Жртвовање Кемала Чаушевића због СДА, СНСД и ХДЗ?!

Преостало је још мало времена до подизања оптужнице против бившег директора Управе за индиректно опорезивање БиХ Кемала Чаушевића у предмету „Пандора“. Према сазнањима Журнала, тешко да ће Чаушевићу то бити „најсретнији тренутак у животу“, како је узвикивао у тренутку хапшења

Босна и Херцеговина 14.02.2017 | 22:10
Жртвовање Кемала Чаушевића због СДА, СНСД и ХДЗ?!
Према наводима више извора Журнала, бивши директор УИО Кемал Чаушевић је након хапшења са Тужилаштвом БиХ потписао споразум о сарадњи. Потписаним споразумом је било предвиђено да против њега буду подигнуте двије оптужнице, да би потом за сваку појединачно добио по годину дана затворске казне.

У пракси то значи да је те казне Чаушевић могао замјенити новчаном, 100 КМ по дану затвора. Заузврат је пристао свједочити у предметима против Драгана Човића, Николе Шпирића, Сулејмана Тихића (који је тада био жив) те других политичких функионера који су с њим учествовали у коруптивним дјелима.

Након хапшења јуна 2014. године и продужења једномјесечног притвора, Чаушевић одлучује дати исказ којим оптужује низ политичара, мислећи да ће га то спасити од даљег процесуирања. Но, споразум о сарадњи би имао смисла, да је истрага против наведених и покренута, односно да су отворени предмети. Сада тај споразум не обавезује Тужилаштво. Чаушевићев исказ не би био искористив, јер би се третирало да је због споразума био мотивсан да тако прича.

Оптужница за 10 година затвора

Журналови извори увјеравају да ће скора оптужница против Чаушевића садржавати најмање двије тачке, једну због незаконитог посредовања са коруптивним дјелом и друга за злоупотребу положаја и овлашћенај, односно прекомјерно незаконито запошљавање.

Како ће се оптужница у цјелини односити на организовани криминал, Чаушевићу пријети десетогодишња затворска казна, што је на крају и намјера тужилаштва.

Свакако не треба занемарити ни реакцију одбране Кемала Чаушевића, која ће инсистирати да се примјене одредбе споразума о сарадњи, којег сада тужилаштво не признаје.

Једна од ставки споразума била је и да Чаушевићев исказ не доспије у јавност. Но, у марту 2015, како наводи извор Журнала близак Тужилаштву БиХ, тадашњи главни тужилац Горан Салиховић путем Бакира Алиспахића извјештај пласира медијима.



„Салиховић је на тај начин отворио могућност да дословно тргује предметом са политичарима наведеним у исказу, поготово СНСД-а и ХДЗ-а и то је био његов мотив,“ наводи извор.

Горан Салиховић је сада прошлост. Слиједи оптужница против Кемала Чаушевића, којом ће његов исказ остати „мртво слово на папиру“, а он може бити осуђен.

Спорно свједочење Анеса Садиковића

Поред Кемала Чаушевића, један од оптужених из предмета Пандора требао би бити и помоћник директора Сектора за царине УИО Здравко Цвјетиновић. Цвјетиновића у ствари означавају организатором успостављања мреже унутар УИО путем које су незаконито увожени текстил, аутомобили и друга роба, а дио новца којим су подмићивани Цвјетиновић и цариници прослијеђиван је наводно СНСД-у.

Тренутно је у свему најважније каква ће улога бити још једног потенцијалног оптуженика у овом предмету - Анеса Садиковића. Ту се унеколико разликују наводи извора Журнала. Док једни увјеравају да је Чаушевић признао узимање мита од Садиковића, други тврде да такво признање не постоји. Исто тако је различит став о информацији да је Садиковић признао давање мита Чаушевићу.

Оно што је неупитно, тврде извори Журнала, јесте да тужилац Дубравко Чампара итекако жели Садиковића за свједока против Чаушевића, но истовремено му не нуди било какве олакшице. Садиковић има проблем јер је недавно оптужен за организовани криминал у предмету „Босс“ и пријети му затворска казна до 10 година затвора. Но, тужилаштво тврди да не може „трговати“ казном у једном, за дјела из предмета другог тужиоца.

Ако је било давања новца Чаушевићу и Цвјетиновићу, остаје питање ко је давао новац, Анес или његов отац Касим Садиковић, који је и на папиру био власник, али и практично управљао свим пословима породичне фирме која се бавила увозом текстила из Турске и Кине.

Пандорина кутија може још једном бити отворена

Након подизања оптужнице против Чаушевића, Цвјетиновића и осталих постоје наговјештаји да би они, укључујући и Садиковића, лично или путем адвоката јавности представили још нека закулисна дешавања током истражног поступка, а која су на крају имала за циљ заштиту страначких лидера и функционера. Тако би евентуално још једном била отворена „Пандорина кутија“ о спрези политичара, те корупције особа из правосуђа и државних институција, што је објашњено у истоименом Журналовом филму.

"Ја само могу казати да је ово један од најсретнијих тренутака у мом животу."

Реченицу, која најбоље осликава његову осиону нарав, изговорио је Чаушевић у тренутку док га ухапшеног и везаног воде два специјалца СИПЕ. Седам година руковођења УИО очито су му створила слику да је недодирљив.

Био је на услузи разним политичким опцијама, односно власницима фирми којима су покровитељи били страначки лидери. Мислио је да они страхују од његовог исказа, али сада све указује да му спремају дугогодишњу затворску казну.

(Журнал.инфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Тенисер

14.02.2017 22:12

Све би ово сто писете било у реду,али ста је са цариницима који су врсили процјену увезених роба и утврдјивали царинске основице које су било много мање од стварне вриједност и тако остецивали будјет.За све такве радње били су дебело наградјени.Како се год суди Цаусевицу има маса њих из УИО који су упетљани у овај криминал и њима се треба судити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

14.02.2017 22:41

Да Мектиц није отресао Салиховица ниста од тога неби било. Пет година је то лезало у ладици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

15.02.2017 08:55

Браво за коментар. сто посто тацна процена.

Name

ре Боро

15.02.2017 09:09

У заблуди си. Мектићев удио у предмету Салиховић је раван нули. Знам да ти Мектић симпатичан због свог отежаног говора, али поуздано знам да ће Салиховић завршити као некада Барашин, значи на мјесту ''обичног''тужиоца у тужилаштву бих. Неки потез се мора повући, кад је његов статус у питању, само ради јавности и кредибилитета његових политичких ментора.

Name

Дјекна

14.02.2017 23:23

Ова правна ствар је бити ил' не бити за Босну и Херцеговину. Уколико само Цаусевиц заглави у затвору онда цемо јод дуго цекати на Босну и Херцеговину као дрзаву. За сад је тамни вилајет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оо

15.02.2017 08:54

У затвор багру.

Name

Ре борац

15.02.2017 12:25

Тај ће нашим парама платити затвор.Јадна ли си државо,а тек ми....

Name

Драган

15.02.2017 09:18

Слика говори више од 1000 ријечи.

ОДГОВОРИТЕ