Шаровић забранио увоз из Хрватске

На подручју Приједора, гдје је у петак потврђено присуство птичије грипе, односно високопатогене инфлуенце птица, подтип "Х5", данас ће бити настављене анализе и активности с циљем спречавање ширења заразе на људе.

Босна и Херцеговина 13.02.2017 | 22:57
Шаровић забранио увоз из Хрватске
Министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић рекао је да је ријеч о прекограничном утицају, јер у Хрватској има више жаришта птичије грипе.

Раније је потврђено да је код домаћих орнаменталних кокошки, које држе као украс у једном домаћинству у насељу Тукови у Приједору, потврђено присуство високопатогене инфлуенце птица, подтип 5 (птичија грипа Х5). 

Министар Шаровић каже да је Канцеларија за ветеринарство БиХ с другим ентитетским надлежним институцијама одмах правовремено и адекватно реаговала.



''Овдје је ријеч о прекограничном утицају, јер у Хрватској има више жаришта птичије грипе. Из више хрватских жупанија забрањен је увоз пилећег меса и живих животиња у БиХ. Ситуација је за сада под контролом'', рекао је Шаровић.

Птичија грипа потврђена је у лабораторији Ветеринарског факултета у Сарајеву у петак.

Декан овог сарајевског факултета Нихад Фејзић каже да грађани за сада не требају бити забринути, јер је најбитније да је болест откривена.

''У овој фази грађани немају разлога за бригу, иако су сви вируси птичије грипе опасни и могу бити преносиви на људе. Још од прије неколико година траје прича о пандемијском потенцијалу вируса птичије грипе, а у овом тренутку знамо да је ријеч о вирусу који има генетску карактеристику 'Х5'. Епидемиолошка анализа показује да је птичија грипа у Приједору наступила и код домаће и мијешане перади - гуски, патки и ћурана. Иако још увијек нема разлога за панику, ријеч је о врло опасном вирусу и већина таквих вируса је преносива на људе. Радимо други дио дијагностике којим требамо установити о којем подтипу вируса је ријеч, а надамо се да ће то бити 'Н8' '', каже Фејзић.

Декан Ветеринарског факултета у Сарајеву појашњава како се грађани морају понашати у складу са свим предострожностима и научним сазнањима када је ријеч о вирусу "Н5".

''Ако буде подтип 'Н8', он нема пандемијски потенцијал, није директно преносив, али изазива заразу код људи. Уколико буде нешто друго, то ће захтијевати виши ниво приправности и превентивних мера. Мислим да смо реаговали веома брзо, а прве узорке смо имали већ у петак поподне, а и сада радимо анализе. За 24 сата ћемо знати који је тип вируса у потпуности и на основу тога ћемо приступити даљим реакцијама'', сматра професор Фејзић.

Према његовим ријечима, БиХ није земља која нема искуства у борби против птичије грипе с обзиром на то да смо прије неколико година имали забиљежен вирус "Х5Н1".

Истиче како је у овом тренутку најбитније потпуно ограничити жариште, спријечити кретање, уништити перад у зони од три километра и зауставити ширење. На крају појашњава како би највећа опасност и катастрофа била када би се вирус овог степена смртности код перади проширио на домаће фарме.

Након што је птичија грипа потврђена, градоначелник Приједора Миленко Ђаковић организовао је састанак представника Канцеларије за ветеринарство БиХ, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Републичке ветеринарске инспекције и Ветеринарског института "Др. Васо Бутозан", као и представника Центра за сузбијање птичије грипе на подручју града Приједора.

На састанку су договорене мјере у складу с одредбама Правилника о мјерама и искорјењивању инфлуенце птица.

Велибор Кесић из Центра за сузбијање птичије грипе на подручју града Приједора рекао је да су јутрос изузети узорци с кључних жаришта.

''Након јучерашњег састанка и договора о даљим конкретним корацима, јутрос смо наставили пратити ситуацију на кључним жариштима где је регистрована птичија грипа. У току данашњег или сутрашњег дана имаћемо податке из лабораторија који ће показати колико је озбиљна ситуација и какви се кораци морају предузимати'', изјавио је Кесић.

Подсјећамо да је жариште птичије грипе откривено у насељу Тукови код Приједора, као и осталим мјестима која гравитирају овој мјесној заједници: Ризвановићи, Раковчани, Хамбарине, Бишћани, Гомјеница, Чараково, као и насеља Саничани и Петрово у зони рибњака Саничани.

Свим власницима перади је наређено да предузму све мере које су наложиле надлежне ветеринарске инспекције, а такође су у обавези ветеринарској станици правовремено пријавити сва угинућа птица и перади.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Трговина

13.02.2017 15:46

Нисам знао да је овај тако моћан, свака част министре. Бољи си од Мекетала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоп роби из Хрватске

13.02.2017 16:55

Не треба нам ниста из Хрватске. Они су обицно недобронамјерно ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хиперион

13.02.2017 22:54

Сад ће Чоколинда учити коке бранитељке да лете преко Саве само да нам грип ували.

ОДГОВОРИТЕ