Џонатан Едвардс: Вјерујте у Ђоковића, још дуго ће побјеђивати!

Волео бих да урадим интервју са Новаком. Он је забаван лик - каже за Блицспорт некадашњи британски атлетичар који је одбијао да недељом излази на борилиште јер му то није дозвољавала вера.

Тенис 17.02.2017 | 21:45
Џонатан Едвардс: Вјерујте у Ђоковића, још дуго ће побјеђивати!
Међутим, Џонатана Едвардса ни другачији поглед на свет није спречио да буде рекордер и један од најбољих троскокаша у историји. Едвардс је 1995. године на СП у Гетеборгу постао први човек који је летео преко 18 метара, а у истом дану, у само 20 минута разлике, два пута је постављао и рушио светски рекорд.

Данас је Џонатан Едвардс један од цењенијих спортских коментатора, а уместо на атлетској стази или у цркви, пронашли смо га у Сент Морицу, где је преносио догађаје са Светског првенства у скијању!

- Разлика између спортске каријере и коментарисања није велика. Потребно је само да се добро припремите. Волим да учим и да пробам нешто другачије. Било је логично да почнем са атлетским преносима, али сам онда пожелео да радим и друге спортове. Покривао сам летњу и зимску олимпијаду, а сада ево радим и скијање. Срећа, у Сент Морицу нисам сам, помаже ми фантастична Тина Мазе - каже ексклузивно за Блицспорт Едвардс.

Шта вам је ипак било лакше?

- Коментарисање, свакако. Улог је мањи. У програму се добро забављамо, а и ако погрешим, кажем нешто глупо или направим лапсус, није крај света. Све се испегла и брзо заборави. На спортском борилишту је друга прича. Имате један покушај да узмете злато или да пропаднете неславно. Нема поправног и враћања траке.

Да ли пратите српски спорт?

- Колико то могу. Свакако знам за Новака Ђоковића. Он је невероватна спортска личност, са карактером који је реткост у данашње време. Волео бих да урадим интервју са Новаком. Мислим да је забаван лик који има доста тога да каже. Видим да је у последње време у слабијој форми, међутим то је нормално. И наш Енди Мареј је играо супер све док није постао светски број један. Сад је и он у паду. Професионални спортисти су под великим притиском и дешава се да попусте. Новак је јачи од обичних проблема и сигуран сам да ће се вратити.

Шта мислите, можда се заситио спорта, тениса, медија...?

- Полако улази у средње године када човек почиње да се преиспитује. Гледате шта сте урадили, шта би тек требало да урадите и где вас све то води. Он игра тенис од малих ногу и тенис је његов живот. Рецимо, ја сам био доста старији од Ђоковића када сам почео да тренирам атлетику. И, већ у 30. сам схватио да више не могу да поднесем страшан ритам. Рекао сам себи, “рилекс, Џонатане”. Скачи докле желиш. Када жар нестане, пробај нешто друго. И, нисам погрешио. Тада сам постизао најбоље резултате. Новак ће још дуго побеђивати, будите сигурни.

Да ли сте икада били у Србији?

- Нажалост, нисам. Чуо сам доста тога лепог о вашој земљи и стварно бих волео да дођем. Практично сам пропутовао целу планету, али Србија ме је увек заобилазила. Штета, али никада није касно. Почињем нову каријеру на “Евроспорту” и можда ме пут доведе до вас.

Београд је од 3. до 5. марта домаћин Европског атлетског првенства у дворани. Можда је то прилика да дођете у Србију?

- Нећемо да радимо преносе са Европског првенства, а у том периоду имам и друге обавезе. Мада, никад се не зна. Атлетика је моја љубав и не бих имао ништа против да дођем у Београд. Звучи ми занимљиво и можда се предомислим и дођем.

За крај оставио сам питање о Јусеину Болту - да ли је Јамајканац највећи атлетичар свих времена?

- Болт је атлетски Мухамед Али, атлетски Мајкл Џордан. Болт је један и једини, и не верујем да ће свет у блиској будућности имати прилику да види неког ко ће бити бољи од њега. Нажалост, и Болта стижу године, а његов одлазак ће бити ненадокнадив. Имао сам прилику да упознам шампионе и да се борим са неким од највећих имена, међутим нико није као Болт - поручио је Едвардс.

Навијам за Њукасл и Митровића

Британац сте и морате да пратите фудбал?

- Живим у Њукаслу и наравно да навијам за “свраке”. Ове сезоне добро гурају у Чемпионшипу и верујем да ће се вратити у Премијер лигу, где им је и место. Ваш Александар Митровић је добар нападач, само никако да веже неколико ефикасних утакмица. Навијачи га обожавају јер се разликује од свих осталих. Харизматичан је и не дозвољава да га малтретирају на терену. Фудбалски фанови на острву воле такве играче, али, нажалост, тренери састављају тим, не навијачи. Може да буде и бољи, само да заређа са головима - рекао је Едвардс.

Ивана је снажна личност

Упознати сте са резултатима српске скакачице удаљ Иване Шпановић?

- Срели смо се на неколико такмичења и рекли смо здраво једно другом. Ивана има снажну личност, што је веома важно у скоку удаљ. То је специфична дисциплина и потребно је да се искључите док сте на залетишту. Понекад осетите као да ћете прескочити светски рекорд, а у ствари сте преступили. Ивана редовно постиже врхунске резултате и то није лако. Чуо сам да атлетичари у Србији немају услове за тренинг као у Великој Британији, рецимо.

Да ли бисте могли да јој дате неки савет?

- Технички је веома снажна, али мислим да у доскоку превише пада уназад, уместо да се извуче у страну. На тај начин би добила неколико додатних центиметара који могу да пресуде да ли ћете бити златни или тек четврти.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар