САД: Највећа брана пред попуштањем

Наређена је хитна евакуација најмање 130. 000 људи који живе низводно од највише бране у САД код града Оровила у Северној Калифорнији због пукотина на брани.

Свијет 13.02.2017 | 08:32
САД: Највећа брана пред попуштањем
Надлежни су извијестили да би брана могла да попусти због пукотина које су се отвориле од силног притиска воде која се накупила након обилних падавина.

"Наређена је хитна евакуација подручја низводно од бране", саопштио је обласни шериф путем друштвених мрежа, нагласивши више пута како није ријеч о вјежби.

Калифорнијски Завод за водне ресурсе објавио је на Твитеру како се предвиђа да ће брана попустити у сљедећих неколико сати.

Инжењери су још у четвртак почели да испуштају воду из акумулацијског језера узводно од бране, примијетивши да јој недостају велики комади бетона.

Ниво воде у петак је био мање од два метра од врха бране, а порастао је због јаке киша и снијега који су услиједили након неколико година тешке суше у Калифорнији.

Калифорнијски гувернер Џери Браун је због поплава и клизања тла од Савезне службе за ванредна стања затражио проглашење елементарне непогоде.

Брана код Оровила висока је 230 метара, а грађена је од 1962. до 1968. године и највиша је брана у САД.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ДАЦЕ БОГ

13.02.2017 20:01

Надам се да це се све око ове бране завршити онако како треба да се заврси.

ОДГОВОРИТЕ