Шта је Боша Тањевић пожелео за 70. рођендан?

Легендарни тренер одувао је свећице на торти и потврдио да је решен да направи још један, нови корак у кошаркашкој каријери. . .

Кошарка 14.02.2017 | 21:45
Шта је Боша Тањевић пожелео за 70. рођендан?
Богдан Тањевић родио се 13. фебруара 1947. године у Пљевљима, али се већ са четири године преселио у Сарајево, јер му је отац био војно лице.

Пут га је потом одвео на студије у Београд, где је наступао за ОКК Београд, а потом на кратко у Славонски Брод, у Хрватску, а онда опет у Сарајево, где је у Босни и започео успешну тренерску каријеру, 1971. године.

Тањевић је јуче прославио 70. рођендан.

"Половину свог живота провео сам у својој домовини, Југославији, а осталих 35 година у Италији, мојој другој кући, иако сам много путовао", рекао је Тањевић.

Актуелни селектор репрезентације Црне Горе каже да има још кошаркашких жеља.

"Желим да постанем председник Кошаркашког савеза Италије. Испунићу свој циљ. Видећете", поручио је Тањевић.

Једини проблем је то што ће популарни Боша морати да причека до реализације своје идеје, будући да је актулени председник италијанског савеза Ђани Петрући реизабран на ту позицију у децембру и да му нови мандат истиче за четири године.

Богдан Тањевић би тако могао богатој каријери да придода још једну, нову страницу, јер се у тој улози никада раније није нашао. Он је до сада већ постигао велике ствари. Био је селектор четири репрезентације (пре Црне Горе предводио је Југославију, Италију и Турску), а освајао је шампионску титулу у чак пет држава у којима је радио - Југославији, Италији, Француској, Србији и Црној Гори и Турској.

У каријери је освојио велики број пехара, а најважније су, између осталих, титула првака Европе са Босном 1979, златна медаља са Италијом на Еуробаскету 1999. године, као и сребрна одличја са Југославијом 1981 на ЕП 1981. и Турском 2010. на Светском шампионату.

Кажу да су много већа достигнућа од 13 великих трофеја које је освојио као тренер, то што је препознао и направио много играчких звезда, попут Дејана Бодироге.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар