Богданић "сахранио" здравство у Српској

Свако оклијевање у одлуци да Драган Богданић буде смијењен са мјеста министра здравља Републике Српске и свих осталих функција у јавном животу које заузима, оставиће, прије свега, поразне посљедице на здравствени систем Републике Српске. Другим ријечима, ако Богданић политички преживи и овај министарски мандат, здравство Републике Српске сигурно неће преживјети његову владавину.

Република Српска 17.02.2017 | 18:58
Богданић "сахранио" здравство у Српској
Грдно се вара свако ко помисли да се министар здравља Републике Српске Драган Богданић специјализовао искључиво за преваре и махинације са грађевинским земљиштем, дрвном индустријом а да је од пљачки и малверзација поштедио своју матичну професију – медицину.

Не, то апсолутно није тачно, пошто је управо у току његовог министарског мандата, започетог 7. септембра 2013. године, здравствени систем Републике Српске потпуно урушен.

Због Богданићеве некомпетентности, дугови у овом сектору стално расту, стручњаци константно одлазе у иностранство, а преостали доктори и њихови пацијенти суочавају се са све мизернијим условима за лијечење. Наравно, сам Богданић уопште није погођен због те драстичне силазне путање.

Напротив, одлучио је да себе награди за непостојеће заслуге, па је имао кључну улогу у двије велике афере, из којих је изашао осрамоћен, због чега му је тотално свеједно, али и знатно богатији, због чега му је посебно драго.

Дакле, када је Богданић засјео на врх пирамиде здравства Републике Српске, мућке са грађевинским радовима на Паприковцу биле су неминовност.

Фирма „Вамед“ побједила је на тендеру за значајан дио послова на градњи централног блока и јужног крила, и то тако што је добила документацију за тендер читава три мјесеца прије конкурената. Када је „Вамеду“ у току 2014. године припао посао вриједан 84 милиона евра, то је био знак да могу да почну игре без граница, па су Богданић и остали режисери ове комбинације из читавог дила, у збиру, изашли са плијеном од 30 милиона марака.

Увјерени да им је све допуштено, па и невиђени дилетантизам у лоповлуку, они чак ни до те баснословне зараде нису могли да стигну не остављајући трагове, већ су, покушавајући да смање првобитно планиране трошкове градње како би „намлатили“ што више пара, промијенили изведбени пројекат.

Међутим, управо на основу тог пројекта Европска инвестициона банка одобрила је Српској кредит од 100 милиона евра, који је углавном требало да буде усмјерен за радове у Бањалуци, а мањим дијелом за болницу у Бијељини. Када су сазнали за измјене пројекта и остале коруптивне радње, представници Европске инвестиционе банке су обуставили додјелу кредитних средстава.

Али, Богданића то није спријечило да сличне механизме преваре примјењује и у оном дијелу централног блока и јужног крила Универзитетске болнице КЦ Бањалука, чију је градњу на тендеру добила наводно њемачка фирма „Линднер“, још једна крајње сумњива адреса.

Према првобитној најави из новембра 2013. године, овај посао је имао вриједност од 9 милиона марака, што је било јасно одређено и правилима тендера, са тендерским максимумом од 10 милиона марака. Али, Богданићу волшебно успијева да на двије сједнице Владе Републике Српске, средином 2014,  прогура „надувавање“ износа, прво на 12 милиона КМ, а затим и на 14 млиона КМ, јер се Влада, на његово инсистирање, обавезала да ће платити и ПДВ.

Не треба бити нарочито луцидан па схватити ко се највише „уградио“ у тих пет милиона марака разлике у односу на почетну своту.

Наравно, у свему томе, Богданић је игнорисао све могуће законске процедуре, па је на своју руку одобрио гаранцију за кредитно задужење у висини од 12 милиона марака, иако то није могуће без зеленог свјетла у Народној скупштини Републике Српске. Ипак, нема те нелегалности која не постаје реалност, кад је Богданић у питању.

Због противљења овом послу, за који је било очигледно да је плаћен далеко више него што стварно вриједи, како би Богданић и његови партнери у овој пљачки што више зарадили, смијењен је и Душко Рачић, тадашњи директор КБЦ-а Бањалука. Указивање на Богданићеве преваре овај крупни криминалац не прашта.

Ту се не завршавају скандали Драгана Богданића у здравству Републике Српске, јер је, осим „уграђивања“ у радове на Паприковцу, у Бањалуци, исто то учинио и у Источном Сарајеву, 2016. године.

Упорно пркосећи економској логици и здравом разуму, он је имао пресудну улогу у одлуци да посао градње новог комплекса у Клиничком центру Источно Сарајево, у Касиндолу, добије јошједна сумњива фирма, „Миленијум тим“ из Београда, иако су они за тај посао тражили 54 милиона марака.

Тендер је изгубило домаће предузеће из Републике Српске, бањалучка компанија ГП „Крајина“, мада је њихова понуда изосила 43 милиона марака, дакле 11 милиона марака мање! То је, очито, било небитно за Богданића, којег не занимају опште добро и државни интерес, већ само лични ћар.

При томе, био је толико бескрупулозан да тврди како је скупљег понуђача одабрала управа КЦ источно Сарајево, што је брзо демантовано. Ипак, то министра без трунке стида и морала није спријечило да настави са криминалним работама и да се према свему одреди у свом познатом стилу – „идемо даље“.

А то „даље“, када је ријеч о Богданићу, може бити само угрожавање људских живота, јер је у угрожавању џепова и новчаника пореских обавезника одавно достигао плафон.

Пошто му је безбједност пацијената посљедња „рупа на свирали“, његов министарски мандат су обиљежила и страшна сазнања о онечишћеним респираторима у КБЦ-у Бањалука, па је више новорођенчади због присуства уља и других нечистоћа у апаратима за дисање морало да буде хитно пребачено у Београд, гдје су спасени у задњи час.

Осим тога, и бубрежни болесници су били жртве сличног немара, прво зато што је фирма „Фресениус“ добила монополски положај на дијализу у Српској, сигурно не бесплатно. Богданића није занимало то што су дијализе на њиховим апартима опасне за пацијенте који тек почињу да примају ову терапију.

Такође, министра-шарлатана није интересовало чак ни то што најмање три године нису вршене контроле исправности дијализатора, иако су упозорење стизала и од самог произвођача, фаворизованог „Фресениуса“. Аларм за узбуну укључио се тек када је због неконтролисане воде у дијалзаторима позлило низу пацијената у Градишци. Али, и то је заташкано, а министар Богданић се опет извукао без посљедица.

До када ће бити тако? Одговор знају само предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Они су  свјесни да највећу штету од Богданићевог јавашлука и криминала има управо политичка опција коју они предводе, СНСД, а да се не говори о катастрофалним траговима које овај анти-министар оставља на сваком кораку, када су у питању интереси шире друштвене заједнице, читаве Републике Српске, али и средине из које Богданић долази – општине Теслић.

Свако оклијевање у одлуци да Драган Богданић буде смијењен са мјеста министра здравља Републике Српске и свих осталих функција у јавном животу које заузима, оставиће, прије свега, поразне посљедице на здравствени систем Републике Српске.

Другим ријечима, ако Богданић политички преживи и овај министарски мандат, здравство Републике Српске сигурно неће преживјети његову владавину. Не политички, већ дословно.

Извор: данасњевијести.цом

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Срецко

17.02.2017 18:23

Богданиц сада руком Дејана Кустурица из Фонда узима од народа 28 милиона марака за информациони систем. Његових је 2 милиона а Кустурицу обецали 500.000

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проинтер

17.02.2017 19:02

Лијекова нема, хране нема, мокрих цворова нема, али има пара за информационих система по 5 пута, и изгледа по 5 пута се пљацка. Треба сину Игору Додику дари да прави тоалете и мокре цворове по болницама РС па нека и украде али макар неки ефекат це бити.

Name

Ртрт

17.02.2017 19:12

ОБЕР ЛОПОВ,СКОЛА МИЛЕТОВА!!!!!!

Name

днк

17.02.2017 20:36

Додик и Шкрбић су уништили здравство.Богданиц то само проматра!

Name

ДЕГОТХИА

18.02.2017 04:53

ИСТИНА ЈЕ ДА ЋЕ НОВО "ЕЛЕКТРОНСКО ЗДРАВСТВО" ОД БОЛЕСНИХ НЕПОТРЕБНО "УЗЕТИ" НАЈМАЊЕ 20% НОВЦА ФЗО-а РС У 2017.ГОДИНИ... А ПО УСТАВУ И ЗАКОНУ ФЗО РС НЕ ТРЕБА ДА ФИНАНСИРА ЕЛЕКТРОНСКИ СИСТЕМ, НЕГО РЕПУБЛИКА ОДНОСНО БУЏЕТ РС. И НА КРАЈУ НЕЋЕМО НИ ИМАТИ ПРАВИ СИСТЕМ, ЈЕР ОН НЕ СМИЈЕ ПОСТОЈАТИ, ПОШТО БИ СВА КОРУПЦИЈА У ЗДРАВСТВУ ПОСТАЛА ЈАКО ВИДЉИВА И ОПИПЉИВА, А ЊЕНИ УЧЕСНИЦИ БИ ЛАКО МОГЛИ ЗАВРШИТИ У ЗАТВОРУ. САМО НАПРИЈЕД ГОСПОДИНЕ КУСТУРИЋУ - ЗАСТАРА ЗА ОВАКВА КРИВИЧНА ДИЈЕЛА НАСТУПА ТЕК ПОСЛИЈЕ 20 ГОДИНА.

Name

Перо

17.02.2017 18:26

Ово је нечувено ово нигдје нема вишег безвлашћа и више лопова на једном мјесту

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

17.02.2017 19:24

То говори о насем карактеру.

Name

Од врха пирамиде

18.02.2017 06:24

Шкрбић, Миле, Игор, Станетић, Кљајчин, Топић, Кустурић, Богданић...то су српске здравствене патриоте.

Name

Кољаци

18.02.2017 07:37

Јос није досло до сахране јер ови јос кољу и деру зиво здравство. Гори су од ХИЈЕНА. Говњава мотка мора да крене да ради, овце треба да постану вукови, РЕВОЛУЦИЈА!!!!

Name

Нико и Неко

20.02.2017 00:54

Одмах поднијети кривицну пријаву против бакира вјероватно је он их нАвратио на ту пљацку.

Name

Радом за бољитак

17.02.2017 18:38

Док доноси добар им је... па јавно прица како Зељки пензиони фонд пуни. Мили добро додје јос који милион а и њему остане. А за то се гази ко год мисли својом главом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радом за бољитак 2

17.02.2017 18:50

И сто од Рацица направи криминалца је за примјер сваком да слуса

Name

ЗАБОРАВИЛИ СТЕ.......

17.02.2017 19:11

НАЈДУСМАНСКИЈИ АКТ У ИСТОРИЈИ ЗДРАВСТВА ОВЕ РЕПУБЛИКЕ, А ТО ЈЕ УКИДАЊЕ ОБАВЕЗНОГ ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА ЗА СТАРИЈЕ ОД 65 ГОДИНА, ПА ЈЕ ТИМ МОНСТУОЗНИМ АКТОМ ДРАГАН БОГДАНИЦ НА ХИЉАДЕ ЉУДИ ОСУДИО НА НЕМОГУЦНОСТ ЛИЈЕЦЕЊА И НА ПАТЊУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

18.02.2017 10:00

Нема лијекова и материјала, Хирургија у БЛ добила налог од директора Станетића да не примају пацијенте осим баш баш хитних, не раде ни ЦТ ни магнет (шаљу хитне пацијенте на ЦТ у Градишку), не плаћају 5 година порезе и доприносе, задужују сад преко Проинтера...дно дна, али иду даље.

Name

Ре Пикси

19.02.2017 21:21

Како сада то. Па зар тај исти Станетиц није рекао да сада имају најбоље услове за пацијенте када му Миле обилазио нове просторе. Ниста ми није јасно?

Name

Солунски

17.02.2017 19:24

А Шкрбић Ранко, заборављен ли је?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

18.02.2017 04:41

РАНКО "ЛЕБДИ" КАО ЗАО ДУХ ИЗНАД ОВОГ ПАКЛА КОЈИ СЕ ЗОВЕ ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. НИШТА СЕ НЕ МОЖЕ ДОГОДИТИ, А ДА ТО РАНКО НЕ ОДОБРИ - НОРМАЛНО ДА "ЗАО ДУХ" РАДИ ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ ГЛАВНОГ КЛЕПТОМАНА.

Name

Др Ранко

17.02.2017 19:44

Родјо ти си само наставио убијање здравства а ја сам тај који је то поцео,мој родјак поздрав из Монака од Скрбица краља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ланацо

17.02.2017 20:00

Ми смо краљеви пљацке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вмро

17.02.2017 20:31

Давно је здравство сахрањено а људи у комисијама који раде су хаосссс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

веле

17.02.2017 20:37

Неспособни сељациц , скрбица кокосара послусник. крију пљацке које су поцинили,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

17.02.2017 20:42

ЗАНЕМАРУЈЕТЕ ЈЕДНУ ЧИЊЕНИЦУ. НИКО У РС НЕ МОЖЕ НИШТА УКРАСТИ А ДА НЕДАЈЕ ПРОЦЕНАТ ВЕЛИКОМ ШЕФУ, ДОН МИЛОРАДУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.02.2017 08:31

То је тачно.., и одавно је тако.

Name

БОБА

17.02.2017 20:49

ШКРБИЋ ЗАБОРАВЉЕН НИЈЕ ВАЉДА БОГДАНИЋ ЈЕ САМО ЗАОКРУЖИО СВИ ДИРЕКТОРИ У ЗДРАВСТВУ ОДГОВОРНИ ЗА МИЛИОНСКЕ ДУГОВЕ СВИ УСПЈЕШНИ ЖИВЕ КО ГРОФОВИ СТРАНАЧКИ ПОДАНИЦИ НЕ ИЗМИРУЈУ ОБАВЕЗЕ САМО ДАЈУ ПЛАТЕ ВИШЕ ИМА КУПЉЕНИ ДИПЛОМА УЗИМАЈУ ДОКТОРИ И ПОСЛИЈЕ ХАПШЕЊА ПАРЕ НИКОМ НИШТА ЈОШ ЖЕШЋЕ ГРАБЕ ГЛУПИ НАРОДЕ СВЕ ИХ ПОХАПСИТИ МАЛО ЈЕ ПЕТХИЉАДА ЗАТВОРА ЈОШ ЈЕДАН РАТ БИ БИО МАЛО ЗА ОВАЈ ХАОС БЛАГО ЊИМА РОЂЕНИ СУ ПОД СРЕТНОМ ЗВЈЕЗДОМ ЈАДНА ЈЕ ОВА НАША РЕП СРПСКА ОНА ЈЕ ТОЛИКО БЈЕДНА ДА СВАКО БЈЕЖИ ОД СВАКОГА И ГРАБИ КАО ДА ЋЕ ЖИВЈЕТИ ХИЉАДУ ГОДИНА ЖИВОТ ЈЕ ТАКО КРАТАК

ОДГОВОРИТЕ
Name

правила постоје

18.02.2017 05:17

Доци це вријеме да српско здраство и њега сахрани.Надам се убрзо,

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

18.02.2017 07:42

Богданиц је стварни Сеф Елек Недељко јер је код њега на платном списку. тај када га назове овај се тресе, назове га навеце у 11 и овај ујутро мора да се створи у Београду да потврди да це узети опрему коју је Елек договорио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Било је добро

18.02.2017 16:16

Нека му је покој души,било је добро здравство. Важно је само да се није дуго патило. Јел била даћа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војо

18.02.2017 18:32

?. М