Хипотеком "пеглају" пореске дугове

Одборници Скупштине општине Србац на данашњем засједању донијели су одлуку о издавању хипотеке на непокретности за одгођено плаћање дуга Јавне установе Центар за културу и спорт и Јавног предузећа „Радио Србац“ према Пореској управи Републике Српске.

Република Српска 17.02.2017 | 16:50
Хипотеком "пеглају" пореске дугове
Споразум о репрограму дуга у износу од 132.129 марака на 60 мјесеци већ је постигнут са Пореском управом, а очекује се да ће након обезбјеђења заложног права своју сагласност дати и ресорно министарство.

Као гаранцију за реализацију репрограма дуга Центра за културу и спорт и „Радио Српца“ који је настао у посљедње двије године, општина је заложила „Спортску дворану“ површине 1750 метара квадратних и двориште овог објекта површине 3.736 метара квадратних.

Србачки одборници су донијели и одлуку о кредитном задужењу општине у износу од 150.000 марака. Због великих дугорочних и краткорочних кредита, а нарочито приспјелих обавеза, ова локална заједница налази се у тешком финансијском стању, чиме је угрожена текућа ликвидност буџета.

„Како је потписан велики број споразума и репрограма за измирење дуга, ново кредитно задужење је управо намјењено за одржавање ликвидности, односно плаћање обавеза у мјесецима када је смањен прилив средстава у буџет“, изјавио је за БН телевизију начелник Одјељења за финансије општине Србац Владимир Гужвић. Он је додао да општина овим задужењем не прелази пет одсто остварених прихода из претходне године.

За доношење одлуке гласали су и одборници опозиције, али су изразили незадовољјство тврдећи да је овој општини изостала најављена подршка виших нивоа власти, те да се општина и даље задужује.

Одборници су, ипак, највише пажње посветили Плану уписа ученика у Центар средњих школа „Петар Кочић“ у Српцу. Према плану ове школске установе, у наредној школској години биће уписано 120 ученика – Гимназија 48, машинство и обрада метала ( бравар, лимар) 24, економија, право и трговина (економски техничари) 24, угоститељство и туризам (конобар - кувар) 24 ученика.

Мада мишљење одборника није обавезујуће, како је нагласио директор школе Миленко Живанић, оправдане су примједбе неких одборника да је потребно водити више рачуна о школовању дефицитарних профила, а не занимања за биро без шансе за запошљавање. То се прије свега односи на дрвопрерађиваче, ратарство, сточарство, воћарство и остале области привређивања у којима постоје реални изгледи за покретање бизниса и упошљавање.

Србачки одборници су се сложили да треба промјенити структуру образовања у овдашњем Школском центру, али је за сада касно. Стога ће се овој теми у току године посветити посебна сједница општинског Парламента. Своју сагласност на овогодишњи план уписа ученика у прве разреде средњих школа дало је 13 одборника позиције, док су остали одборници били против.

БН телевизија(С.К.)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ДУГА

17.02.2017 19:14

Само се задузујте,удрите дизите кредите док не попадате док има мјеница и пецат мастила..само удрите и објасњавајте нама будалама како је то паметно и тако треба..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

17.02.2017 21:08

Прицали сте да је претходна власт неспособна,а ви посегли поново за кредитом.И претходни су знали дизати кредите и на тај нацин бити "успјесни".Јадан је народ са вама.

Name

Следеца

17.02.2017 20:34

Превара црвених кмера је изградња спалионице.Само треба договорити КО ЦЕ УЗЕТИ 20%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српцанин

17.02.2017 20:38

Ко мозе узети ако неце нацелник. Био је у Мадјарској на договорима.

Name

СДС

17.02.2017 21:05

Њему бас треба.Није узео довољно у сумарији.СУМСКИ ГУБАР.А требало би мало и Којицу дати

Name

Србац

17.02.2017 21:17

Како дођоше опет на власт, одмах кредити. Свака вам част. Не подржавам Драгу Ћирића нити тадађњу власт, ко год да ју је имао (знамо сви какво је стање у скупштини било због Љубе Ракића), али човјек ни један кредит није дигао, и вјероватно је у задњих 20 година најбољу начелник општине Србац. Само објективно размишљање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ссс

17.02.2017 21:40

Па Драгосављевиц је отисао из СДС да би био директор,а СДС га је довео за директора када је био на власти.Толико о њему.

Name

Србац

20.02.2017 07:04

Такође, 150 000 КМ је смијешна цифра за кредит. Па само ЦЕнтар за социјални рад има дуга око 400 000 КМ, тј. треба им буџет од око милион, а добили 600 000, то је одмах 400 000 КМ немогућег исплаћивања, Центар за културу је ту негдје. Ја немам против Млађана ништа, лично га познајем и зуа мене је сасвим у реду човјек, али ће морати правити велике уступке, јер не води он главу ријеч ту.