Анализа: Уложили 43,5 милиона у њега - он није дао гол за годину дана!

Кинези плаћају енормне суме за проверене и мање проверене играче из најјачих европских клубова, а неки од тих трансфера испоставе се као потпуни дебакл.

Фудбал 16.02.2017 | 00:00
Анализа: Уложили 43,5 милиона у њега - он није дао гол за годину дана!
У петак, 17. фебруара, биће округло годину дана од како је Езекил Лавеци (31) напустио Пари Сен Жермен за свега 5,5 милиона евра обештећења и, у том тренутку, постао најплаћенији фудбалер света самим потписом уговора са Хебеи Чајна Форчуном.

Овај клуб, који постоји од 2010. године, а који је пре две сезоне купила компанија "Цхина Фортуне Ланд Девелопмент", омаленом Аргентинцу спорних радних навика одредила је плату од око 38 милиона евра за две сезоне.

Када се одбију порези и остале дажбине, Лавеци је од 2016. до 2018. требало да заради око 28 милиона евра играјући фудбал у Ћинхуангдау, граду од око милион становника на северо-истоку најмногољудније земље света.

На половини тог "мандата", власници и навијачи седмопласираног тима из прошле сезоне, који од лета 2016. тренира познати и трофејни тренер Мануел Пелегрини, и даље чекају Лавецијев гол, веровали или не.

Док се у Кини спремају за старт сезоне 2017, тамошња јавност нестрпљива је у ишчекивању решења Лавецијевог статуса, с обзиром на то је он прошлог лета, играјући за Аргентину на Копа Америка у САД, поломио руку, опорављао се одређено време и онда месецима наступао за други тим.

Ни долазак Пелегринија, Чилеанца, познатог као човека који уме да "смирује" темпераментне звезде, није значио моменталан повратак Лавеција у први тим, а није ни да се екипа наиграла доброг фудбала под његовим вођством - бивши тренер Реал Мадрида, Манчестер ситија и још неколицине успешних европских клубова од лета до краја сезоне забележио је једну победу у седам мечева (14,3 одсто успешности) и спустио клуб са друге на седму позицију на крају сезоне.

Од раније, уз Лавеција, за Хебеи играли су бразилски нападач Алоизио (шест голова прошле сезоне), познати камерунски везиста Стефан Мбија (седам голова) и бивши нападач Арсенала и Роме, Жервињо (три гола), ове зиме дошао је бразилски везиста Ернанеш из Јувентуса, а како је у Суперлиги Кине дозвољено да наступају само четворица странаца, велико је питање шта би била Пелегринијева одлука уочи лиценцирања првотимаца да Жервињо у међувремену није покидао предње укрштене лигаменте колена и практично отворио простор за једно време најплаћенијег играча света да уђе у први тим на мала врата.

Ту неће бити крај његовим напорима да се избори за такмичарске минуте, утолико што од ове сезоне тренери могу да уврсте само тројицу странаца у стартних 11, тако да ће сваког викенда Пелегрини бирати између Алоизија, Мбије, Ернанеша и Лавеција, а на половини сезоне чилеански стручњак имаће право да лиценцира опорављеног Жервиња на рачун неког од поменутих играча.

До повреде, Лавеци је за Хебеи током пролећа 2016. године одиграо 11 утакмица и забележио четири асистенције…

Да ли ће из Кине отићи као мултимилионер који није постигао гол? Релативно брзо ћемо сазнати...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар