Анализа: Отвара се најлуксузнији фудбалски излог Европе...

Отимачина за девет драгуља од 400. 000. 000 евра! Момци из Кнежевине су хит сезоне, а велики ће то масно да плате. . .

Фудбал 14.02.2017 | 21:30
Анализа: Отвара се најлуксузнији фудбалски излог Европе...
Монако је хит сезоне! Тим из Кнежевине предвођен препорођеним Радамелом Фалкаом и плејадом екстремно талентованих момака руши све пред собом и гази ка титули првака Француске. На спектакуларан начин.

На 4,18 голова по мечу, Монако је убедљиво најефикаснија екипа у „лигама петице“. И разлог због којег Пеп Гвардиола сигурно не спава мирно пред мечеве осмине финала Лиге шампиона. После жреба су многи видели Манчестер Сити као апсолутног фаворита, али сада нико није сигуран да ће Гвардиолин тим изаћи лако на крај са машином за голове из Кнежевине.

Са Фалкаом, Мутињом, Субашићем и тек неколико старијих играча, тренер Леонардо Жардим је успео да направи фенеоменалан микс искуства и младих талената. Тим је крцат фудбалерима огромног потенцијала.

Суперталентовани Килијан Мбапе (18) је можда и највећи бисер у тиму Кнежева али ту су иБернардо Силва (22), Габријел Бошиља (20), Лемар (21), Бакајоко (22), Менди (22), Сидибе(24), Фабињо (23), Џемерсон (24)... Екипа врви од сјајних младих фудбалера.

А на европској фудбалској пијаци влада права помама за овим момцима. Монако ће наредног лета бити пред огромним искушењима како да задржи своје најталентованије клинце.

Килијан Мбапе је откриће сезоне. Иако има само 18 година, игра фантастично и већ је постигао седам голова у Лиги 1. Пореде га са Марсијалом и најављују да би могао да буде прави наследник Тјерија Анрија.  Бајерн је био први клуб који се озбиљно заинтересовао за Мбапеа, али острвски медији јутрос јављају да су Манчестер Јунајтед и Арсенал ушли у трку. Поготово је Венгер очаран младим земљаком који има уговор до 2019. године и већ је поручио да не жели да мења средину наредног лета већ да хоће да остане у Кнежевини и да напредује учећи од играча какав је Фалкао.

Манчестерски ривали Јунајтед и Сити су према још информација са Острва могући купци иЂибрила Сидибеа. Реч је о момку који је летос стигао из Лила и подједнако успешно игра као десни и као леви бек. Мада више воли да је уз десну аут линију. Летос је одбио Арсенал и направио прави потез пошто је у Монаку наставио метеорски успон. Венгер га и даље прати, али манчестерски ривали су спремни да велики плате новац јер им је потребан такав играч. Међутим, Монако не планира још да га продаје...

Бенжамин Менди је стигао летос после три године стагнирања у Марсељу и заузео позицију левог бека. И он се помиње као појачање Манчестер Јунајтеда ако Лук Шо наредног лета напусти Олд Трафорд. Монако је у јануару довео брзаилског левог бека Жоржа да се привикава до краја сезоне, а онда највероватније замени Мендија када овај обезбеди трансфер.

Фабињо је још један феноменалан бочни играч који у последње време игра на средини терена како би Жардим што више искористио Сидибеа и Мендија. Био је чак и члан Реал Мадрида, али никада тамо није добио праву шансу и Жорж Мендеш га је лансирао у Монаку. Прошлог лета је био на ивици 25.000.000 евра тешког трансфера у Манчестер Јунајтед, Мурињо га је јако желео, али се прича није реализовала... Наредног лета сигурно иде јер Монако већ има замене. Огласио се његов отац Жоао:

„Ценимо Манчестер Јунајтед и Мурињов рад, али Манчестер Сити нам је слаба тачка“.

Бразилски штопер Џемерсон је такође летос стигао на Луј ИИ и већ се профилисао као стуб одбране, али је мало вероватно да ће већ наредног лета напустити Кнежевину. Његова цена расте и он није на продају... Али је сигурно будућа „златна кока“ Кнежева.

У везном реду, Монако има неколико бисера.

Тома Лемар је офанзивни везиста који углавном покрива леву страну и сјајно игра у тандему са Мендијем. Прошлог лета је Монако последњег дана прелазног рока одбио понуду вредну 20.000.000 евра од Атлетико Мадрида за Лемара. Сада је цена бар за десетак милиона већа... Називају га Монаковим Инијестом, спекулише се да ће Вест Хем на крају сезоне искористити новац од продаје Пајеа да намами Лемара.

Бернардо Силва је већ сазрео играч. Није таленат већ звезда европског фудбала. Иако су многи чудили када је Монако платио преко 15.000.000 евра за анонимног везисту из Бенфикиног Б тима, испоставило се да је то била сјајна инвестиција. Силва је „десетка“ која вуче конце Монакове игре, а спекулише се да би наредног лета могао да оде у Барселону, Манчестер Јунајтед или неког трећег великана у трансферу тешком преко 50.000.000 евра!

Бразилац Габријел Бошиља је још један плејмејкер Монака и сећамо га се из оне Бразилове генерације која је од Србије поражена у финалу Мундијалита. Прошлу сезону је провео на позајмици у Стандарду, а ове је био једно од најпријатнијих изненађења у тиму Кнежева. Кажемо „био“ јер је минулог викенда доживео тешку повреду лигамената колена због које је завршио сезону тако да од његовог трансфера на лето нема ништа, али у неком следећем прелазном року ће бити сигурно. Најчешће се Јувентус помињао као могући купац овог специјалисте за слободне ударце.

Једно од открића сезоне је и неуморни везиста Тјемуе Бакајоко. Незамењив је коџардима и подсећа на француске „моторе“ попут Макелелеа и Кантеа. Слична му је и судбина што се тиче плаћања. Бакајоко је један од најслабије плаћених Монакових играча због чега је решио да одбије нови уговор. Актуелни му истиче 2019. године, а Челси се најчешће помиње као купац...

То су деветорица Монакових драгуља које најбогатији европски клубови чекају раширених руку и само је питање коме ће клуб са Ривијере дати зелено светло, а ко ће бити задржан још годину и кусур дана. Монако би за њих могао да инкасира између 300.000.000 и 400.000.000 евра.

А нови контигент је већ спреман. Алмами Туре (20), Абду Диало (20), Кевин Н'Дорам (21),Иривин Кардона (19) већ полако добијају шансу...

Излог је отворен, лицитација може да почне. Али као за све у монденској Кнежевини, и у овај шопинг ће моћи само он они са најдубљим џепом. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар