Интервју: Владимир Цветковић о "супер" Звезди и "палој" Звезди...!

Бивши функционер црвено-белих Владимир Цветковић причао је о томе како је прављен најуспешнији тим у историји и како је клуб функционисао некада, а у каквим проблемима је сада. Које је играче Звезда преотела Партизану а које није довела. . . ?!

Фудбал 13.02.2017 | 23:45
Интервју: Владимир Цветковић о "супер" Звезди и "палој" Звезди...!
Владимир Цветковић, бивши функционер Црвене звезде, причао је за портал Црвена звезда Београд о некадашњим успешним данима тог клуба, проблемима, регионалној лиги, играчима који су били виђени у црвено-белом дресу, рату...

Он је знао до детаља како клуб функционише јер је био његов део када је постигнут највећи успех, освајање титуле Европског првака у Барију 1991. године. Владимир Цветковић испричао је шта је све било неопходно за такав успех.

"Мора да постоји пет ствари. Прво, морате да будете велики клуб, велико име. Ако кажете Ред Стар, цео фудбалски свет зна да је то клуб из Београда. Друго, морате да имате одличан тим, са играчима који морају изванредно да функционишу заједно. Звучи апсурдно, али било је немогуће да код нас играју и Пикси и Дејан Савићевић. Треће, морате имати новац. Осамнаест и по година сам био у Звезди и за то време никада ниједан добављач, хотел, авио превозник, играч, клуб или тренер није тужио Звезду. Све обавезе смо завршавали у року. Четврто, морате имати добре релације са свим фудбалским структурама Европе. Морате имати добре односе са фудбалским клубовима Европе. Пето, морате имати среће. Како другачије назвати изједначујући гол против Бајерна?", изјавио је за сајт "Црвена звезда Београд" Цветковић.

Он је рекао да је кључни фактор у том успеху био велики број квалитетних појединаца на једном месту.

"Звезда никада као 1991. није имала толики број квалитетних играча. Ми смо имали такве играче да су могли у сваком моменту да играју у најјачим европским клубовима. По квалитету је то ипак био најбољи тим у историји Црвене звезде. Композиција тима била је састављена врло добро, од различитих људи. Рецимо, на утакмици у Минехену, лопту је одузео Румун-Србин Белодедић, додао је Хрвату Просинечеком. Он је, затим, послао пас ка Бинићу, који је претрчао 50 метара. Србин Бинић је центрирао и Македонац Панчев је дао гол. То су били људи који су савршено функционисали заједно. Није било незадовољних играча, плате су им стизале на време. Сви су добили станове од Црвене звезде. Тако да није било разлога да неко буде незадовољан и сви су знали своје место у тиму".

Годину дана после успеха у Барију Звезда је продала неколико важних играча, а Цветковић тврди да је целокупна ситуација утицала на такву одлуку.

"Одлазак играча не зависи само од клуба и жеље да се играч прода, већ и од интереса за тог играча. Интерес за наше играче је био огроман. Друго, санкције, пад привреде, немогућност да се оствари приход који клубу треба да омогући да живи - све је то допринело продаји играча. Тај пад који је наступио, па је Партизан једно време доминирао је стицај околности. Партизан је тек касније, после 2000. године, везао неколико титула. Продаја играча је тада била најозбиљнији приход клуба. Не можете ви да задржите играче које не можете да платите. Нема смисла тако задржати играче. Партизан, упркос томе што је везао неколико титула, није постигао нешто велико. Они су само у локалним окривима постигли резултат. Али су тих сезона играли боље и то је чињеница".

Цветковић каже да и даље прати црвено-беле, са другарима гледа утакмице и даље се нервира. Каже да је данас то потпуно другачији клуб.

"Звезда је упала, захваљујући једном периоду неодговорног руковођења, у велику кризу. Из те кризе још увек не може да се извуче. Лошим газдовањем нагомилан је велики дуг из кога клуб не може никако да се ишчупа. У време кад смо ми били прваци Европе имали смо 75 запослених, сада их има преко 200. Познато је добро да је човек најскупљи у свакој фирми. Друго, ми смо у Звезди возили своје аутомобиле. Незамисливо је било да ми имамо Звездин телефон. Чуо сам после да је пракса да појединци возе аутомобиле на рачун Звезде, имају телефоне на рачун Звезде. Све је то допринело оваквој кризи. Зато сада Звезда мора да чини велике напоре да се извуче. И даље људи хоће да врате Звезду на један пристојан ниво. Осим тога, друго је и време сада. Млади играчи много раније сада одлазе у иностранство. Ви када би могли да задржите младог играча, на пример Грујића, четири или пет година у Звезди имали би неупоредиво већу цену на тржишту. Ви сте сада приморани да продајете играче тако рано због чисте егзистенције. Људима који сада воде Звезду уопште није лако и ја се надам да ће успети. Важно је само да сачувају име Црвене звезде, тим ће доћи".

Он је објаснио своје виђење суноврата клуба.

"Мислим да Звезда има велики проблем у руковођењу, изгубила је мало тај звездашки нит. Не сме да буде у клубу на функцији или на озбиљном месту човек за кога се не зна ко је. Када кажете његово име, мора у фудбалском свету да се зна ко је тај човек. Мора да постоји нераскидива веза између функције и имена, као и утицаја који вршиш на оне који воле тај клуб, а онда и на друге којима си ривал".

У последње време много се говори о оснивању регионалне лиге. Цветковић сматра да је то нереалан пројекат.

"Исувише ту има много ствари које су проблем да би таква једна лига функционисала. Видите да и у кошарци АБА лига не функционише како треба. То једноставно није то. Спорт је везивање за личност, за људе, за идоле. Искрено, нисам за то, а нисам ни оптимиста да ће било када доћи до тога. Ако је ико пример да би без проблема требало да имају лигу, то су Скандинавци. То су практично идентичне земље, имају и заједничке компаније и све предуслове, па опет немају заједничку лигу. А замислите на Балкану колико има проблема да се тако нешто направи. Толико је то нереално у овом тренутку, много година треба да прође да би могла да се одигра нормална утакмица Звезда - Хајдук, рецимо. Мислим да ни са спортског аспекта није оправдано, човек треба да се везује за своје", изјавио је Владимир Цветковић.

КОГА СУ "ОТЕЛИ", А КОГА НИСУ ДОВЕЛИ

Владимир Цветковић открио је да су Дејан Савићевић, Дарко Панчев и Миодраг Белодедић били на прагу Партизана. "Да, то је тачно. Они су већ практично били већ потписали за Партизан, али су захваљујући Миши Слијепчевићу и Настадину Беговићу прешли у Звезду", рекао је Цветковић и открио да су и Давор Шукер, Роберт Јарни и Ален Бокшић "замало" обукли црвено-бели дрес. "Знам да су Шукер и Бокшић били сигурно близу Звезде. На утакмици Југославија - Хрватска, када је на Звездином стадиону нестало струје, Славен Билић и остали резервисти су били код мене у канцеларији. Онда је Билић погледао слику са нашим пехарима и рекао - да није рата, сви би ми били у Црвеној звезди".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар