Како се слави Дан заљубљених?

Без обзира на то да ли славите овај празник или не, обичаји којима се широм света обележава Дан заљубљених ће вас изненадити.

Свијет 14.02.2017 | 16:58
Како се слави Дан заљубљених?
У Јапану, на пример, жене уопште не добијају поклоне од мушкараца, већ оне нешто поклањају њима. Месец дана касније, 14. марта, мушкарци "узвраћају" поклоном на дан који је тамо познат као Бели дан.

У Јужној Африци постоји обичај да даме на папирић у облику срца напишу име особе коју воле и закаче је за свој рукав.

Веома необично, у Немачкој се свиња сматра симболом среће и пожуде, па је често управо ова животиња најчешће нацртана на честиткама за Дан заљубљених или на украсним папирима за поклоне.

У Финској и Естонији 14. фебруар се обележава као Дан пријатеља. Дакле, за њих је то повод да славе пријатељске, а не љубавне односе.

Ако не славите Дан заљубљених, знајте да нисте једини и да бисте у Саудијској Арабији имали добро друштво јер је тамо забрањен. Показивање емоција за тамошњи свет је табу тема и законом је кажњиво. У прилог томе говори и чињеница да се црвене руже продају "на црно".

На Филипинима се на Дан заљубљених оргранизује масовно венчање, када стотине парова изговара судбоносно "да".

Бразил има свој Дан заљубљених (Диа дос наморадос), који се обележава 12. јуна. Следећег дана, 13. јуна, славе Светог Антонија, заштитника бракова. Тог дана девојке изводе ритуале, у нади да ће наћи доброг мужа.

У Енглеској парови традиционално размењују поклона, а у округу Норфолк се неко од мушкараца преруши у Џека Валентајна и носи деци поклоне.

У Француској се раније традиционално славио Дан заљубљених, али су власти то касније забраниле јер се ситуација отргла контроли. Наиме, самци (мушкарци и девојке) окупљали су се у кућама окренутим једна наспрам другој и са тераса узвикивали име особе која им се допада. Мушкарци који нису били задовољни својим паром, могли су да замене девојку другом, а даме које би остале неупарене касније би се окупљале и спаљивале фотографије мушкараца. Дакле, јасно је зашто је забрањено.

(Мондо.рс)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Отимачина

14.02.2017 16:02

Ро је празник за пљачку глупог народа..Ко воли своју жену и обратно неће чекати 14 фебруар....ет......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасан

14.02.2017 18:37

Лукави Ватикан саље своје мисионаре медју некатолике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фино је то

14.02.2017 21:35

Да ти неко казе топлу ријец и да за тренутак заборавис сурову стварност. Ватикан је и Црква Јузно америцке сиротиње, Емила Золе, Умберта Ека итд. Спустите мало лопту.

ОДГОВОРИТЕ