефу, добијате пенале. Пауза није плаћена. И тако даље...

- Знам људе који су буквално скупљали новац да би извадили пасош. Људи су у Србији гладни и без посла и зато у толиком броју иду да раде у Словачку. Највише се разочарају кад сазнају да од њих не зависи да ли ће радити осам или 12 сати, већ од обима посла. Рецимо, у јануару скоро двије недеље “Самсунг” није ни радио јер је прије Нове године створио довољне залихе телевизора. То значи да су људи највише зарађивали 200 евра - наглашава Крсник, који је за непуна три мјесеца из Словачке донио укупно 800 евра.

Тај новац је зарадио на ногама сатима, данима, уз траку, без поговора, са шрафцигером и лепком у отеклим, нажуљаним рукама.

Одредбе уговора који је потписао наш саговорник састављене су тако да је веома тешко да неко заради пуну плату. За разне ствари су предвиђени немали пенали, од нереда у кухињи, неодласка на спавање у 22 часа, крађе за коју су одговорни сви ако не буде ухваћен починилац и тако редом...

- Искрено, радио сам и на грађевини, па ми посао заиста није био тежак. Више је досадан, због чега ти пада концентрација, па ти надређени виче: "Рихло, рихло", односно брже, брже. Такође, многи радници су смештени у собама без струје, воде, грејања, има их по 80 на две WЦ шоље и четири туш-кабине - описује Крсник и додаје да не постоји могућност да о условима рада и смјештаја не знају ништа одговорни у "Самсунгу".

Није претјерано заинтересована ни полиција. Они су, наиме, током боравка Крсника у Словачкој долазили у контролу, међутим, контролисали су само да ли је неком истекао боравак од 90 дана. Нелегални рад их није занимао.

На крају, Крсник се нада да на хиљаде Срба неће остати без посла у Словачкој, већ да ће тај рад постати легалан.

- Потребно је да се министарства Србије и Словачке договоре како би људи добили уговоре и заштиту. Немогуће је да Словачка није стајала иза овога јер се ради о агенцијама за посредовање које су уложили милионе у градњу смјештаја, имају своје аутобусе...

(Блиц)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

борац

18.02.2017 08:58

А стаје то код нас другације??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бахро

18.02.2017 11:18

Не рисе!

Name

Пишите ћирилицом

18.02.2017 09:09

Отидите у творницу кекса и вафла у Приједору па видите шта послодавац ради од жена. Све је као у сновима: фабрика чиста и уредна, радници као на модној писти, све под шпагом, али само не питај колика је плата радника у производњи, колико их је на боловању и која су њихова права. Они који раде примају плату до 480 км, а ако су на боловању око 250 км. Они немају никаква права. У Јавору је још горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИЈАСПОРА

18.02.2017 10:33

МА СУПЕР ВАМ ЈЕ ..ЗИВИО ДОДО,..ЈА САМ У КАТАРУ,2500 ЕВРА,...МОС МИСЛИТИ ЈОС МУСЛИМАНИ..

Name

Српска

18.02.2017 09:24

У доличним односима са госп. Лајчаком који нас подржава у свакој прилици. Како не би када стварамо додатну вриједност његовој држави. Шта ћемо све још да сазнамо, искрено ме страх. Најгоре је оно што никада нећемо сазнати шта су наши људи радили да бу преживјели. Е сад повуците паралеле са условима у ЈУГОСЛАВИЈИ и условима рада које људи у тадашњем источном блоку!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рере

18.02.2017 10:39

Реално гледајуци,оно сто смо ми имали у ЕX YУ,то нико и никад неце имати. Сад је свугдје у Свијету модерно робовласницко доба???

Name

Гија

18.02.2017 10:46

Па ста само ми онда овдје ми радимо за 2.2 марке по сату,како то онда назвати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

18.02.2017 11:27

Удри стоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сеф мицко

18.02.2017 11:59

Бас ме цуди а ми стално куламо како је свугдје боље него код нас. Него нас народ кад оде тамо негдје свјестан је да радит мора и он ради а овдје је нерадник тески. Само тесат од плате па кад буде хвалило за све е онда цес или радит или паковат кофер па иц тамо као и ови робови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

18.02.2017 14:00

Југославија је била најбоља дрзава на свијету за зивот, зато су је и растурили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенија

18.02.2017 16:35

Ја сам у Словенији, није лосе, плата 1500 евра. Мозе се зивјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

18.02.2017 16:49

Гласајте за додика и нецете имати ни толико

ОДГОВОРИТЕ