У санацију канала улажу 15 милиона КМ

Јавна установа “Воде Српске” обезбиједила је 15 милиона марака за санацију дијела канала Дашница, Мајевичког ободног канала и канала Глоговац у дужини од 14 километара.

Република Српска 13.02.2017 | 21:16
У санацију канала улажу 15 милиона КМ
У овом предузећу кажу да ће радови почети са грађевинском сезоном што је обрадовало мјештане семберских села, који још нису отклонили посљедице катастрофалних поплава из 2010. и 2014. године. Поред заштите од поплава, каналску мрежу грађани ће моћи да користе и за наводњавање пољопривредних површина.

Милорад Стјепановић из Којчиновца каже да ће канал усисавати вишак воде па ће оранице и домаћинства бити заштићена од поплава.

''У љетњим мјесецима много ће нам значити што ћемо моћи наводњавати усјеве на оближним њивама'', каже Стјепановић.

Предсједник мјесне заједнице Јања Мустафа Градашчевић каже да ће изградњом овог насипа, уз започето уређење корита ријеке Јање, од поплава бити заштићена насеља и пољопривредно земљиште уз Дрину.

''Само да спријечимо поплаве, као оне које смо имали 2010. и 2014. године, јер још увијек санирамо посљедице водене стихије која је уништила куће, усјеве, сточни фонд'', каже Градашчевић.

Помоћник директора ЈУ “Воде Српске” Славиша Савић објашњава да ће се реконструкција канала у Семберији финансирати из кредита Европске инвестиционе банке у оквиру Пројекта хитних мера заштите од поплава чија је вриједност 55 милиона евра.

''Документацију смо припремили, а ускоро ће бити изабран и извођач радова. Радови би требало да почну на прољеће, а рок за завршетак је година дана'', наводи Савић.

Како би радови почели на вријеме градска управа Бијељине обезбиједила је у буџету 300.000 КМ и банкарску гаранцију за кредит и тако створила услове за почетак експропријације земљишта потребног за реконструкцију канала.

Семберија је угрожена високим поплавним ризицима од река Саве и Дрине, али и брдских вода са Мајевице. Насип поред ријеке Саве изграђен претходних деценија у дужини од 26 километара, док је реконструисан прије двије године. Ускоро би требало да почне и изградња Дринског насипа у дужини од 33 километра за шта је обезбијеђен новац од 13,8 милиона долара.

Наиме, до краја мјесеца требало би да буде завршена експропријација земљишта за уређење корита ријеке Јање. Више од два милиона марака је исплаћено власницима земљишта, како би ове године почела изградња лијевог дринског насипа. Европски стандард у наводњавању земљишта је 15 одсто обрадивих површина, док БиХ тренутно наводњава мање од један одсто пољопривредног земљишта.

За санацију уложено 200 милиона КМ

У „Водама Српске“ процјењују да је, укључујући и пројекат реконструкције каналске мреже у Семберији, до сада у инвестиционе мјере заштите од поплава у Српској уложено више од 200 милиона КМ. У наредних 15 година планирано је да се у Републици Српској 350 милиона марака уложи у водоснабдијевање, 550 милиона у заштиту квалитета вода, 300 милиона у заштиту од поплава и новац за наводњавање, што је укупно милијарду и по КМ.

Извор: Блиц

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Драган

13.02.2017 21:43

Мора да је изводјач КЕСО ПРОМЕТ, а да ће се уградити ријечни шљунак у насип умјесто дробљеног камена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врти бургија

14.02.2017 08:53

Чорокало, власник Приједорпутева, јако добро стоји у Водама (као и у свим јавним предузећима) тако да се и он пита. Он можда може највише да плати тендерској комисији.

Name

Wулан Сари

28.02.2018 14:32

Захваљујући Свемогућем Богу што ми је дао прилику да подијелим своје свједочење, ја сам гђа Wулан Сари, тражиш ли зајам? Хтио бих то донијети на све обавијести о зајмовима да будем опрезан, јер толико лажних твртки за кредитирање на интернету. Ја сам била жртва лажне твртке 4, изгубила сам толико новаца јер сам тражио зајам од лажне твртке која сам касније открио да су пријевара. У том сам процесу био ухићен од стране људи којима јој дугујем јер се нисам могао састајати за вријеме које сам обећао да ћу платити, а ја сам ухићен. Управо сам излазила из затвора кад сам упознао једног пријатеља који ме уводи у вјеровнику јер ме увјерио да је добио зајам од њега да је ГЛОБАЛ ФИНАНЦЕ ОГРАНИЧЕН, тако да немам избора за суђење јер морам испунити животног стандарда и платити дуг и започети нови посао. Стога сам добио кредит од ГЛОБАЛ ФИНАНЦЕ ЛИМИТЕД без стреса, то је разлог и коначно сам добио кредит на мој банковни рачун и позвао сам свог пријатеља Јулие Симона да сам добио кредит и такођер сам увела толико много људи да добре мајка госпођа АУГУСТА ИБРАМХИМ. Зато сам такођер одлучио подијелити своје свједочење људима који требају зајам, тако да неће пасти у руке лажних кредитних зајмодаваца. Ако вам је потребан ваш кредит, обратите се генералном директору ГЛОБАЛ ФИНАНЦЕ ЛИМИТЕД зајма г. АУГУСТА ИБРАМХИМ. контактирајте их путем е - поште:. аугустаибрамхим11@гмаил.цом,. Још увијек можете контактирати мене путем моје е-поште за више информација о сариwулан3600@гмаил.цом. Бог вам помаже и будите врло пажљиви.

Name

Рикс1

14.02.2017 06:40

Споменка све заврсава преко Кикица!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хиперион

14.02.2017 08:37

Кад пара имамо машала и у канал да бацамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.02.2017 10:23

Нема те ви банке па писе ти све на креду!!!!