Шта је нудио Николић, а шта Вучић?

Тензије у односима Томислава Николића и Александра Вучића су узбуркале политичку сцену Србије, али се о томе нико од њих није званично огласио.

Србија 17.02.2017 | 09:27
Шта је нудио Николић, а шта Вучић?
Најава актуелног предсједника Србије да ће се кандидовати за нови мандат је стигла само дан послије одлуке Предсједништва СНС да свог предсједника и премијера Србије предложи као кандидата за ту функцију, што треба да потврди Главни одбор странке на данашњој сједници.

Изјава једине двојице предсједника у историји највеће српске странке по том питању није било, а у први план су дошли њихови сарадници, са једне стране коалициони партнери, министри и функционери СНС, са друге људи из Николићевог кабинета на Андрићевом венцу.

Цијела прича се одвија на медијској релацији, најпре су Спутњик и Н1 објавили да је Николић ријешио да се кандидује, то је незванично потврђено и за Б92, а Прва ТВ је дошла до сазнања да је Николић упутио писмо Вучићу, са наводним захтјевима који треба да буду испуњени да би одустао од кандидатуре.

Наводно, Николић у замјену за подршку за предсједничку кандидатуру, од Вучића тражи челно мјесто у СНС и Влади Србије, а у медијима се појавила и непотврђена информација да је актуелни предсједник Србије заинтересован и за позицију амбасадора у Москви.

Медији су пренијели и да је Вучић ту понуду одбио и да није одговорио на писмо, док је потпредсједник СНС и Владе Србије Небојша Стефановић, гостујући на Прва ТВ истакао да је Вучић Николићу дао коректну понуду и да преко тога неће ићи.

"Вучић није трговац, он неће да тргује, хоће да разговара. Никакве трговине му не падају на памет. Понудио је нешто што је веома коректно, преко тога ништа", рекао је Стефановић, не откривајући о каквој понуди се ради.

Поред тога, Стефановић је истакао да се Вучић "ових дана неће оглашавати у својству предсједника Српске напредне странке", као и да "из расположења људи закључује да ће на Главном одбору СНС Вучић бити потврђен као кандидат те странке за предсједника Србије".

У јавност је изашао и потпредсједник СНС и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је изјавио да је Предсједништво странке одбило понуду коју је Николић упутио Вучићу.

Попут Стефановића, ни он није желео да открије о каквој се понуди ради, ријечима да "не може да иде у детаље", као и да је Николићева одлука да се кандидује на председничким изборима "политички нерационална, уколико је уопште тачна".

Он је казао да од Николића стижу нејасни сигнали када је ријеч о његовој кандидатури на предсједничким изборима, јер вијест о томе коју су пренели поједини медији није ни потврдио, али није ни демантовао.

Да и даље постоје разговори између двојице српских званичника, и после објављивања вијести о Николићевој кандидатури, потврдила је за Спутњик савјетница за медије предсједника Србије Станислава Пак, која је навела да Николић "очекује да ће са српским премијером Александром Вучиц́ем постиц́и договор који је у интересу Србије".

За Б92 је у Предсједништву Србије незванично речено да суштински договор Вучића и Николића јесте "презумпција стабилности", али то подразумева "обостране уступке".

Тањуг је пренио и да је у Кабинету премијера демантовано писање медија да су у току "тајни разговори" Вучића и Николића, као и да "уопште нема никаквих преговора између њих двојица и да Вучићу не пада на памет да се тиме бави".

(Б92)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Борац

17.02.2017 08:36

Када је Додик могао Цвијановицку поставити за пр. Владе РС онда и господја Николиц мозе бити пр. Владе Србије. Колапс загарантован.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

17.02.2017 08:40

САМО СЛОГА СРБИНА СПАСАВА ЦЕТИРИ С.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мм

17.02.2017 09:18

Николиц јест био председник странке али да није било Вуцица зна се где би И како заврсио.

ОДГОВОРИТЕ